Umanitatea s-a nascut in jurul Marii Negre


Este evident ca populaţiile antice au fost influenţate de modificările de mediu. Paleoclimatologul J.P. Steffensen este unul dintre adepţii teoriei influenţei climatului asupra evoluţiei civilizaţiei umane. El consideră că civilizaţia umană nu a început cu 50000 de ani în urmă deoarece în epoca glaciaţiunilor climatul a fost foarte instabil. De fiecare dată când oamenii începeau o cultură ei trebuiau să se mute. Din Halocen însă, de acum 10000 de ani, clima a devenit foarte stabilă.

Originea civilizaţiei umane îşi are originea în vecinătatea bazinului Mării Negre.

Ryan şi Pitman au elaborat o teorie prin care încearcă să facă o corelaţie între un transfer de ape (dovedit istoric acum 7500-9000 de ani) între Marea Neagră şi Marea Mediterană şi miticul Potop al lui Noe, prezent în mitologia tuturor popoarelor. Ei consideră că apele Mării Mediterane s-au vărsat în Marea Neagră.

Principalele fapte reale pe care le găsim în teoria lui Aksu şi Hiscott, în teoria lui Ryan şi Pitman şi in alte lucrări sunt următoarele:

– acum 7500-9000 de ani, Marea Neagră era un lac cu apă dulce, pentru ca de acum 7500 de ani să devină o mare sărată.

– nivelul mării era cu minim 120 de metri mai scăzut decât astăzi.

– existau locuinţe la 100 metri sub nivelul actual al mării, descoperite de Ballard.

– acum circa 7500 de ani, într-o perioadă de timp scurtă, dispar moluştele de apă dulce şi apar moluştele de apă sărată tolerante la 2-4% sare.

– în strâmtoarea Bosfor, formată în acea perioadă, moluştele rămase în mâlul de pe fund au fost de apă sărată.

În figura este redata răspândirea graduală a agriculturii în Europa, Africa de Nord şi Asia în Halocen. Graficul a fost realizat pe baza cercetărilor arheologice şi este foarte sugestiv, sugerând că originea civilizaţiei este legată de zona bazinului Mării Negre şi de estul Mării Mediterane. Aici a început ”revoluţia neolitică”, trecerea de la omul prădător la omul producător. Aici a început agricultura, creşterea animalelor, apariţia ceramicii, ţesăturilor, scrierii şi folosirea metalelor.

S-au elaborat scenarii că în momentul inundaţiei (acum 7500 ani), fermierii, care erau deja stabiliţi în zona Mării Negre şi de-a lungul coastei Mării Marmara s-au retras rapid spre interior de-a lungul văilor marilor fluvii din sudestul Europei. Plugul uşor şi irigaţia simplă apar brusc în Transcaucazia. Această mişcare a populaţiei sub formă de valuri a putut fi indusă de expulzarea lor din habitatul de pe ţărmul lacului cu apă dulce care era atunci Marea Neagră [52-57].
Migratia popoarelor din regiunea Mării Negre ne poate ajuta să inţelegem şi răspândirea limbii indo-europene, din care au evoluat sanscrita şi multe limbi europene.Lingviştii care au studiat originea limbilor au arătat că migraţia populaţiilor din partea estică a Mării Negre de acum 6000 de ani a avut trei rute spre est, spre Iran, India şi Asia Centrală şi două spre vest, prima direct spre Grecia iar a doua prin Caucaz pe lângă Marea Caspică.

 

 

 

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Dacia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s