‘89 Stanculescu semneaza lovitura de stat, ‘teroristii’ rusi creaza suficiente diversiuni ca Iliescu sa preia definitv puterea


Acum 21 de ani, R.S.Moldovenească a fost un cap de pod pentru lovitura de stat din România.

Mâna Moscovei din spatele revoluţiei române

Oricât ar părea de neverosimil, în zilele de 21-25 decembrie 1989, implicarea directă a URSS în răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu putea fi urmărită de la Chişinău, practic, cu ochiul liber. Atât că agitaţia sovietică la frontiera de la Prut părea atunci o reacţie la răscoala populară de la Timişoara şi Bucureşti.

Lucrurile, de fapt, stăteau exact pe dos. Cu cât sovieticii se foiau mai mult în stânga Prutului, cu atât mai tare se degrada situaţia în dreapta lui.

Astăzi există probe indubitabile că îndărătul revoluţiei anticomuniste din România s-a produs o ordinare răsturnare de palat. În aceste condiţii, evenimentele la care am asistat în decembrie 1989 sunt privite acum dintr-o altă perspectivă. Şi nici nu-i de mirare. De la o distanţă în timp întregul se vede adesea mai limpede.

Ca să ne dăm seama ce se întâmpla în acele zile, haideţi să ne amintim de contextul evenimentelor. La finele lui 1989, la Chişinău lua turaţii perestroika. Basarabia trecuse la alfabetul latin. Cenzura, până atunci feroce, a lăsat-o brusc mai moale. Societatea era puţin ameţită de pe urma libertăţii nesperate care picase pe capul oamenilor ca o mană cerească.

Pe acest fundal, graniţa ferecată de la Prut şi regimul lui Ceauşescu păreau un atavism odios şi un obstacol enervant în faţa unirii fraţilor de pe ambele maluri ale Prutului. Afară mirosea puternic a schimbare. Toată lumea aştepta căderea Cortinei de Fier.

În această situaţie, spiritele rebele de la Radio-Televiziunea de Stat de la Chişinău clocoteau. La începutul lunii decembrie 1989, fiind redactor în Departamentul Actualităţi TV, subsemnatul a scris, a redactat şi a difuzat, din propria-i iniţiativă, un comentariu critic despre caracterul desuet şi inuman al comunismului în general şi al celui românesc în special. Chiar a doua zi, în replică, ministerul de Externe de la Bucureşti a trimis o notă de protest la Moscova despre care fusesem informat la Chişinău de Ion Guţu, secretar al CC al Partidului Comunist din Moldova. Surprinzător însă, nu au urmat represalii care în alte împrejurări n-ar fi întârziat să vină. Acest fapt nu putea fi întâmplător. Era un semn că Mihail Gorbacoiv cloceşte ceva contra lui Nicolae Ceauşescu.

TV Chişinău, aruncată-n luptă alături de Vocea Americii

Că într-adevăr Moscova urzeşte împotriva Bucureştiului ne-am convins mai cu seamă după declanşarea protestelor de la Timişoara, când administraţia Televiziunii de la Chişinău, din reflex, pesemne, a interzis toate informaţiile parvenite din România. Acest fapt a trezit nemulţumirea jurnaliştilor care s-au apucat pe ascuns să pregătească un reportaj despre tulburările de dincolo de Prut. Nu mică însă ne-a fost mirarea, când a doua zi am constatat că activitatea noastră clandestină n-avea niciun rost. Totul se rezolvase ca prin miracol. După un sunet de foarte sus, Televiziunii de stat i s-a dat mână liberă.

În consecinţă, TV Chişinău a reflectat în voie şi reprimarea manifestaţiilor sângeroase de la Timişoara, şi mitingul de la 21 decembrie de la Bucureşti, unde Ceauşescu fusese huiduit, dar şi celelalte evenimente care au urmat. Acum e clar de ce cenzura sovietică s-a dat la o parte şi a permis libertăţii presei să triumfe.

Mediile oficiale de informare din România erau constrânse atunci să evite cu stricteţe orice referinţa la demonstraţiile de la Timişoara. Singurele surse de informare erau posturile de radio Europa Libera si Vocea Americii. La acestea, astfel, s-au adăugat Radio Chişinău şi TV Chişinău.

În ziua de vineri, 22 decembrie, străzile Chişinăului de dimineaţă erau împânzite de militari sovietici care parcă răsăriseră din pământ. Totodată, în Dealul Schinoasei, pe coridoarele Televiziunii de stat, şi-au făcut apariţia câţiva ofiţeri KGB care, în discuţiile cu şefii instituţiei, nu ascundeau că au sosit de la Moscova. Unul dintre aceştia intrase şi în redacţia noastră ca să ne avertizeze sec că se aşteaptă evenimente importante în România.

Curios este faptul că hotarul de la Prut, care până atunci părea de netrecut, a început, nitam-nisam, să se deschidă cu generozitate pentru ”cetăţenii sovietici” deja în prima jumătate a zilei de 22 decembrie, când Ceauşescu era încă la putere. În jurul orei 11 primisem câteva telefoane la redacţie din care aflasem uluit că se poate merge nestingherit în România. Un înalt demnitar mă sunase ca să-mi sugereze că am putea trimite chiar un reporter la Iaşi.

Hotarul căzuse înainte de înlăturarea lui Ceauşescu

Deşi nu ne venea să credem, am reacţionat prompt şi am cerut Ministerului de Interne să ni se perfecteze actele pentru plecarea în România. În jurul orei 12 aflasem că avem aprobarea KGB-lui de la Chişinău. Acest detaliu contează enorm, deoarece la acea oră Nicolae Ceauşescu se afla încă în sediul Comitetului Central şi îşi închipuia că anume el continuă să conducă ţara. În realitate, lăcatul de la graniţa estică a României fusese deja descuiat de KGB.

Fişi atenţi. Pe la 12.15, soţii Ceauşescu, intoxicaţi de generalul Victor Stămculescu, noul ministru al Apărării Naţionale, părăsesc capitala la bordul unui elicopter. După fuga lor, secretarul general mai deţine, formal vorbind, puterea doar o oră şi jumătate. La 13.30, Stănculescu, prin nota telefonica nr. 39, il destituie oficial pe Ceausescu din functia de comandant suprem, ordonând Armatei sa nu execute de acum încolo decât ordinele ministrului Apărării Naţionale. Un sfert de oră mai târziu, el îi oferă protecţie lui Ion Iliescu şi îl recunoaşte succesor al dictatorului detronat.

Între timp, de cealaltă parte a Prutului, la Chişinău, KGB-ul perfectează cu viteza sunetului toate actele pentru deplasarea în România a unei echipe de reporteri de la Radioteleviziunea Moldovenească. Nicolae şi Elena Ceaşescu, după aterizarea forţată a elicopterului, încă nu fusese reţinuţi la Târgovişte pentru a fi internaţi într-o unitate militară, când la vama Ungheni se circula deja ca pe bulevard. Reporterii şi cameramanii de la TV Chişinău, în frunte cu Valeriu Saharneanu, actualul preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor, trecuse Prutul şi ajunsese la Iaşi fără să vadă vreun grănicer român. Hotarul, de fapt, încetase să mai existe. Acum se ştie că la fel stăteau lucrurile şi la frontiera româno-magheară.

Vă daţi seama ce se întâmpla? Armata Naţională şi Securitatea română s-au dat la o parte, dând posibilitate celor două servicii secrete sovietice – KGB şi GRU – să intre nestingherit în ţară pentru a crea o atmosferă favorabilă tranziţiei de putere. Tocmai de aceea, ziariştii noştri au putut urmări deja în seara zilei de 22 decembrie cum în Iaşi sau Braşov nişte ”terorişti invizibili” trăgeau non-stop rafale de foc peste capetele mulţimilor, sediilor administrative sau caselor de locuit.

Ceauşescu era oficial conducătorul statului, când în dimineaţa zilei de 22 decembrie, hotarele României erau deja controlate de KGB şi GRU din ambele părţi. Tocmai de aceea, nici unul dintre aşa-zişii terorişti nu a putut fi identificat, darămite reţinut şi diferit justiţiei! Ruşii au invadat România cu sute de trăgători de elită care au menţinut întreaga ţară în stare de suspans atâta timp cât a fost nevoie ca noua conducere în frunte cu Ion Iliescu să preia efectiv pârghiile puterii de stat.

Cei ucişi în zilele de 16-25 decembrie 1989 în România s-au stins din viaţă cu senzaţia că iau parte la o revoluţie. Şi într-adevăr, a izbucnit o rebeliune populară împotriva dictaturii comuniste. Numai că aceasta a fost incitată şi manipulată din umbră de o conspiraţie obscură. Ca şi revoluţia Tweeter de la 7 aprilie 2009, de altfel.

De unde şi concluzia. Poporul, când nu-i în stare să-şi impună voinţa pe cale democratică, riscă să fie manipulat prin violenţă.
Petru BOGATU
pentru Jurnal de Chişinău

Petru Bogatu este, parerea mea, cel mai bun ziarist din citi am vazut. Acest articol e genial, in putine cuvinte arata ce s-a intimplat defapt in 89. Gorbaciov pt a salva comunismul a hotarit schimbarea lui Ceausescu, omul rusilor era Iliescu. Lovitura de stat a fost data de Stanculescu, el a fost omul momentului, care l-a prostit pe Ceausescu, l-a trimis singur pe un cimp, rupt de comunicatii si de oameni care ar mai fi putut sa asculte de el. ‘Teroristii’ au fost agenti kgb trimisi sa deturneze rascoala populara, violenta a deturnat orice alta alternativa politica.

Ar fi fost poate si alte variante, focare de putere politica, sprijinite din vest sau iesite din rindurile celor care au avut curajul sa protesteze in strada, poate unii taranisti, liberali, dizidenti, fosti detinuti, din pacate toti prea slabi si neorganizati. Aceste focare de putere politica nu au mai apucat sa creasca, sa devina alternativa politica. Timisoara a fost opera GRU in masura in care KGB a coordonat lucrurile la Bucuresti. Revolta populara a fost reala si la Bucuresti si la Timisoara dar a fost neorganizata, cei ce s-au revoltat nu au avut lideri reali, Tokes era comandat din Vest asa cum Iliescu era instalat la putere de Gorbaciov. In lipsa unor lideri ai oamenilor care au iesit spontan pe strazi, puterea a fost in mina lui Stanculescu, pasata rapid la grupul condus de Ilici, stabilit de dinainte de catre kgb.

Estul si vestul si-au dat mina sa-l rastoarne pe dictator, dar vestul a pierdut neavind nici o baza. Si echipa desemnata de rusi cu ani inainte, a fost firava, dar a fost sprijinita de toata aristocratia rosie, care ulterior a transformat puterea politica in putere economica. Romanii au fost doar manipulati, in lipsa unei societati, constiinte civice, in lipsa unor lideri, in lipsa oricarei organizari politice proprii.

Mascarada cu teroristii a fost pt a masca simplitatea loviturii de stat, atit ca au fost si oaresce victime colaterale. Violenta creata artificial atunci a mascat lovitura de palat, trebuia sa fie o ‘Revolutie’, focuri de artificii si alte show-uri, ca sa precipite lucrurile, sub ‘presiunea’ momentului cel care a ‘salvat’ revolutia ‘luptind ferm’ contra teroristilor, s-a putut instala ferm la putere.

Peste 20 de ani in zeci de mii de articole de presa, interviuri, emisiuni tv, s-au tot invirtit lucrurile in jurul unor diversiuni pina sa se ajunga la esenta care se vede acum si in acest articol, cristal clear, marea diversiune cu teroristii a fost un fum gros care abia dupa 20 de ani se risipeste. Mascarada a fost alimentata si continuata 20 de ani de cei care au avut tot timpul puterea la toate nivelele, chiar si asa zisele partide de dreapta fiind aproape total infiltrate. Toata aceasta mare conspiratie a lucrat 20 de ani sa privatizeze avutia statului pe usa din dos, sa fure tot ce se poate fura, sa preia toata resursele si sa eludeze toate drepturile populatiei, ascunzind in tot acest timp felul in care au ramas la putere cei ce in 89 trebuiau indepartati.

Nu au cazut comunistii, a cazut doar familia Ceausescu si dictatura. Sub fatada asa zisei Revolutii, cei ce au fost inainte structura de stat si de putere, au incercat initial sa reformeze comunismul, apoi au trecut la un fel de socialism, pe masura ce se facea privatizarea pe usa din dos, jefuirea statului si a populatiei, se facea tranzitia spre ‘democratie’. Au intirziat privatizarea, au mentinut cit mai mult economia de stat ca sa o fure. Cei ce duceau la faliment intreprinderile de stat adunau capital ca apoi sa poata cumpara pe bani de nimic aceleasi intreprinderi. Acum cind au preluat toata puterea economica au devenit capitalisti, dar fatada de social democratie au folosit-o tot timpul si o mai folosesc pt a prosti pe cei de la coada vacii, naivii care au constituit baza lor electorala.

Ulterior cind pozitia lui Ilici a devenit nesigura, cind taranistii s-au coagulat si opinia publica a inceput sa ceara eliminarea comunistilor, s-a creat mascarada de la Tirgu-Mures, sa distraga iar atentia populatiei, PUNR si Romania Mare au faramitat electoratul. Apoi a urmat ultimul film semnat  de Ilici, mineriada.

Nu a existat in acesti 20 de ani nici un partid real de dreapta, taranistii si liberalii au fost total infiltrati. Marea majoritate a politicienilor, din toate partidele, au fost sau securisti, sau comunisti sau ratati profitori, toti uniti de lipsa de caracter, de lipsa de onestitate, avind doar doua preocupari – minciuna si jaful. Cel ce a condus privatizarea sub guvernul ‘taranist’, din partea partidului taranist, a fost vecin cu Doinea Cornea, din casa in care a crescut, tatal lui facea supravegherea dizidentei, deci neam de securist. Asa am auzit.

In viata politica a ‘democratiei’ de pe Dimbovita nu a fost decit o singura lupta reala, intre vechea garda condusa de Ilici si generatia mai tinara a aristocratiei rosii, condusa initial de Petre Roman. Roman care era ceva mai idealist, educat in vest, a fost inlocuit de Basescu, mai pragmatic, mai animal politic si cind balanta s-a inclinat, esalonul 3 a trecut in blocuri de la pdsr la pd, ambele partide nascute din acelasi Front al Salvarii (Nationale a) Comunistilor. Orice altceva a fost doar lupta constanta pt a manipula populatia, si pt a elimina opozanti in lupta pt ciolan, folosind serviciile secrete pt santaje, asa zise scandaluri de coruptie niciodata finalizate.

Cea mai buna dovada pt aceasta mare conspiratie este faptul ca nici un terorist nu a fost prins, judecat. Acum ca am vazut ce s-a intimplat intre 1990 si 2010, vedem clar si fortele care au avut putere sa intervina, interesele care au dictat lovitura de stat, care au ascuns adevarul, care au ramas in structuri, care au beneficiat constant si pina la capat la maxim, transformindu-se din comunisti in capitalisti pe baza de minciuna si furt, pastrind constanta lipsa de caracter ca trasatura definitorie.

PS cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/12/24/quo-vadis-ungaria

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in AIS, History, Romania and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ‘89 Stanculescu semneaza lovitura de stat, ‘teroristii’ rusi creaza suficiente diversiuni ca Iliescu sa preia definitv puterea

  1. astia sant mai periculosi decat Cernobalul !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s