‘Tiganii’ din Romania


Faptul ca peste 90% din conducerea Romaniei erau elemente alogene in anii 50-60 este socant, putina lume stie asta, judeca asta. Procentajul e socant, implicatiile multiple, pare sa fie informatia cea mai semnificativa din citatele de mai jos. Acest mod de selectare a conducerii Romaniei conform NKDV nu arata o problema de nationalitate, arata mai curind o problema structurala de caracter a acestor indivizi. Ei trebuiau sa fie in primul rind loiali ocupatiei straine, o ocupatie care avea si rolul de a distruge sistematic elitele si valorile societatii. Acesti oameni erau alesi sa conduca in contradictie cu interesele comunitatii in care se nascusera, problema lor de caracter e cea care ii defineste mai mult decit etnicitatea. Realitatea dictata de ocupatia stalinista, se pare ca s-a perpetuat, Iliescu era alegerea lui Gorbaciov, trebuia sa salveze comunismul. La fel s-a perpetuat se pare si problema structurala de caracter, indivizii de la conducerea Romaniei servind in primul rind interese personale de jefuire a statului pe care au ajuns sa-l conduca. Sa analizam putin lista de mai jos, asa dupa stereotipurile imaginii publice acumulate de acesti vrajnici exponenti ai originalei democratii romane, dupa informatiile vehiculate in presa.
Cum sa dam vina pe dragutzul de Dinescu chiar daca s-a cam infundat fara rezultate in arhivele securitatii chiar daca are de multe ori o pozitie curioasa, incoerenta? Cum sa dam vina pe Plesu, admirabil om de cultura? Imi este si greu sa mentionez ca Plesu ca Ministru al Culturii a propus se pare si acceptat denumirea de rrom, impreuna cu Roman. Mie Roman chiar mi-a fost simpatic, doar pe vremea lui statul a dat inapoi, dupa el s-a tot strins menghina birocratiei caracatita.
Ca denumirea de rrom s-a acceptat in mare masura la presiunile CE e o discutie in sine, oricum este clar a fost o decizie gresita, care a afectat mai apoi mult, imaginea Romaniei. Melescanu dupa mine ar fi trebuit sa protesteze vehement la admonestarea lui Martinez, daca intr-adevar asa a fost povestea. Era dreptul Romaniei sa aleaga in limba romana denumirea pe care o vrea si inca se mai poate repara greseala. Am inteles ca ulterior Melescanu a mai luptat sa nu fie acceptata denumirea. Daca Romania avea demnitatea, mindria Poloniei, sint convins ca nu s-ar fi acceptat denumirea de rrom. Nu ar fi afectat aceast refuz admiterea Romaniei in CE asa cum Merkel a declarat recent ca admiterea Romaniei in spatiul Schengen nu va fi afectata de felul in care Romania gestioneaza integrarea rromilor.
Iliescu in sine poate a fost in mare masura un idealist, pe linga faptul ca a fost un politician de exceptie. Ani de zile pe vremea lui Ceusescu era singura noastra speranta. Da o fi fost duplicitar, da in spatele lui, cei ce au avut puterea politica inainte, au trasformat-o in putere economica, jefuind statul, facind ani de zile privatizare oneroasa pe usa din dos. Dar politicienii sint doar oglinda poporului!! Asa cum Constantinescu nu a avut nici o putere ca presedinte, izolat in sistemul nemernicit, nici Iliescu nu e cel mai vinovat, el a fost doar fatada unui mase mari de nemernici.
Severin a avut o imagine mai buna in presa. Sirbu, Patriciu au fost doar oameni intelgenti care au facut afaceri cum se fac peste tot in lume, au furat si ei dar in stil mai capitalist, eu nu-i acuz pt starea Romaniei. Voicu e reprezentant oficial al etniei, dar nu prea stiu sa fi facut mare lucru, Vanghelie e ‘colorat’ in toate, se ocupa mai curind de ‘afaceri’ medii ca si ‘mafiotu’ de Berceanu, sub nivelul lui Vintu si Voiculescu. Repet, toate astea sint un colaj de ‘informatii’ din presa. Vintu da, este benign, cit se poate de periculos. Vacaroiu, Georgescu, Popescu aparent sint mai tehnocrati, au stiut sa para mai ‘modesti’.
Increngatura este completata de reprezentanti ai aparatorilor nostrii. Bugetul Politiei si al serviciilor e mai mare decit bugetul invatamintului si al sanatatii la un loc dar nici macar micile furturi nu le rezolva, ce sa mai vorbim de jafurile mari, nici un dosar serios nu a fost vreodata finalizat in Romania.
Totusi lasindu-i la o parte pe Vintu si alti citiva, eu personal nu as zice ca aceasta lista e de vina pt starea Romaniei. Din 20 de milioane de romani o mare parte sint oameni care sint sau se comporta ‘ca tiganii’, nu le place munca, vor sa se descure prin furtisaguri, smecherii. O clica enorma jefuieste bugetele publice, ministrii, politicieni, fiecare din baroni avind o armata de complici. Cam totzi parlamentarii au venituri oficiale de juma de miliard pe luna pe linga afacerile lor sinistre. Sint functionarii publici din esalonul 2-3-4, fel de fel de institutii parazit, primarii de sate, etc, o birocratie care ar trebui taiata la jumatate, care in loc sa ne serveasca fiind platiti din banul public, nu stiu cum sa ne saboteze ca sa le dam si mita. Si in alte tari se fura din buget dar in Romania totul se plateste dublu sau triplu nu se fura 5-10% ca in alte tari. Albania, Macedonia au ajuns sa faca autostrazi de sute de km, in Romania s-au finalizat citeva zeci de km la un pret/km de 3 ori mai mare decit in Serbia.
In urma cu 30+ de ani un profesor universitar pediatru in Cluj nu in Craiova, un om de mare cultura, prieten de familie a venit in vizita si a zis un lucru ciudat. Atunci demult, ca adolescent, vorbele lui mi s-au parut doar un sofism, spusele lui mi-au revenit in memorie cind realitatile din jur au devenit suprarealiste. El se intreba melodramatic – ‘Unde vom ajunge? Zi de zi la maternitate 2 din 3 copii nou nascuti sint bruneti’. Faceti niste calcule statistice sa vedeti ce inseamna asta in 35 de ani.
In Romania exista o masa mare de oameni cu caracter si atitudine fata de munca negative, care se comporta ‘ca tiganii’. Citi dintre ei sint tigani e greu de spus. Cei mai multi dintre tigani sint tigani de catifea care nu mai vorbesc rromanes si se pretind romani. Si mai multi, sint putin legati de etnie, doar prin rude indepartate de care nici nu mai stiu sau nu mai vor sa stie.
In zone intregi daca iesi pe strada esti socat de limbajul si comportamentul vulgar. Mai sint dupa mine tiganii albi. Am fost socat in armata cind o parte din colegii mei, intrati la facultati, pur si simplu nu putea sa zica nici o fraza fara sa foloseasca macar un cuvint care incepe cu P. Si nu pareau tigani la aspect, caracterul lor imi parea in ton cu limbajul.
Exista mase mari de marginalizati urbani, de taranie abrutizata care vinde votul pe cite o galeata de vodca si produse alimentare, care arunca peste tot PET-uri, pungi de plastic, care macelaresc padurile. Cei care sint subiectele atitor fotografii exotice din presa straina. In orice caz este o masa mare de manevra care din lipsa de simt civic ca sa nu spun din lipsa de inteligenta, educatie, a votat in toti acesti ani prosteste, in functie de manipulari si prea des in functie de mici interese meschine. Ei au mentinut la putere cu votul lor, timp de 20 de ani toate asa zisele partide social democrate FSN, PDSR, PDL.
In ’89 daca nu ma insel erau 4.5milioane de salariati. Peste jumatate din forta de munca a Romaniei, a plecat la munca in Vest, ei au fost ani de zile poate cea mai mare sursa de valuta la buget. Dar asa cum in Moldova de peste Prut lipsa de la vot a celor plecati este catastrofala, la fel si in Romania lipsa de la vot a celor plecati este hotaritoare. La care se adauga lipsa de la vot a celor blazati, poate nici nu mai exista un rau mai mic de ales.
Lasind la o parte economia de subzistenta poate ca 2 milioane muncesc, produc plusvaloare, platesc impozite. Cind ‘statul este cel mai mare mafiot, cind statul este cel mai mare dusman’, cei din domeniul privat sint obligati sa faca evaziune ca sa subziste sub presiune unei fiscalitati excesive. Mare parte din privatii care au iesit cumva la suprafata, noua clasa parvenita prin inteligenta sau smecherie, se comporta tot ‘ca tiganii’. Gigi e simpatic si genial in comparatie cu penibilitatea, lipsa de cultura si caracter a  unora dintre parveniti.
Din cei care lucreaza in mediul privat, sint o parte semnificativa care se comporta tot ‘balcanic’. Pe vremuri consulatul german a trebuit sa schimbe de multe ori personalul german, in scurt timp acesta devenea corupt pina la maduva. In multe mari firme interntionale, degeaba este management strain, nu mai functioneaza ecomomia de piata. Asta o stiu prea bine firmele care au avut de a face cu Metro&company unde achizitiile de produse de la firme colaboratoare se fac dupa mita si pupat in cur. Nici macar astea nu ajung, mai trebuie multa politicarie bizantina ca sa ai privilegiul de a colabora cu ei. Ca sa nu mai spun de pleiada de firme care colaboreaza cu bugetul, orice (!?) mica firma de constructii care repara un acoperis de gradinita din banul public e platita dublu, evident (!?) spala banii si imparte la factorii de decizie si la protectia politica. Si atunci citi mai ramin sa tina in spate cu munca cinstita 18milioane de oameni? Munca a jumatate din ei este absorbita de coruptia generalizata. De unde sa traiasca bine 20 de romani din munca unui om cinstit? Cadrele medicale se mai descurca cumva, marea rusine e cu profesorii, cei care educa viitorul tarii.
Ce a spus Neagu Djuvara in 8.10.2010 mie mi-a trecut prin cap intr-un mod mai radical cu mult timp in urma. El a spus ca vom-fi-minoritari-in-tara-noastra. ”Suntem in Europa si avem deja 10% populatie tiganeasca. Intra foarte multi chinezi si turci, iar noi nu mai facem copii. Doza de sange romanesc va fi din ce in ce mai mica. Dintr-odată a venit un regim atât de brutal şi atât de injust încât omul a început să se apere cu dinţii. Nu uitaţi că până şi în cel mai mic sat s-au inversat valorile. Ţăranii cei mai iscusiţi, cei mai îndemânatici şi cei mai avuţi au fost nu numai daţi la o parte, ci şi ucişi sau băgaţi la închisoare. La suprafaţă au ieşit lepădăturile – toţi guşaţii şi tâmpiţii din sate au devenit primari sau mai ştiu eu ce… S-au schimbat elitele de jos şi până sus….Sunt anumite moravuri ţigăneşti pe care noi le-am fi putut evita.  Amestecându-ne cu ei, era de aşteptat ca părţile româneşti să domine, dar văd că s-a întâmplat invers. Trebuie să mai treacă două generaţii. Doar dacă scăpăm de actuala clasă politică şi vor apărea alţii decât fiii fostei nomenclaturi se va schimba situatia. Există o reţea subterană, cea care l-a adus pe Iliescu la putere în decembrie 1989 şi care continuă să tragă sforile.”
Iar Arsenie Boca zicea acu 60 ani:’Din cauza avorturilor ne vor stapani tiganii’.
Eu spun ca deja romanii din stirpea lui Brincusi/Enescu au ajuns o minoritate in tara asta. ‘Tiganii’ inca nu au ajuns majoritari. Nimeni nu poate da cifre, statistici exacte, fiecare poate avea doar pareri.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in AIS, Romania. Bookmark the permalink.

11 Responses to ‘Tiganii’ din Romania

 1. Alex Imreh says:

  http://media.causes.com/908069?p_id=114339216&s=fb_feed Semnati Petitia pentru schimbarea denumirii “rom-roma-romani-romanes”la denumirea initiala!

 2. Alex Imreh says:

  Petitie contra denumirii de rom/roma/romanis si revenirea la cea de tigan…
  Intrati si votati: http://www.PetitionOnline.com/qd3xx666/petition.html
  Macar dati mai departe daca nu va intereseaza. Pe site gasiti textul urmator:

  Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati :
  In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia
  ostila mpotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari
  europene.

  Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor
  stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si
  infractional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii
  sau etnia romilor. Aceasta etnie nu este specifica Romaniei, ea
  intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua
  sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai
  ales cu numele tarii noastre: Romania , raspandindu-se astfel o confuzie care
  s-ar putea dovedi fatala pentru viitorul european al poporului roman.

  Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se
  intrepatrund termenii “romeno” si “rom”, este normal sa se afunde intr-o
  confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor
  doua denumiri.

  Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea functioneaza si in sens invers;
  astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza:
  “tiganii, tiganii”, referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si
  lung pentru populatia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi
  devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce
  este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

  Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a
  facut intre secolele al IX-lea si al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu
  intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au
  capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe
  teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti
  cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna “de neatins”. Prima
  atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este continuta intr-un text
  hagiografic georgian, care dateaza din jurul anului 1088; aici se face
  referire la asa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele
  pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului
  al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin
  anii 1415 – 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in
  Germania . Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania ). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia . Aici ei preiau denumirea de
  “egipteni” (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si
  astazi.

  Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor
  etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-si ascunda etnia:
  “Satra” vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut
  niciodata.
  “Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la “Athinganoi”, secta religioasa
  grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au
  apartinut niciodata acestei secte..
  “Gypsy” vine de la “Egyptian” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a
  primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind
  crestini egipteni aflati in pelerinaj.
  “Yansser” cum sunt cunoscuti la New York , vine de la ienicer turc, cum s-au
  prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele
  mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele
  Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In
  Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

  Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toata Europa, venind din India
  prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problema legata de
  poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de
  exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenta tiganilor pe
  teritoriul Romaniei dateaza din 1385. De la primele atestari ale prezentei
  lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp
  de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul
  secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a
  fost in perioada regimului comunist. In anii ’70 PCR-ul in primii ani ai
  comunismului a manifestat in ce-i priveste pe tigani, un fenomen de
  neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de
  securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o
  politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor
  satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si
  din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau
  svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc
  limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa ’90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare
  tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in
  conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea
  categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara
  noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in functia de
  primar a fost pus un tigan. Datorita originii sociale “sanatoase” tiganii au
  fost promovati mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul
  superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe
  care de altfel cei mai multi o declinau, ci pentru ca proveneau din
  categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite
  functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a
  urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un
  important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau
  habitatul natural al tiganilor pana in anii ’50 au fost schimbate cu
  apartamente in blocurile nou construite, iar din anii ’70, ’80, cu locuinte
  in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul
  multor orase mai este ocupat de tigani.

  Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:
  1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in ’71 era un tigan
  2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in ’71-’72
  3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)
  4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din ’71 unde
  apare prima oara etnonimul de Rom
  5) Anii ’70 inseamna plecarea masiva a sasilor
  6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si
  svabimii
  7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie
  minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O
  majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la
  integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni
  din Galati asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ).

  Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la
  inceputul anilor ’90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa
  aduca unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri
  puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea
  interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea,
  profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre tigani au emigrat,
  stabilindu-se mai ales in Spania, Italia si Franta, unde constituie
  comunitati importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea
  organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor
  ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul..
  Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe
  etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania .

  Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica
  drept tigani, ci romani.

  Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie
  de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala,
  comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia
  populatiilor native ale acestor tari. Aceasta antipatie, datorita confuziei
  create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a
  tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum
  denumirea de “rom” simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la
  forma “romani/romanies” in limba engleza care este limba in jurul careia se
  invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin.
  Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in
  actele oficiale din Romania ?

  Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani – romanies/romanians – romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat
  dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in
  Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile
  Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa
  “Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic
  nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa
  a fost cea legata de cuvantul “romi”, romanii fiind prostiti apoi ca aceasta
  va fi inlocuita cu “rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada
  lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros
  vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de “romalli”, forma care nici
  nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu “romani” si
  varianta “rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost
  modificata cu “roma/romani/romanies”. Confuzia este generala, inclusiv la
  nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de
  imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!.
  Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu
  au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din
  cuvantul “DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna “om”.

  Prin denaturare (voita) “dom” s-a transformat in “rom” cu “r” accentuat,
  apoi din “rom” s-a trasformat in “roma” apoi in “romani” si in “romanies” .
  S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in
  limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in
  engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe
  google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic
  denumirile sunt identice.

  In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din
  partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de
  frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a
  etnonimului “rom”. Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul
  H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de
  atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda
  folosirea in continuare in documente a cuvantului “tigan” in concordanta cu
  cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro
  etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman.
  Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza
  un nou Memorandum cu numarul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al
  populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale
  romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur
  Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest
  sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de “rom”
  erau indicative, si nu obligatorii.

  Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este
  un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare
  nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare
  europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa
  recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici
  vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea
  de FYR ( Former Yougoslavian Republic ) Macedonia . Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promoveaza unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In conditiile In care Romania ocupa prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o inventie bolsevica) drept limba oficiala recunoscuta in UE. S-a spus la momentul nominalizarii ca
  portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru
  comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul.

  In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro,
  oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii
  moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei
  denumiri de rom, fara indoiala ca avem nevoie de minti luminate, si nu de
  teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor
  monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si
  paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populatiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ.

  In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al
  12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai
  multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta
  aceasta mare eroare de a denumi o populatie transfrontaliera cum sunt
  tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele
  istoric al poporului roman.Luand in considerare progresia demografica pana
  in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani si maghiari si al
  scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent
  semnificativ din populatia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care
  adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de
  roman, pozitia Romaniei in familia europeana apare intr-o pozitie tot mai
  ingrijoratoare.

  In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt
  toate sansele ca in constiinta civica europeana sa se consolideze credinta
  ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se
  prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat tiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand
  tara tiganilor ..

  Orice nationalism se bazeaza pe:
  1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase
  demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer
  este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin
  intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se
  recomanda drept “Romani” cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas . El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii
  americane, ca “olahii” sau “vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si
  denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca “un dialect al limbii romane”
  vorbit de populatia “Vlax/Vlach”.. Este revoltator si intolerabil, asistam
  practic la rescrierea istoriei.
  2) etnia comuna = natiunea
  3) etnonimul
  4) teritoriul
  5) statul
  6) drapelul
  7) istoria comuna

  Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie
  de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna
  si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia
  numele lor original care este DOM si nu ROM.

 3. Alex Imreh says:

  SCRISOAREA lui Mihai Bendeac
  Dragi cocalari,
  Ati castigat. Voi si ai vostri v-ati fu..t nevestele prost (caci numai prost puteti) si iata ca samanta voastra mizerabila da rod. Ne acaparati. Ati reusit sa va “educati” progeniturile hidoase in spiritul kitch-ului, mitocaniei, nesimtirii, manelismului infect… Felicitari! Romania e pe cale sa devina a voastra. Dar atata timp cat inca mai putem si noi respira/vorbi/privi, dati-ne voie sa radem de voi.
  Dati-ne voie sa va ironizam. Nu va fie teama. Sunteti pe drumul cel bun si in curand veti ajunge indeajuns de puternici incat sa-i luati pe astia ca mine si sa-i dati la lei. Pana atunci insa…
  – cojile de la semintele scuipate pe asfalt nu dau rod. Nu incoltesc! Va jur! Stiu ca voi nu ati prea mers pe la scoala dar credeti-ma pe cuvant ca am facut biologie in liceu. N-o sa creasca niciodata floare sau bostan din ciment. Asa ca folositi un cornet.
  – daca folositi cornet (putin probabil) va imploram sa rupeti foi din Manele magazin ca Marin Preda si Eminescu n-au nicio vina.
  – tricoul mulat se poarta pe un corp perfect. Stiu ca in lumea voastra perfect inseamna atat mers la sala si inghitit steroizi cu pumnu’ ca ghiolbanu cat si burta de bere si ceafa plina de slana. Noi insa ne facem datoria…
  – Nu ne deranjeaza ca ascultati manele atata timp cat “ascultati” nu se transforma in “ascultam”. Orice aparat de redat muzica are un buton pe care scrie volum…
  – Stiu ca banii sunt singurul vostru Dumnezeu si daca ai bani esti “de valoare” dar exista niste chestii de noi le platim si ele se numesc impozite la stat. Stiu ca un manelist de-al vostru ii face “printesei lui” inmormantare de 50 de mii de euro fara sa-l intrebe cineva despre provenienta banilor dar daca reprezentantii vostri conduc finantele, politia si justitia din Rromania, puneti-ne si noua o vorba buna… Multumim anticipat.
  – va rugam mult sa nu mai filmati videoclipuri la opera. Noi v-am dat televiziunile, lasati-ne la schimb opera si teatrele!
  – “De puta madre” inseamna “p..da ma-tii”. Ne bucuram ca majoritatea purtati tricouri cu aceasta sintagma. Inseamna ca mesajul nostru a razbatut pana la voi.
  – Ne aratam realmente ingrijorati de aceasta cumplita molima care a cuprins intreaga comunitate cocalareasca si anume foto fobia. Stim ca medicii nu sunt de-ai vostri ca nah, au facut scoala multa ai dracu’ tocilari, dar puteti apela cu incredere. Probabil e ingrozitor sa fii nevoit sa porti ochelarii de soare si-n baie…
  – Suntem incantati ca ati invatat sa folositi programe gen “Photo shop”. Nimic nu e mai frumos decat sa vezi o minune carliontata, in rochie de leopard si 5 kile de aur pe prima pagina din “The Sun”. Si suntem incantati ca in pozele de Hi5 va inconjurati de stelute, brizbrizuri…
  – Faptul ca reusiti sa manevrati cate 3 telefoane mobile in acelasi timp este o calitate demna de homo sapiens. Deci iata ca teoria lui Darwin se sustine…
  – pantofii cu botul ridicat semnifica ceva religios? Sau e chestie de potenta?
  – Tunningul cu geamuri fumurii, evacuare zgomotoasa si parasolar cu mesaj nu e foarte indicat. Stim ca trebuie si cocalarul sarac sa aiba o ocupatie dar…
  – Apreciem faptul ca mergeti toti pe scutere fara casca! Ne dati sperante… Dar va atragem atentia ca atunci cand pe un motor sau pe o motoreta sau pe o bicicleta sau pe un scuter se afla un el si o ea dintre care el are casca si ea nu, se traduce prin : “Mori fa in mortii ma-tii!” Ma rog… Asta nu le deranjeaza pe femeile din Romania intrucat aceasta atitudine reprezinta o normalitate in relatia dintre sexe in tara noastra.
  Ar mai fi multe de spus dar daca ai parcurs aceasta “scrisoare” inseamna ca deja ai citit de doua ori mai mult decat toata familia ta in intreaga ei existenta. Nu vreau sa te obosesc. Ne vedem la mall, Cu drag, Mihai Bendeac”
  In urma carui eveniment s-a nascut scrisoarea asta…
  “Am plans de ciuda ca ne vor strivi visele”
  Vineri seara am oprit la o benzinarie ca sa alimentez scuterul (folosesc rar in perioada asta “decaportabila” caci cu motoreta e mai simpla viata in oras). Pun eu 3 litri fara plumb si intru sa platesc. In fata mea, o doamna. Achita. Scot si eu banii din buzunar si n-apuc sa-i intind ca in incinta patrunde val-vartej un cocalar la vreo 40 de ani. Tricou Adidas, bermude Adidas, papuci Adidas, sapca Adidas, creier Adidas. “- Cine p..a mea si-a lasat motoreta aia la pompa ca a incurcat tot acolo?!” “- Eu. Dar de ce am incurcat?!” (Ma recunoaste, dar dupa 3 secunde de pauza se decide sa nu lase garda). – Pai de ce-ai lasat-o acolo?! _ pai unde s-o las? Daca eram cu masina, unde o lasam pana achitam benzina?! Benzinarul intervine si el : “-Cu ce a incurcat domnule?! Plateste si pleaca” “- Pai ce p..a mea baaaaa!!! Am ajuns sa stau ca prostu’ dupa o motoreta?!” Eu zic : “Pai cine va pune? Stati ca desteptu’…” “- Ma iei la misto?! Ce p..a mea!!!” Ies afara. Masina ghertoiului, un BMW X6, era parcat la 3 milimetri de scuter. Zice : “Poate mi-o zgarii”. Nu i-am zgariat-o. Am plecat si m-am oprit dupa 200 de metri. Am tras pe dreapta si am plans protejat de casca. Da! recunosc! Am plans! Am plans pentru ca mi-am imaginat ce s-ar fi intamplat daca as fi fost un roman obisnuit si nu “vedeta” de la televizor. M-ar fi omorat? Am plans pentru ca astia vor ajunge atat de multi incat ne vor ingropa. Am plans pentru ca pe ala nu-l va intreba nimeni din ce bani si-a luat BMW-ul. Am plans de ciuda ca ne vor strivi visele. Am plans pentru frate-meu care are nesansa de a creste langa ei. AM plans pentru ca am ajuns la decizia de a nu avea copii vreodata caci nu vreau sa traiasca in lumea astora. Caci lumea va fi a lor! Nu va mintiti! Nu va amagiti! Va fi lumea lui Salam si a lui Guta! Lumea camatarilor, smenarilor, manelistilor, cocalarilor, burtosilor, nesimtitilor. Pentru ca nevestele si gagicile astora sunt mereu gravide! Pentru ca fiecare au cate 4-5 copii. Apoi m-am revoltat! Si m-am gandit ce mult mi-as dori sa am pistol legal, cu permis, si de cate ori se intampla sa dau peste un animal ca asta sa trec pe langa el si sa-l injur in soapta de mama. El va lua foc si ma va lovi. Eu scot pistolul si poc! Direct in cap! Legitima aparare. Cat despre faptul ca astia fac copii, cu regret va spun ca usor-usor devin extremist in cel mai dur sens al termenului…

 4. Imreh says:

  Tot N.Djucara, la 94 de ani : http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa-206469.html
  In Franţa, încă de acum 10 ani, 45 la sută din copiii de şcoală proveneau din familii de emigranţi. Peste 50 de ani în Europa ar putea fi majoritari oameni cu rădăcini extra-europene: nord-africani, tamuli, negri, chinezi. Noi avem 10 la sută populaţie ţigănească, suntem invadaţi de turci şi chinezi, iar peste 100 de ani România nu va mai fi românească. Noi golim Europa de indo-europeni şi îi înlocuim cu negri şi chinezi. Asta e bine pentru peste 1.000 de ani, când se va naşte civilizaţia următoare. Deocamdată, e catastrofal.
  … România trebuie să se teamă de Rusia, fiindcă de sute de ani are poftă să muşte din toţi vecinii.Occidentalii nu ştiu că Rusia până la Petru cel Mare nici nu ajungea la Marea Neagră, iar la Nistru a ajuns abia la 1792, deci noi n-am prea fost vecini cu Rusia.
  … Eu, de când cu alegerea lui Crin Antonescu de a merge braţ la braţ cu Mircea Geoană şi cu PSD, m-am retras pe tuşă. Nu-mi dau demisia din partid. PNL se spurcă alături de un partid care are pe conştiinţă crimele de la revoluţie.
  …Clasa politică românească a căpătat deci un fel de atavism de a fi mereu cu fundul în două luntri.

 5. Alex Imreh says:

  http://roncea.ro/2010/12/06/cum-s-a-revenit-la-normalitatea-tigan-in-loc-de-rom-o-munca-de-trei-ani-inceputa-de-civic-media-si-continuata-de-zurlii-iulian-urban-si-victor-roncea-boc-rastoarna-carul-lui-roman-plesu-si-bac/
  http://www.urbaniulian.ro/2010/12/03/guvernul-este-de-acord-cu-schimbarea-denumirii-de-rom-in-tigan/
  http://roncea.ro/2010/08/25/interzis-la-rromi-liber-la-tigani-proiect-de-lege-pentru-romii-de-la-roma-paris-si-bucuresti/
  Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii de rom in tigan, anunta Iulian Urban zilele trecute, dupa trei ani de munca asidua pe acest subiect. Adevarul este ca asa l-am descoperit eu pe Iulian Urban: in campania pentru schimbarea denumirii de rom la loc, in cea de tigan. Totul a pornit de la un studiu al Civic Media, pe care il reproduc integral mai jos, din 7 noiembrie 2007, intitulat Romania in plin razboi axiologic: cum au devenit romanii romani/romi/tigani, in care se sustinea un DEMERS PENTRU PROTEJAREA IDENTITATII NATIONALE, si pe care l-am regasit cu placere pe site-ul senatorului PDL ceva mai tarziu. De atunci si pana azi multe s-au intamplat. Alti senatori si deputati – dintre care se remarca Adrian Gurzau – au inteles gravitatea apelului de acum trei ani si au constatat urmarile unei decizii ticaloase a ministrilor de Externe Andrei Plesu si Petre Roman, sprijiniti la nivel european de Reteaua Soros. Si astazi, iata, succesorul si pupilul celor doi, Teodor Baconschi, invoca acelasi ticalos Memorandum MAE (obtinut de Civic Media si publicat mai jos) pentru a nu se da curs initiativei aprobate de Boc.

 6. Alex Imreh says:

  dacia_nemuritoare@yahoogroups.com
  Posted by: “dumitru dorin” dumdorin_68@yahoo.com
  Schimbarea denumirii din tigan in rom este o jmecherie mai veche a
  occidentului si tine de obsesia unor organizatii de a mentine o confuzie de
  secole fata de poporul nostru, fata de care, in mod normal, ar trebui sa fie
  recunoscatori pentru ca au stat pavaza in fata cotropitorilor de tot felul, ca
  ei sa se poata desfata cu bogatiile furate de pe teritoriile altor popoare pe
  care le-au colonizat (asuprit).
  Parerea mea este ca titulatura de “rom” va ramane asa, dar noi ar trebui
  sa profitam de asta si sa solicitam sa schimbam noi numele tarii noastre in
  DACIA iar noi sa ne numim DACI.

 7. Alex Imreh says:

  Nu am studiat tigăneasca, dar din amintirile mele din copilărie, undeva la ţară,
  îmi aduc aminte că ţiganii, când se întâlneau se întrebau între ei aşa: Janes
  romanes? M-am întrebat de multe ori ce înseamnă şi am găsit răspuns la un vecin, ţigan ungur. El mi-a zis atunci că înseamnă/se traduce prin Vorbeşti româneşte? Tot de atunci, de la vecinii mai bătrâni, de la rude, de la alţi trecători care ne mai treceau prin curte, am aflat că existau ţigani care nu ştiau să vorbească în limba română. Alte amintiri îmi spun că printre ţiganii bătrâni, termenul romanes era un termen nu tocmai bun, chiar peiorativ, pentru că românii erau răi (pentru ţigani!…), iar ţiganii nu îşi amestecau sângele. Dar poate că sunt doar amintirile unui copil…
  Posted by: “Gabi” qola69@yahoo.com pe Dacia Nemuritoare Group

 8. Alex Imreh says:

  … more than 40 percent of school pupils in London speaking English as a second language…

 9. Alex Imreh says:

  http://stirileprotv.ro/stiri/politic/basescu-nu-voi-promulga-legea-schimbarii-numelui-de-rom-in-tigan.html Presedintele Traian Basescu este impotriva numirii romilor drept “tigani” si a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca nu va promulga legea, daca un astfel de act normativ ii va fi trimis la Cotroceni. “Cred ca este o mare greseala, nu voi promulga niciodata o astfel de lege. O voi trimite inapoi”, a spus Basescu. Acesta a explicat ca o astfel de lege nu ar fi decat “un gest de respingere”.
  Controversata lege, initiata de parlamentarul Silviu Prigoana, membru al PDL, presupune interzicerea folosirii termenului de “rom” in institutiile din Romania, inlocuindu-l cu cel de “tigan”. Aceasta reflecta frustrarea romanilor cu privire la confuzia care se poate face intre numele minoritatii rome si cel al tarii lor, desi acesta provine din limba romani si nu are nicio legatura cu Romania, comenteaza Financial Times.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s