Orice ratiune are la baza o intuitie, orice intuitie are la baza interactiunea cu realitatea.


Rationamentele sint doar exprimarea articulata, sistematica a intuitiilor, formularea in concepte. Orice abstractizare incearca sa exprime esente aruncind peste bord aspecte care sint secundare in contextul studiat dar care devin esentiale in alte contexte. Astfel conceptele, prin definitie sint limitari brute ale realitatii, dar sint instrumente necesare fara de care nu putem construi stiinta. Intuitiile sint mai cuprinzatoare dar nu pot fi exprimate catre altii decit prin concepte inlantuite in rationamente.

Legat de revelatii trebuie sa spun ca eu totusi gindesc putin altfel decit Nagi Attila. Dialectic adica – acumulari cantitative care duc la salturi calitative. Vad aici un echilibru dinamic, nu cred ca stau bine in picioare nici una nici alta, nici una fara alta. Varianta buna este un echilibru dinamic in care amindoua se conditioneaza reciproc. Varianta budhista in care totul se bazeaza pe meditatie e opusa variantei occidentale bazate pe ratiune, cercetare, stiinta. Cele doua variante au ajuns la rezultate similare in fizica cuantica, filosofie, vezi cartea lui Fritjof Capra, care a creat in mine primele mele trairi‚ religioase’- The Tao of Phisics . Undeva e un dans intre cele doua variante, dar in fond intuitiile chiar si ideile religioase se bazeaza pe experiente abstractizate la maxim. In toata treaba asta translatarea ideilor are un rol important.

Eu cred ca mintea noastra are nevoie de experienta, de interactiune cu realitatea, de cercetare/ratiune urmata apoi de curatire interioara, credinta si intuitie. Cred ca interactiunea cu realitatea produce o baza de conexiuni, care apoi sint abstractizate in notiuni si principii si apoi transfigurate in credinte, simtiri religioase.

Credintele se bazeaza pe un cumul de experiente arhaice, transmise oarecum ‘genetic’. Asa cum exista instincte de aparare, de reproducere ’naturale’, tot asa exista in noi un pachet de experiente arhaice, construite colectiv printr-un lung sir de generatii. Un set de metaidei, care se pot translata, in aproape orice constructie de idei, un set de reguli de gindire de baza, un set de ‘rationamente’ sablon care pot fi aplicate pe orice situatie. Dar aceste caramizi de baza ale gindirii sint in evolutie constanta si se contruiesc pe baza experientei individuale si colective.

Cind avem un volum suficient de mare de experiente noi, trebuie sa ne oprim, sa le sortam, sa iesim de sub presiunea contactului intens cu aceste noi experiente si sa le punem in balanta cu fondul stabilizat. Sa sapam adinc dupa seturile de metaidei, metaconcepte din fondul nostru ‘genetic’, care se translateaza pe noile experiente si produc noi conexiuni, intuitii formulate apoi in noi concepte inlantuite in noi rationamente. Sa nu ne lasam dusi de valul noilor experiente revenind la adevarurile atavice de baza, punindu-le in echilibru cu noile experiente.

Exemplul meu preferat cu care am inceput, luat de undeva din ceva documentar cred, este exemplul pompierului. Cind este IN FOC, pompierul trebuie sa ia decizii foarte rapide, bazate pe intuitie, nu mai are timp de rationamente. Dar deciziile lui intuitive se bazeaza pe o lunga experienta, intuitiile sint abstractizarea unui lung sir de situatii traite de pompier in foc sau auzite de la colegi.

Un alt exemplu ar fi sa zicem trasul cu arcul, kyudo, arta dusa pina la filosofie si religie de catre japonezi. Pe baza unor talente naturale, adica un fond genetic bun pt performante sportive, un sportiv incepe sa practice un sport. Tenisul de cimp este atit de complex tehnic incit se spune ca sint necesare 10.000 de ore pt a-l invata. Talentul natural este mostenirea genetica, experienta colectiva a generatiilor anterioare, trasmisa genetic. Antrenamentele, pina la 10.000 ore sint experienta personala pe care se bazeaza performanta. Un sportiv sau un muzician, executa performante  tehnice fara sa se mai gindeasca la detalii tehnice, se gindesc doar la strategie sau doar la simtire artistica.

Si asa pe baza experientei transmise genetic, pe baza experientei personale – adica ani de antrenamente, se ajunge la arta, la performante noi care nu ar fi fost de conceput in urma cu 1-2 generatii. Cind in kyudo se trage cu arcul, cind un pianist celebru are un concert, cind un tenismen genial cistiga, totul devine intuitie, experienta, antrenamentele s-au transfigurat in metaidei, in tactica si strategie, in simtiri artistice, in momente ‘dumnezeiesti’.

In acele momente acesti oameni se simt ghidati de dumnezeu, ceva mai presus de ei joaca ‘in locul lor’.  Asa se intimpla si in ‘orele astrale ale omenirii’. Inima trebuie curatata de rezidurile trairilor de moment, care doar distrag atentia, acea ‘atentie’ care vine din adinc, arcasul doar vizualizeaza intens tinta si sageata zboara la tinta ‘singura’.

Una peste alta teoria de pina acum este clar materialista. Parca lipseste totusi ‘putin misticim’. Ce mai lipseste din peisaj? Legaturile materiale care sint lanturi ale spiritului pot fi puse undeva la distragerea atentiei mai ales cind spiritul vrea sa se inalte cit mai sus. Ruperea de concepte la fel se poate pune undeva la abstractizarea experientelor, la nivele din ce in ce mai inalte unde conceptele sint din ce in ce mai brute, mai limitative, instrumente cu atit mai nepotrivite cu cit spiritul vrea sa cuprinda mai mult. Tragedia omului occidental exprimata de Tutea poate se reduce la lacomia sa, vrea tot mai mult negasind niciodata linistea. Daca taiem din lacomie, poate putem savura si prezentul. Astfel ar fi suficient sa tinem si aici un echilibru dinamic, sa lasam in anumite perioade, ‘lacomia’, orgoliul sa ne traga inainte, constituind energie de ardere, aceste perioade pot fi apoi urmate de contemplatie, de ‘smerenie’ in care ne gasim linistea, savurind ceea ce am realizat. Daca putem alterna starile putem sa avem si una si alta.

Si totusi poate toata aceasta teorie materialista pina aici, este ca si fizica, suficienta pt un anumit nivel al vietii ‘normale’ de zi cu zi si depasita cind vrem mai sus.  Cind urmarim fizica cuantica pina la extremele la care a ajuns si care se prefigureaza, materia dispare, totul e format din energie si informatie, poate asa cum materia se reduce la energie la fel si energia se poate reduce la informatie. Iar informatia pare sa se propage instantaneu, fara sa mai tina cont de spatiu si timp. In acest peisaj, context .. evident ca totul trebuie vazut altfel, nici nu poate fi exprimat in termeni proveniti din viata de zi cu zi.

Acum daca spiritul uman, daca constiinta unor persoane in carne si oase, este in stare sau nu sa se ridice la astfel de nivele, asta e deja o chestiune poate mult peste gindirea cu care putem sa gindim si sa ne exprimam verbal. Unii au spus ca asa cum nu avem ce face cu fizica cunatica in viata de zi cu zi tot asa nu are rost sa ne batem capul cu nivele ale constiintei atit de ‘ireale’ incit pot fi denigrate total. Dar deja fizica cuantica este folosita de stiinta de zi cu zi si anumite trairi religioase poate au fost pt anumite persoane cu adevarat privilegiate, parca la indemina dintotdeuna indiferent de orice. Problema a fost dintotdeuna ca astfel de trairi nu se pot comunica, nu se pot ‘dovedi stiintific’.

DAR dacă lăsăm la o parte pe cei damnați, nu puțini e drept, care nu au inimă, care am putea spune ca nici nu există, noi toți ceilalți, chiar si cei ce nu credem in Dumnezeu, nu facem decît sa ne urmăm inima… Deci pina una alta este o chestie de bun simț sa credem in inima noastra.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in AIS, Spirit and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s