Discursurile despre toleranta, despre multiculturalism, sant intr-un mod ascuns, exprimari ale agresivitatii


Articolul urmator a fost scris de Nagy Attila, publicat pe Facebook. Textul nu este cel original, este prelucrat, intr-o oarecare masura interpretat:

Multe lucruri devin problematice cand uitam de interiorul omului, cand prin constiinta intelegem doar pur mentalul, rationalul, cand reducem totul doar la cunostinte. Adevarata constiinta se naste din tiparele interioare.

Nietzsche critica si pur mentalul, mi se pare, dar a vorbit si despre un alt pericol mare, spiritualizarea agresivitati, care in timpurile noastre ia o mare amploare. In spatele discursului despre toleranta, in spatele discursului despre multiculturalism, se ascunde spiritualizarea agresivitati despre care vorbea Nietzsche, se ascunde intoleranta.

Pur metalul este agresiv in sine si din cauza asta este intolerant. Teoriile de multiculturalism si de tolaranta sant pur mentale – in realitate toata cultura  occidentala este agresiva, pentru ca este construita pe pur mental.

Pur mentalul devine agresiv din cauza nesigurantei si devine nesigur din cauza pierderii centrului interior, din cauza lipsei de ultima realitate, care este Dumnezeu. Un interior care se bazeaza doar pe ratiune, nu se poate exprima armonios, un interior lipsit de armonie  nu poate dezvolta continuturi armonioase nici macar in plan rational. Un discurs bazat doar pe ratiune fara echilibru intern, fara credinta, nu se poate echilibra, nu se poate armoniza doar pe baza de ratiune, energiile unui interior fara credinta devin instabile, apoi agresive, sau chiar nimicitoare.

Omul care nu consuma energiile interioare intr-un mod armonios, nu are un mental in armonie cu interiorul, devine agresiv – asta este problema omului occidental.

Petre Tutea a spus un mare adevar: omul occidental este omul etern cautator, filozofia omului occidental este filozofia omului care cauta dar nu gaseste, care cauta obsedant fara sa gasesca vreodata. Ceea ce desigur este frustrant si se stie ce produce frustrarea – agresivitate. Adevaratele cunostinte provin din revelatie. Revelatia nu este bazata pe cercetare, pe cautare, este bazata mai mult pe asteptare cu inima curata. Revelatia se bazeaza pe efortul si capacitatea de a curati inima.

Ori ajungem sa rezonam cu energiile necreate ale Domnului, ori noi oamenii occidentali vom fi nimicitzi , de catre energiile negative, ale unui mental care nu e in armonie cu interiorul.

Nu degeaba, pune ortodoxia romana un mare accent pe armonia minti cu inima.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in AIS, Attila Nagy, Ortodoxie, Spirit and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Discursurile despre toleranta, despre multiculturalism, sant intr-un mod ascuns, exprimari ale agresivitatii

  1. Pingback: Orice ratiune are la baza o intuitie, orice intuitie are la baza interactiunea cu realitatea. | Alex Imreh

  2. Pingback: Orice ratiune are la baza o intuitie, orice intuitie are la baza interactiunea cu realitatea. | Old Europe

  3. Pingback: Orice ratiune are la baza o intuitie, orice intuitie are la baza interactiunea cu realitatea. | Alex Imreh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s