Occitania


>>>  Poze <<<

Occitania are o lunga istorie, o lunga continuitate latina, oarecum ca si in Romania. Insa spre deosebire de Balcani gotii au pastrat cultura romana, partea asta din Europa a fost mai bine ferita de valurile istoriei, pina aici nu au ajuns hunii, mongolii, arabii, turcii si nici nu a mai fost teatru de razboi de multe sute de ani.

Putini stiu ca pina nu demult in Franta se vorbea cam peste tot patoise, adica dialectele locale, mult diferite de franceza culta, in sud asta era mai pronuntat, dialectele locale erau toate din radacina mult diferita de franceza teutonica/normanda din nord.

Practic sudul Frantei, tara diferita de partea de nord, a fost invadata, cotropita de cei din nord sub pretext religios. Catharii erau ca moralitate superiori aristocratiei catolice din nord, ca sa nu mai vorbim de coruptia si excesele scandaloase din Roma. Au fost considerati eretici si s-a facut ‘cruciada’ impotriva lor, o cucerire cu multa varsare de singe, un fel de epurare etnica cu macelarirea populatiei cathare. Cetatile cathare din apropierea Pirineilor sint si acum o epopee.

Interesant a fost sa vad la granita dintre Spania si Franta un panou pe sosea care zicea – ‘Bine a-ti venit in Catalonia Franceza’ sau asa ceva. Zona Perpignan a fost luata relativ recent de Franta de la Spania. De asemenea inspre vest in zona Dordogne se simtea influenta engleza, la granita medievala din timpul razboiului de 100 de ani fiind multe castele, fata in fata castelele contruite de englezi si francezi. Englezi care mult timp au vorbit franceza la curte, regii normanzi provenind din Franta.

Dar la fel de impresionante ca toate aceste castele, sint bastidele. Vechi orasele medievale, ele dau in mare masura farmecul regiunii.

Manastirile, bisericile, foarte vechi in stil roman sau mai noi in stil gotic sint nenumarate. Aristocratia, a fost pur si simplu decimata in Revolutia franceza, paminturile lor impartite, cei ce au ramas sa administreze castelele si bisericile au fost pur si simplu lipsiti de resursele necesare de aceea multe castele si biserici s-au distrus dupa Revolutia franceza, multe manastiri au fost demolate.

Dupa Revolutie s-a format o patura solida de fermieri si burghezi care de doua sute de ani construiesc in piatra, continund traditiile arhitectonice milenare. Asa se face ca sute, poate mii de sate, orasele din Midi, din punct de vedere arhitectural sint mai valorose decit un oras mare si cultural precum Clujul. In orice sat am vazut case mai frumoase decit majoritatea caselor din cartierele rezidentiale ale Clujului.

Si toata aceasta nebunie arhitecturala nu poate sa lase indiferent pe nimeni, vezi peste tot castele, fortarete, biserici manastiri, BASTIDE, case si gradini ca in Paradis, oamenii traiesc in armonie cu natura. Gradinile, cimpurile, vita de vie, livezile, copaci pastrati in mijlocul ogoarelor, sint iarasi o poveste fara de sfirsit, un tezaur echivalent cu comorile arhitecturale.

Din punctul meu de vedere nimic nu poate fi mai valoros pe lume decit aceasta armonie dintre om si natura, care o vezi in putine locuri pe Pamint.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in AIS. Bookmark the permalink.

3 Responses to Occitania

 1. Karla says:

  Ei, da, le plaisir de vivre, l’art de vivre…
  In Dordogne s-au stabilit pur si simplu o multime de englezi. Au parasit cetoasa Britanie si s-au instalat in Normandia sau Guyenne, vechi tarâmuri ale Plantagenetilor:)

  Am facut infarct la Saint-Cyprien cand am vazut o gramada de agentii imobiliare pentru englezi, care “serveau” si clienti nemti si olandezi:)

 2. Alex Imreh says:

  Agentii din alea am vazut si in Creta, brits-ii evadeaza in toata Mediterana, in Antipozi si Florida, au invadat in primul rind Spania. Datorita lor ma bucur de emisiunea ‘A place under the sun’.
  Acu citiva ani buni in Croatia pe sosea erau mai multe masini germane decit croate, pe linga miile de yahturi. Nemtii si-au bagat coditza in Croatia la obtinerea independentei si acum au cam cumparat pe rupte pe acolo, preturile au ajuns repede la nivel de Franta.
  Mi-ar fi placut si Muntenegru dar acolo mafia ruseasca face hoteluri, cind am vizitat prim ministrul tocmai devenise proprietar la cel mai mare port. Vrei sa stai acolo nu stii miine ce mafie vine peste tine. Oricum englezii nu deranjeaza, nu sint toxici ca etniile.

 3. Pingback: Rumâna – Old Lingua Franca | Alex Imreh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s