BIOGAZ


telegraph.co.uk/motoring/news/7929191/Bio-Bug-Car-run-on-human-waste-is-launched.html Around 18 million cubic metres of biogas is produced from human waste every year at Wessex Water’s sewage treatment works in Avonmouth, Bristol. The gas is generated through anaerobic digestion – where bugs which are starved of oxygen break down biodegradable material to produce methane. However, before the gas can be used to power vehicles it must undergo “biogas upgrading” where carbon dioxide is removed to improve performance. The Bio-Bug does 5.3 miles per cubic metre of biogas, which means that just one sewage works could power 95,400,000 miles per year saving 19,000 tonnes of CO2. (If the methane tank runs out the Bio-Bug reverts back to petrol.)

Inginerii britanici au prezentat o masina care functioneaza pe baza de gaz metan produs din deseuri umane si sustin ca soferii nu isi dau seama de diferenta. O masina Volkswagen Beetle a fost transformata de ingineri pentru a functiona pe baza unui biogaz din deseuri umane, produs la canalizarile din Marea Britanie, relateaza The Telegraph.
Producatorii sustin ca este o alternativa buna la masinile electrice. Potrivit acestora, excrementele ajunse in canalizare de la 70 de locuinte sunt de ajunse pentru a alimenta o masina pentru 10.000 de mile (aproximativ 16.000 de kilometri), adica distanta medie parcursa de un sofer intr-un an.  Inainte, gazul nu era un combustibil destul de curat pentru a alimenta masinile, fara sa afecteze performanta. Insa, folosind ultima tehnologie Bio-Bug, masina merge ca orice masina conventionala si foloseste combustinil sustenabil.
Prototipul foloseste benzina pentru a porni, iar gazul este utilizat dupa ce motorul ajunge la temperatura potrivita. Intr-un an, Bio-Bug emite trei tone de dioxid de carbon, fata de 3,5 tone de dioxid de carbon in cazul unei masini conventionale. Insa, carbonul emis de Bio-Bug este considerat neutru, deoarece oricum ar fi fost eliberat in atmosfera.

http://www.ecomagazin.ro/gaz-din-fecale-umane/ Mai multe localităţi din Suedia au instalat pompe speciale, prin care materiile fecale umane sunt transformate în gaz metan folosit la alimentarea maşinilor. Potrivit angajaţilor de la staţia de epurare din Göteborg, producţia de metan a unei singure persoane permite unei maşini să parcurgă 120 de kilometri pe an. Fără miros pestilenţial şi cu un preţ inferior celui afişat la staţiile de alimentare, metanul rezultă dintr-un proces în care bacteriile se hrănesc cumaterii fecale timp de trei săptămâni într-un rezervor lipsit de oxigen.

34life.org/blog/2010/10/doua-milioane-de-euro-pentru-productie-de-biogaz-la-timisoara/ Potrivit USAMVB Timisoara, in acest proiect sunt implicate si universitati din Austria, dar si o companie privata care asigura cea mai mare parte din finantare, acest proiect va fi sustinut din finantari Erasmus. Astfel, universitatea din Timisoara va dezvolta parteneriatul prin educatie si perfectionare profesionala cu Universitatea Agricola Viena, cu Universitatea Agricola Munchen si cu Biogest, in sensul ca, din anul universitar 2011-2012, va fi infiintat un program comun de master in domeniul energiilor regenerabile si bioenergie, cu predare in limba engleza.

http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/stiinta-tehnologie/1431/ La intrarea în Zillertal, lângă crescătoria de vite a fermierului Josef Kröll, se găseşte şi o staţie de compostare. Din anul 2008, celor două, li s-a alăturat o instalaţie ultramodernă de producere de biogaz. Firma Finsterwalder Umwelttechnik GmbH (Fitec) din Bernau, din landul Bavaria a dezvoltat o staţie de producere a biogazului, în care o maşină, utilizată iniţial în reciclare, a primit un rol decisiv. Mărunţitorul cu lanţ (QZ), brevetat, al producătorului german de tehnologie de reciclare, MeWa Recycling Maschinen und Anlagenbau GmbH „a obţinut rezultate foarte bune la mărunţirea materialelor, până acum neegalate cu metode de tratare convenţionale“, a declarat inginerul proiectant, Klemens Finsterwalder. Din aproximativ 6.000 tone de deşeuri menajere colectate de la populaţie, din resturi de alimente din numeroasele hoteluri, pensiuni şi restaurante din zonă, dar şi din alimente expirate din centre comerciale, instalaţia de biogaz din Schlitters produce curent electric, căldură şi compost. În timp ce maşinile dotate cu cuţite mărunţesc deşeurile verzi prin tăiere, lanţul din QZ lucrează ca un mixer, care pur şi simplu zdrobeşte. Prin folosirea acestei metode, pe parcusul procesului de fermentare bacteriile dispun de o suprafaţă mai ridicată de „atac“, optimizând astfel degajarea gazelor. În acelaşi timp, tehnologia MeWa oferă şi alte avantaje. În maşină pot fi introduse alimentele expirate, chiar şi cele congelate, cu tot cu ambalaje, fără a fi necesară o pretratarea acestora. Într-o fază ulterioară aceste ambalaje pot fi separate cu uşurinţă de conţinutul organic. Materialele nedorite, precum bucăţile de metale, tacâmuri sau diferite minerale, nu afectează funcţionarea QZ-ului. Măsurătorile au demonstrat că într-o instalaţie de biogaz care procesează gunoi de grajd la care se adaugă culturi de energie, cu ajutorul mărunţitorului cu lanţ, se obţine o cantitate de gaze cu până la 30% mai ridicată decât printr-o tratare convenţională. Materialele sunt omogenizate într-o singură fază de lucru, un factor important pentru bacterii, pe parcursul procesului de fermentare. „Procesarea cu ajutorul QZ-ului înlocuieşte o pretratare biologică care ar trebui să aibă loc prin hidroliză“, a declarat proiectantul de la Finsterwalder. Tipul şi conţinutul deşeurilor livrate este diferit, de la o zi la alta. Operatorul poate păstra echilibrul prin reglarea QZ-ului sau prin aplicarea unui set de reţete. În cele din urmă, QZ-ul înlocuieşte mixerul. Un separator îndepărtează materialele nedorite precum bucăţile de oase, lemn, metale sau folii. Biomasa este igienizată şi transportată în fermentor, unde poate fi amestecată cu gunoi de grajd.

QZ-ul înlocuieşte, atât echipamentul de mărunţire cât şi pe cel de separare al materialelor (fracţiilor) nedorite. Această măsură a fost necesară deoarece în componenţa materiei prime procentul de fracţii nedorite era foarte mare. Folosirea QZ-ului a soluţionat această problemă cu mare eficienţă. Ambalajele separate astfel nu mai conţin materialele organice şi pot fi arse pentru producere de energie. În Schlitters, randamentul crescut de obţinere a biogazului a fost determinant la elaborarea proiectului. Un motor transformă biogazul în energie termică şi 330 Kw de energie electrică, care după asigurarea necesităţilor proprii, ajunge în reţeaua electrică. Energia termică este folosită pentru asigurarea unei temperaturi constante de 37 de grade, în fermentator. În urma acestui proces rezultă un material asemănător compostului. „Acest material are un miros similar gunoiului de grajd, dar este un îngrăşământ de calitate superioară“, a declarat Josef Kroll.

http://despre-biogaz.weblog.ro/ Găinile lui Becali vor produce curent electric: Societatea Avicola Iaşi, aparţinînd lui Gigi Becali, va investi circa 4 milioane de euro într-o fabrică de biogaz. “La această fabrică se vor arde 15.000 de tone de deşeuri anual. Proiectul a fost înaintat la Ministerul Economiei şi Comerţului şi probabil va fi finanţat 70 la sută prin fonduri de la Uniunea Europeană şi 30 la sută din resurse proprii. Urmează să fie evaluat şi de o comisie de specialişti de la firma germanaEcoApaSol şi prin punerea în folosinţă, vom rezolva astfel şi o problema de mediu. Este vorba şi de o sursă alternativă de energie, dar şi de economii”, a declarat Corneliu Roşu, director general al Avicola Iaşi. Deşeul principal utilizat va fi găinaţul păsărilor de la Avicola. Firma va economisi prin
implementarea acestui proiect 1,7 milioane RON pe an şi va produce 459 kilowaţi
pe oră. Energia se va folosi pentru încălzirea şi iluminarea unor hale. Investiţie similară la Vaslui, la rîndul său, omul de afaceri Adrian Porumboiu a anunţat că intenţionează să investească într-o instalaţie care să producă energie electrică. “Mă aflu în Germania pentru a discuta despre această investiţie care urmează să fie realizată la fermele de la Tîrzii şi Bădeana”, a precizat Adrian Porumboiu. Investiţia care urmează să fie realizată la Vaslui va ajunge la 20 de milioane de euro şi va avea la bază
producerea energiei electrice din biogaz, un amestec de gaze combustibile care
se formează prin descompunerea substanţelor organice.

http://www.avicomvaslui.ro/ Investitii importante s-au realizat in ultimii ani prin implementarea  unui program PHARE , 2 proiecte SAPARD, si in anul 2008 a fost accesat si aprobat un program FEADR, in valoare de 3 milioane de euro.Cea mai importanta investitie o reprezinta statia de producere a energiei regenerabile pe baza biogazului in valoare de 1.5 milioane de euro.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Green Energy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s