Cele ‘doua uniri’ ale Tarilor Romanesti sub Bathory si Mihai


wiki: Ștefan Báthory s-a născut pe 27 septembrie 1533 la Șimleu Silvaniei, a decedat în 12 decembrie 1586 fiind intre 1575 si 1586 rege în Lituania și Polonia. Fiind dintr-o familie nobilă, intră direct în slujba lui Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei, fiul lui Ioan Zápolya. La moartea principelui rămas fără urmași, la data de 25 mai 1571, Ștefan Báthory este ales de nobilimea ardealului, împotriva voinței Habsburgice din Viena, ce voia un alt predendent ca principe al Transilvaniei.

În iunie 1574 tronul Poloniei devine vacant, urmează o luptă internă între nobilii polonezi, pentru desemnarea urmașului pe tronul Poloniei. Unul din pretendenții la tron era Maximilian al II-lea, din dinastia Habsburg, susținut în special de cancelarul Jan Zamoyski. În cele din urmă, tronul Poloniei îi revine lui Ș. Báthory, cu conditia să se căsătorească cu Ana, descendentă a familiei Jagiellon, care avea deja 53 de ani, o căsătorie cu țeluri politice. Când primește vestea neașteptată de numire pe tronul Poloniei, la întâlnirea din Mediaș îl convinge pe fratele său Cristofor Báthory să preia tronul principatului Transilvaniei.

În politica internă a Poloniei au dominat iezuiții un ordin al călugărilor catolici, care au sprijinit și influențat politica lui Ș. Báthory, care plănuia să reunească Transilvania, Ungaria și Polonia 1541 pentru izgonirea otomanilor din Europa. Deoarece a murit în1586, în urma unei hemoragii cerebrale Ștefan Báthory nu a mai reușit să aducă la îndeplinire acest plan. Conflictele cu sultanul otoman Murad III sunt rezolvate pentru un timp scurt prin pacea din 5 noiembrie 1577, act semnat de parlamentul din Varșovia. În anul 1581, Ștefan reușeste să pătrundă adânc pe teritoriul Principatului Moscovei, la 22 august fiind la porțile orașului Plescau. Ivan cel groaznic, țarul Rusiei, cedează în cele din urmă la 15 ianuarie 1582 acceptând un tratat de pace la Jam Zapolski. Prin acest tratat de pace s-a stabilit o pace de 20 de ani, și țarul cedează orașele Polozk și Livland coroanei polono-lituaniane.

ro.wikipedia.org/Lista_de_principi_ai_Transilvaniei

Sigismund Bathory Realizeaza prima unire a Transilvaniei cu UngroValahia (Muntenia) si Moldova aplicand ‘planul dacic’.  În 1593, sultanul Murad al III-lea incepe Războiul de 15 ani. Sultanul l-a somat pe Sigismund să se alăture armatei otomane, însă acesta s-a alăturat Ligii Sfinte (la recomandările consilierului său secret, iezuitul spaniol Alphonso Carillo), ceea ce stările transilvănene nu au acceptat. În urma acestor neînțelegeri, Sigismund a renunțat la principat în favoarea vărului său Andrei Báthory. Când unchiul său, căpitanul de Oradea, Ștefan Bocskai, l-a asigurat de sprijinul său, Sigismund a reluat principatul și a decapitat, la Cluj, căpeteniile care simpatizau cu turcii. În 1595 s-a aliat cu împăratul Rudolf al II-lea și a fost numit Principe Imperial. S-a căsătorit cu Maria Krisztina de Habsburg, fiica ducelui Carol Habsburg. Cu ajutorul a 25 000 de secui, cărora le-a promis privilegii, și-a extins domnirea pe cele două principate românești. După acestea, la 18 octombrie 1595, a învins oastea otomană la Giurgiu. Dieta a retras însă privilegiile promise de Sigismund secuilor de rând, iar revolta lor, “Carnavalul însângerat“, a fost înăbușită de trupele lui Ștefan Bocskai.

În 1596 cursul războiului s-a schimbat și la 26 octombrie oastea lui a fost înfrântă de turci la Keresztes, astazi Oprișani. Din cauza eșecurilor militare și din viața personală, Sigismund a abdicat pentru a doua oară, și a plecat la Praga pentru scaunul principiar al Principatelor Oppeln și Ratibor, cedând Ardealul soției sale. În 1598 s-a întors pe neașteptate ocupând tronul Ardealului, iar după un an a renunțat din nou, la Mediaș, în favoarea vărului său, cardinalul Andrei Báthory. După moartea acestuia, în 1601 la Cluj s-a reales din nou Principe al Ardealului. După ce a fost învins la Guruslău de oastea imperială (formată din trupele lui Basta și Mihai Viteazul), el a fugit în Moldova, iar comandantul său de oști, Moise Székely, în Turcia. În 1602, după ce adepții săi au fost învinși în bătălia de la Teiuș de trupele lui Basta, a renunțat pentru a patra și ultima dată la principat și s-a retras în Cehia. A murit la Praga, la 27 martie 1613.

Mihai Viteazul In noiembrie 1594 Mihai incepe revolta antiotomana prin suprimarea întregii garnizoane otomane staționată în București. Urmează o serie de victorii împotriva tătarilor și turcilor. După modelul victorios al lui Mihai, Aron Vodă pornește o campanie similară. Datorită recunoașterii ca suzeran a lui Sigismund Bathory de către Aron Vodă și succesorul său, Răzvan Ștefan, Mihai trimite o delegație de boieri la Alba Iulia. Nerespectând porunca domnitorului, delegația de boieri condusă de mitropolitul Eftimie negociază și semnează la Alba Iulia la 20 mai 1595 un tratat cu Bathory prin care Mihai devenea de fapt locțiitorul acestuia pe propriul său tron (din Țara Românească). Puterea revenea astfel Sfatului Domnesc alcătuit din 12 boieri de rang înalt. Comandând o armată de cca. 16.000 de ostași, la care se adăugau cei 7.000 de transilvăneni conduși de Albert Kiraly, Mihai Viteazul obține contra turcilor victoria la Călugăreni – 13/23 august 1595. Contraofensiva otomană îl forțează să se retragă temporar în munți, așteptând sprijinul lui Sigismund Bathory. Între timp, Ștefan Răzvan este înlocuit de pe tronul Moldovei cu Ieremia Movilă, domn fidel polonezilor. Mihai Viteazul începe, cu sprijin transilvănean și moldovean eliberarea orașelor Târgoviște (5-8 octombrie 1595), București (12 octombrie 1595) și Giurgiu (15-20 octombrie 1595). În 1594 și în anii următori Mihai Viteazul a condus o campanie militară în sudul Dunării, cucerind cetățile Isaccea, Măcin, Cernavodă, Rasgrad, Babadag, Târgul de Floci, Silistra și chiar Rusciuc, Șiștova, Nicopole și Vidin. Potrivit istoricului Nicolae Iorga, călăreții lui Mihai Viteazul ajunseseră până la Adrianopole în est și Plevna în vest. Această acțiune a fost coroborată cu cea a voievodului moldovean Aron Tiranul care a readus sub stăpânirea sa Bugeacul, în aceeași perioadă. Cu visteria golită, Mihai decide începerea negocierilor cu otomanii. Finalizate printr-o pace (1597-1598) prin care, în schimbul acceptării suzeranității otomane și a plății tributului, Înalta Poartă recunoștea domnia voievodului pe întreaga durată a vieții sale. În paralel, domnitorul valah încheie un tratat și cu Casa de Habsburg (Mânăstirea Dealu, 30 mai/9 iunie 1598) orientat împotriva turcilor. Prin dubla suzeranitate (otomană și habsburgică) se anula practic tratatul dezavantajos al boierilor cu Sigismund Bathory.

Domnia lui Ieremia Movilă, devotat polonezilor, însemnase practic îndepărtarea Moldovei de Sfânta Alianță. În Transilvania, Sigismund renunța la tron în favoarea vărului său, Andrei Bathory (deasemenea înclinat către politica polonă). Mihai Viteazul, pus în fața destrămării coaliției antiotomane, decide aplicarea “planului dacic“, în speță Unirea celor trei țări române. În iulie 1599 trimite o solie la Praga pentru a cere încuviințarea împăratului Rudolf al II-lea pentru punerea în practică a inițiativei sale. Primind un răspuns favorabil, la sfârșitul aceluiași an, intră în Transilvania prin pasul Buzău cu o armată formată din români, și mercenari de diferite etnii: unguri și secui din Ardeal, polonezi, sârbi etc. După victoria asupra lui Andrei Bathory își face intrarea in Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599. Chiar dacă el a fost recunoscut de către Dietă numai ca guvernator imperial, el a fost conducătorul de facto al Transilvaniei. În mai 1600, Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, învingându-l la Bacău, și realizează astfel, prima unire a țărilor române.

Mihai nu reușeste să înfrângă revolta nobililor maghiari sprijiniti de generalul Basta (Mirăslău 18/28 septembrie 1600) și astfel pierde Ardealul. În scurt timp Moldova va reintra în posesia Movileștilor aserviți intereselor polone. Forțat să ia calea pribegiei, Mihai cere sprijinul împăratului Rudolf al II-lea, care, în contextul reînscăunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, acceptă să-l susțină pe român. Împreună cu generalul Basta, Mihai pornește campania de recucerire a teritoriilor românești. Prin victoria de la Guruslău (3 august 1601), voievodul valah îl îndepărtează pe Bathory din Transilvania. Continuă prin a recupera Țara Românească gonindu-l pe Simion Movilă de pe tron. În aceste condiții, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, perspectivă ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea.. Din ordinul său la 9/10 august 1601, la 3 km sud deTurda, Mihai Viteazul este ucis de generalul Gheorghe Basta.

Familia Bathory a fost astfel in conflict permanent cu Habsurgii. Rudolf II a reusit pina al urma sa-i inlature si pe Bathory si pe Mihai, devenind principe in Transilvania pina in 1604 cind Bocskay declanșează in Transilvania rebeliunea anti-habsburgică. 1605. În februarie, Dieta de la Miercurea Nirajului îl alege pe Bocskay principe al Transilvaniei. În luna aprilie este ales principe al Ungariei la Dieta de la Szerencs. În noiembrie, sprijinul otoman se concretizează în obținerea de către Bocskay a actului (berat) de numire ca principe al Transilvaniei și rege al Ungariei.

AIS: Desigur am vazut filmul Mihai Viteazul si am invatat la istorie, dar cred ca abia acum am inteles mai bine ce s-a intimplat intre 1593-1601 in Tarile Romanesti.

Sa recapitulam. 1526 Mohacs, a avut ca rezultat impartirea Ungariei timp de mai multe decenii, intre Imperiul Otoman, Monarhia Habsburg din Austria si Principatul Transilvania. Transilvania ramine independenta dar vasala Turciei. Principatul Transilvaniei a fost suficient de puternic incit a ajuns sa dea un rege Poloniei, pe Stefan Bathory care a incercat chiar unirea Poloniei, cu Transilvania si Ungaria (ce mai ramasese din Ungarie, neocupat de turci).

Tarile romane erau dezbinate, Transilvania condusa de aristocratia maghiara, Moldova sub influenta polona si Valahia vasala Turciei, suportind presiunea cea mai mare. Principatele erau teatru de razboi, Turcia, Polonia si Austria se luptau pt a le lua in stapinire. In functie de interesele de moment, aristocratia si principele din fiecare tara, s-au aliat cind cu polonezii cind cu turcii cind cu austriecii, principii pt a ajunge / a se mentine la putere, aristocratia pt a-si impune / apara interesele de clasa. Intre principi si aristocratie era lupta pt putere dar impreuna se aliau in functie de puterea externa care pe moment constituia presiunea cea mai periculoasa pt principat. Principii intre ei s-au luptat ca sa-si impuna dominatia. Pe scurt o bulibasenie totala, o multimeeee de tradari!!

in 93 incepe razboiul de 15 ani intre turci si crestini. Transilvania lui Sigismund cu ajutorul secuilor e prima care se ridica impotriva turcilor. Urmeaza Mihai Viteazul in noi.94 si apoi Moldova cu  Aron Voda.

Aron Voda accepta suzeranitatea lui Sigismund, Mihai incearca a alianta similara, are nevoie de trupele transilvane pt a putea face fata turcilor. Dar tratatul cu Sigismund e facut de boierii valahi care il tradeaza pe Mihai. Prin cele doua tratate de alianta, se realizeaza formal prima unire sub suzeranitatea lui Sigismund Bathory, cu ajutorul esential al secuilor.

Mihai cistiga la Calugareni dar apoi se retrage in munti, Valahia e ocupata de turci. Mihai revine doar cu ajutorul trupelor din Transilvania si Moldova in 95.

Sigismund si Dieta tradeaza secuii, le retrag privilegiile promise, fara sprijinul secuilor pierd lupta cu turcii, cade Sigismund in 96, Transilvania accepta din nou suzeranitatea turca. Revolta secuilor, a fost înăbușită de trupele lui Ștefan Bocskai.

Mihai continua lupta cu turcii dar cu visteria golită, decide începerea negocierilor, finalizate printr-o pace (1597-1598) prin care, în schimbul acceptării suzeranității otomane și a plății tributului, Înalta Poartă recunoștea domnia voievodului pe întreaga durată a vieții sale. În paralel, domnitorul valah încheie un tratat și cu Casa de Habsburg orientat împotriva turcilor.

Mihai si secuii: Cind Andrei Bathory devine in 1599 principe al Transilvaniei, intra in relatii strinse cu Poarta Otomana si cu Ieremia Movila care era dusman al lui Mihai.  In iulie 1599 Mihai trimite o solie la Viena si cu acordul lui Rudolf intra, ajutat de aceiasi secui, in Transilvania si Moldova, realizind a doua unire. Secuii aveau “o ura fieroasa impotriva nobililor maghiari si mai ales impotriva Bathorestilor”, se rascoala impotriva nobililor, Mihai le da inapoi toate drepturile vechi. Andrei Bathory este prins si decapitat de secui. erdelyiutazas.hu/romana/Selimbar

Mihai a vazut ca principatele au fost oarecum unite in lupta contra turcilor si a sperat ca in momentul in care el va inlatura principii din Transilvania si Moldova se va mentine coeziunea in lupta cu pericolul cel mai mare. Stia ca fara trupele din Transilvania si Moldova nu poate lupta singur contra turcilor si s-a simtit incercuit de Ieremia Movila si Endre Bathory coalizati cu turcii, nu a avut de ales.

Nu a crezut ca Rudolf va trada asa de repede si a minimalizat opozitia aristocratiei din Transilvania si Moldova. In loc sa devina mai puternic a trebuit sa-si imprastie resursele pe prea multe fronturi, si in Transilvania si in Moldova. Cea mai mare tradare a fost din partea lui Rudolf, aristocratia transilvana era de prevazut ca va dori revansa, dupa ce a fost obligata sa-l accepte pe Mihai prin revolta sasilor si sprijinul lui Rudolf.

Rudolf a tradat 1) cind l-a sprijinit pe Mihai sa intre in Transilvania, apoi 2) foarte repede luptind contra lui Mihai de partea aristocratiei maghiare, apoi din nou 3) cu Mihai contra aristocratiei maghiare si din nou 4) omorindu-l miseleste pe Mihai. Defapt nobilii transilvani erau impartiti, Rudolf a profitat de opozitia naturala intre maghiari si valahi si prin aceste tradari succesive a reusit sa puna mina pe Transilvania. Pentru citiva ani doar, pt ca in 1604 acelasi Stefan Bocskay care l-a adus la putere pe Sigismund Bathory reuseste sa alunge pe nemti si chiar sa devina ‘rege al Ungariei’ cu sprijinul otomanilor.

Cea mai mare parte din nobilimea transilvana a ales in acel moment sa se lase mai curind sub influenta nemtilor. Pe termen lung polonezii au fost striviti intre rusi si nemti, desigur principatele romane nu au rezistat turcilor, au pierdut secole de dezvoltare. Din cele 3 carti, desigur aristocratia maghiara nu avea cum sa aleaga cartea valaha, nemtii erau cei mai puternici. Pe termen mediu au fost apasati de nemti, pe termen mai lung au fost protejati de nemti contra turcilor si pina la urma au ajuns parte aproape egala in Imperiul Habsburgic.

Interesul imperial de expansiune de la Viena a avut prioritate in fata pericolului turcesc, cea mai mare kurva in aceasta drama a fost Rudolf II. Interesul fiecarui aristocrat, sa-si mentina si sa-si extinda averea personala, a fost totdeuna mult mai important decit interesul national sau lupta crestinatatii cu mahomedanii, in toate principatele. Dieta a tradat secuii, boierii valahi l-au tradat pe Mihai, boierii moldoveni au fost alunecosi de prea multe ori, si tot asa.. De lipsa de caracter au stiut sa profite cei mai tari care au fost si cei mai perfizi.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in AIS, History, Romania, Transylvania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Cele ‘doua uniri’ ale Tarilor Romanesti sub Bathory si Mihai

  1. Alex Imreh says:

    1467 Stefan Bathory I e trimis de regele Matei Corvin sa-l ajute pe Vlad Tepes sa devina domn, trupele maghiare/transilvane cuceresc Bucurestiul pt Vald Tepes. Bathory, Vlad Tepes si varul lui, Stefan cel Mare, jura alianta. In 1479, Stefan Bathory cistiga eroic batalia de la Cimpul Piinii si devine guvernator al Transilvaniei deschizind linia de guvernatori/principi ai Transilvaniei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s