Bionica


 

Bratul de robot!“ – striga cativa copii. „Mai tineti minte cum va dau mana?“ – spune Kitts, întinzand bratul si rotind încheietura. Un baiat încearca, ezitant, sa-i atinga degetele. Ceea ce gaseste acolo e plastic de culoarea pielii, cu degetele curbate putin spre interior. Dedesubt se afla trei motorase, un cadru metalic si circuite electronice sofisticate. Totul e acoperit cu o calota de plastic alb ce se întinde pana la jumatatea bicepsului, înconjurand un ciot care reprezinta aproape tot ce-a mai ramas din bratul pierdut într-un accident auto în 2006. Aproape, dar nu chiar tot.

În creierul ei, la nivelul subconstientului, continua sa traiasca imaginea intacta a bratului, ca o fantoma.

Cand Kitts se gandeste sa-si îndoaie cotul, fantoma se pune în miscare. Impulsurile pornite de la creier sunt preluate de senzorii cu electrozi de sub calota alba si convertite în semnale care actioneaza motorasele, iar cotul artificial se îndoaie. „De fapt, nu ma prea gandesc la el. Pur si simplu îl îndoi“ – spune femeia, în varsta de 40 de ani, care foloseste atat acest model standard, cat si un brat experimental, care-i ofera si mai mult control. „Dupa accident, m-am simtit pierduta si nu pricepeam de ce Dumnezeu m-a pedepsit atat de aspru. Acum sunt entuziasmata tot timpul, pentru ca bratul continua sa fi e perfectionat. Într-o buna zi, cu el voi simti din nou si voi putea aplauda la cantecele pe care le canta copiii mei.“

Kitts e dovada vie a faptului ca nervii si acele parti ale creierului care controlau candva muschii si oasele continua sa traiasca chiar si dupa ce acestea au suferit leziuni sau au disparut. Cu ajutorul electrozilor microscopici si al magiilor chirurgicale, medicii au început sa conecteze aceste parti la dispozitive precum camere, microfoane si motorase. Ca urmare, orbii pot vedea, surzii pot auzi, iar Amanda Kitts îsi poate împaturi bluzele.

KITTS E UNUL DINTRE „OAMENII DE MAINE“ carora le lipsesc sau le sunt lezate parti ale corpului, fiindu-le înlocuite de dispozitive integrate în sistemele lor nervoase si care raspund la comenzi venite de la creier.

Mecanismele folosite de ei se numesc proteze neurale sau – pe masura ce oamenii de stiinta au preluat un termen popularizat de scriitorii de science-fiction – dispozitive bionice. Eric Schremp, tetraplegic din 1992, cand si-a rupt gatul sarind într-un bazin de înot, are acum un dispozitiv electronic implantat subcutanat, care-i permite sa-si miste degetele pentru a apuca o furculita. Jo Ann Lewis, o oarba, poate vedea acum forma copacilor cu ajutorul unei camera minuscule care comunica cu nervul ei optic. Iar Tammy Kenny îi poate vorbi fiului ei Aiden, de 18 luni, iar acesta îi poate raspunde, întrucat baiatul, nascut surd, are în ureche 22 de electrozi care transforma sunetele captate de un microfon în semnale pe care nervul sau auditiv le pricepe. Procedurile sunt extrem de delicate, constand într-o serie de încercari presarate cu numeroase erori.

În octombrie 2006, Kuiken a început redirectionarea nervilor Amandei Kitts. Primul pas a fost sa salveze principalii nervi care odinioara coborau prin toata mana. „E vorba de aceiasi nervi care actioneaza bratul si palma, dar a fost necesar sa cream patru zone musculare diferite care sa duca la ele“ – spune Kuiken. Nervii porneau din creierul lui Kitts, din cortexul motoriu, care contine o harta aproximativa a corpului, dar se opreau la capatul ciotului – acele fi re telefonice retezate. Printr-o operatie complexa, un chirurg a redirectionat acei nervi spre diferite regiuni ale muschilor din partea superioara a bratului lui Kitts. Timp de luni de zile, nervii au crescut, milimetru dupa milimetru, avansand tot mai profund în noua lor casa. „Dupa trei luni, am început sa simt mici furnicaturi si contractii – spune Kitts. Dupa patru luni, cand atingeam partea superioara a bratului, îmi simteam diferite parti ale palmei. Îl atingeam în diferite puncte si simteam degete diferite.“ Ceea ce simtea ea erau parti ale bratului-fantoma înscris în creierul ei, acum reconectat la corp.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s