Margina-http://info-valahia.blogspot.com/


MARGINA : TARA ROMANEASCA
Teritoriul statului MARGINA (marcat cu bleu) care a functionat pana in 1833 si actuala configuratie statala a Serbiei dupa proclamarea independetei Kosovo
Cele patru tari romanesti in timpul domniei lui Mihai Viteazul, cu rosu evidentiata tara Margine, recunoscuta prin faimosul sau capitan de osti, Baba Novac
 
Situatia romanilor din Timoc ramane neschimbata din anul 1833, an in care Serbia a anexat unilateral teritorii fara un suport international al vremii, si fara recunoasterea noilor frontiere din partea unui stat european sau cel putin al unui stat occidental sau oriental al timpului respectiv.
A patra tara romaneasca riverana a Dunarii (dupa Transilvania,Tara romaneasca a Valahiei si Moldova), deja recunoscuta de turci din anul 1565 drept principatul sau cnezatul Margina, beneficia de o autonomie si organizare statala identica celorlalte tari romanesti.
Tara Margina nu a fost altceva, in timpul turcilor, decat continuarea fireasca a statalitatii Tarii Vidinului, o tara cu o istorie importanta a romanitatii medievale din sudul Dunarii.
Ocupatia provocata de armata statului Serbiei in 1833, ramane aceeasi pana in prezent, in urma federalizarii regatul Serbiei dupa cel de al doi-lea razboi mondial si al ultimei modificari administrativ-teritoriale provocata de independenta albanezilor din Kosovo.
Dupa 1945, in noua federatie condusa de Tito, s-a pus problema infiintarii unei republici federale romanesti Tomocene, in cadrul Yugoslaviei, care urma sa aibe un teritoriu in administratia sa egal cu cel al provinciei Kosovo, dar acest demers nu a fost finalizat si mai mult decat atat a fost total abandonat.
Impartirea Federatiei Yugoslave, pe principii etnice, dupa 1991 si inceputul existentei unor noi state precum Slovenia, Croatia, Macedonia, chiar a multietnicei Bosnia-Hertegovina bazata aproximativ pe acelasi principiu de functionare asa cum era deja republica autonoma Voivodina, subliniaza inca odata ca proclamarea ulterioara a independentei Republicii Muntenegru si al statului Kosovo nu erau decat manifestari ale aceleasi dorinte de libertate a popoarelor ce au compus odata Federatia Yugoslava.
Cei din urma vor fi si cei dintai ??!! Cam asa se poate vorbi azi de statul Margina sub ocupatia Serbiei, ultimul stat-regiune ramas fara drepturi si nedeclarat inca stat succesor al Yugoslaviei si a ceea ce a mai ramas din asa-numitul imperiu federal al statului sarbesc!
Conform standardelor internationale, ocupatia teritoriala a unui stat din partea altui stat se manifesta exact in termenii cu care Serbia azi administreaza acest teritoriu al statului Margina: cetatenilor statului ocupat le este interzisa folosirea limbii in administratie si mass-media , dreptul la propria cultura si religie sunt mult restranse sau interzise cu desavarsire, reprezentativitatea in organele de conducere sunt interzise sau mult reduse.
Proclamarea si instaurarea Republicii Margina ,ce ar functiona pe teritoriile ocupate ilegal de Serbia incepand din 1833, ar reprezenta o reparatie morala, fireasca si istorica pentru toti timocenii, cei care prin isoria lor si a statului lor numara tot atatea file de istorie cat celelalte tari romanesti medievale.
Nerespectarea in continuare si cu buna stiinta din partea ocupantului sarb a deptului elementar al romanilor se bazeaza pe principiul "Hotul isi acunde furtul de vazul lumii!".
Dar timpul nu sta in loc si granita directa a Uniunii Europene cu Serbia o defavorizeaza pe cea din urma , pentru ca in Europa libertatile individului sunt respectate iar Serbia nu face decat sa accentueze miscarea centrifuga a regiunii locuite de romani ( care mai pastreaza matricea statului Magina intacta dupa 176 de ani de ocupatie sarbeasca) spre libertate veritabila, incat sa nu mai existe cineva care sa le impuna romanilor cum sa vorbeasca, cum sa se comporte, cum sa se roage la Dumnezeu, ce nume de botez au voie sau nu au voie sa dea copiilor lor, cum se numeste limba lor si mai ales cine sunt ei ca grup etnic!
Intradevar, in aceste conditii , Serbia are putine sanse sa-si mentina statutul de tara ocupanta a Marginei la nesfarsit .Independenta romanilor impreuna cu tarisoara lor Margina devine doar o chesiune de timp.
 

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Dacia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s