Teoria Continuitatii-Mario Alinei&Continuitas-O Interpretare


Cercetatorul italian, profesor emerit la Universitatea din Utrecht,  Mario_Alinei propune pentru prima oara Teoria Continuitatii Paleolitice (TCP) in cartea sa Origini delle Lingue d’Europa, publicata in doua volume in 1996 si 2000. Ipoteza sustine ca popoarele Indo-Europene s-au format in Europa inca din Paleolitic.

Consecinta logica evidenta este ca indo-europenii au roit din Europa prin Nordul si Sudul Marii Negre pina in India (si nu invers). Asa cum arata si placutele de la Tartaria primul scris s-a format aici (!) in urma cu 9000 de ani, de aici a ajuns un Sumer. Cel mai vechi si sfint simbol sacru al omenirii, swastika (!), initial simbol al soarelui, apare pe ceramica Vinca in urma cu 8000 de ani si de la noi roieste pina in Tibet. Toata Asia Centrala a fost locuita de popoare ariene pina in Evul Mediu cind a inceput turcizarea Asiei Centrale. Arkaim ‘cetatea soarelui construita de geti’  in urma cu 4000 de ani este o etapa a migrarii spre est, bazinul Tarim cu mumiile blonde datate –2000-200bc din China este limita la care au ajuns verii nostrii indo-europeni. In sudul marii Caspice arienii au avut o lunga si mare istorie in Iran, legatura cu sanskrita/India e bine cunoscuta.

Teoria re-branduita in 2010 sub numele de Teoria Continuitatii afirma ca originile limbilor proto-indo-europene se pot trasa cu zeci de mii de ani in urma, spre deosebire de teoriile anterioare care afirmau o origina recenta in Neolitic. Aceasta origine coincide cu venirea din Africa a lui Homo Sapiens in Europa in Paleoliticul Superior. Teoria Continuitatii Paleolitice <<wiki este dezvoltata in continuare incepind din 2004 de o comunitate stiintifica centrata pe site-ul Continuitas.org

TCP se bazeaza pe 4 principii: 1.) Continuitatea este matricea de baza a preistoriei Europene si ipoteza de baza pt originea limbilor IE. 2.) Stabilitatea si vechimea adinca sint caracteristici esentiale ale limbilor. 3.) Lexicul, datorita miilor de ani, a suferit schimbari majore structurate in perioade. 4) Frontierele arheologice (si genetice) corespund frontierelor lingvistice.

Continuitatea este ipoteza de lucru cea mai firesca si usoara pt arheologi si lingvisti si este ca o ‘prezumptie de nevinovatie’, ipoteza cea mai normala pina cind este contrazisa de dovezi incontestabile. Migratorii din toata istoria si preistoria au avut forta de soc prin concentrare si vitalitate, dar intotdeuna au fost in numar suficient de mic ca sa fie in final absorbiti de masele pe care le-au cucerit. Nu exista dovezi arheologice care sa evidentieze o invazie indo-europeana in Epoca Bronzului. Invers, migrarea de la V la E a indo-europenilor este mai consistenta si sustinuta de unele dovezi arheologice.

Ultima glaciatiune a depopulat Europa. La sfirsitul perioadei celei mai reci, prin 10800-9400BC sau mai tirziu prin 6200BC, populatii de vinatori/culegatori au reocupat rapid Europa revenind din zonele de refugiu, cea mai importanta zona de refugiu fiind bazinul Dunarii. Aceasta reocupare rapida dintr-un nucleu relativ restrins justifica contributia disproportionat de mare din punct de vedere genetic si lingvistic, justifica teoria originii comune, teoria limbii proto-IE din care s-au separat ulterior toate grupele de limbi IE.

Odata cu scoala genetica  fondata de Luca Cavalli Sforza s-au facut descoperiri fundamentale: 1) arealul distributiei markerilor genetici corespunde frontierelor geografice ale limbilor lumii; 2) diferentierea limbilor s-a facut probabil pas cu pas odata cu expansiunea geografica; 3) multe cercetari independente au stabilit ca 80% din materialul genetic al europenilor este compus din genele vinatorilor din paleolitic, fermierii care au invadat europa in neolitic au contribuit doar cu o cincime la genele noastre, in ciuda cuceririi masive. Totusi un studiu din 2009 care a comparat ADN pe linie materna din paleolitic, cu ADN-ul modern european, a gasit ca 82% din monstrele paleolitice aveau material rar, greu de gasit la europenii contemporani din centrul Europei. Dar originile pe linie paternala nu pot fi urmarite deocamdata pt ca stiinta nu poate extrage adn-y din monstrele paleolitice. Se pare ca R1b-M269, cel mai frecvent haplogroup din vestul europei a intrat totusi in Europa doar in Neolitic.

Din punct de vedere lingvistic, Alinei specializat in domeniul lingvisticii cognitive, bazindu-se pe consecinte ale teoriei lui Noam Chomsky, continua dezvoltari ale Teoriei Continuitatii Uralice. Capacitatea innascuta a omului de a vorbi, fara a exclude  dezvoltari gramaticale complexe ulterioare, sugereaza o stabilitate lingvistica care duce inapoi pina la Austrolopithecus, o evolutie mult mai indepartata decit s-a crezut pina acum.

Dintre limbile proto-indo-europene ce au aparut in urma cu 9000 de ani  odata cu cultura Ceramicii Liniare, care au ca si caracteristica verbe complexe, ar fi supravietui doar limbile din NV-ul Caucazului. Aceste influente au fost probabil puternice la limbi celtice din regiunea Belgiei si a Rinului, rezultind o continuitate lingvistica nu lexicala. Asa cum ne invata Petre Morar (!) adn-ul unei limbi este in gramatica si nu in lexic.

Conform reconstructiei istorice propuse de Alinei diferentierea proto-limbilor IE dintr-o origine comuna a luat foarte mult timp dar la sfirsitul ultimei glaciatiuni erau deja separate grupele majore de proto-limbi Celtice / Italice / Germanice / Slave si Baltice, ocupind de pe atunci ariile geografice traditionale care persista si astazi. Astfel:

1) Expansiune de la Vest la Est a celtilor a inceput cu mult inainte de perioada La Tene. Aceasta expansiune a presat in sud ocupind si nordul italiei si s-a oprit cu colonizarile in Transilvania.

2) Culturile Mesolitice din Nordul Europei erau deja diferentiate in grupurile Celtice / Germanice / Baltice si Uralice. Scandinavia a fost colonizata de grupuri Germanice doar dupa retragerea ghetii pastrind astfel un caracter mai unitar in izolare. Germania prin contrast a suferit numeroase fragmentari ce au dat nastere la o multime de dialecte, datorita aparitiei invaziilor neolitice, corespunzatoare culturii Ceramicii Liniare.

3) Suprapus culturii Baden rezultata tot din expansiunea neolitica, s-au format slavii, formare inceputa in Balcani.

4) Popoarele si limbile proto-italice s-au format acolo unde sint si azi, linga Mediterana. Aceste popoare au fost romanice inainte de cucerirea romana, nu au fost romanizate. Romanii doar au cucerit popoare care deja vorbeau o limba inrudita cu latina vulgara. Deci Teoria Continuitatii nu numai ca sustine continuitatea Daco-Româna dar mai mult o generalizeaza la nivelul Europei, mai ales la popoarele romanice.

5) Toate popoarele mari s-au format in bazinul unui mare fluviu. Cind Europa a fost (re)populata, s-a pornit din bazinul Dunarii, inainte de acesta expansiune restul Europei era acoperit de glaciatiune, nelocuit. Popoarele daco-gete au constituit un nucleu atit de puternic incit desi s-au contractat in istorie au mentinut o continuitate si o omogenitate lingvistica unica in Europa. Imperiul Roman la apogeu a reusit sa ocupe doar o mica parte a teritoriilor dacilor si a trebuit sa se retraga dupa o scurta perioada de timp sub presiunea gotilor si dacilor liberi. Dupa acesta retragere, erau deja multi daci la roma si in armatele ei, citiva din cei ce au ocupat tronul imperiului au fost de origine daca (!) Si poate gotii care au distrus pina la urma imperiul erau tot geti. TCP este opusa Ipotezei Kurgan, identifica in mare masura proto-Indo-Europenii cu Vechea Europa a cercetatoarei Gimbutas. Nucleul cel mai compact si cel mai vechi al indo-europenilor romanici a fost in bazinul carpato-dunarean.

6) TCP confirma totusi cultura Kurgan, dar nu ca o cultura indo-europeana ci ca un amestec de populatii uralice si turcice. TCP inverseaza nu numai sensul deplasarii Kurgan dar inverseaza si originea populatiei in migrare. O populatie uralica, proto-ungarica (!) cu influente puternice turcice, este impinsa in jos de catre invazii Pontice, in mileniul trei BC in bazinul carpatic prin culoarul pustei panonice pina la Roma. Un al doilea val al acestor popoare impinse spre sud prin 1250BC de catre o migrare corespunzatoare culturii Urnfield, a dat nastere la aparitia Popoarelor Marii si la cultura etrusca Villanovan. Studii lingvistice atesta inrudirea proto-ungarilor cu etruscii, si astfel se poate justifica un strat de continuitate milenar proto-ungar, cu mult inainte de a doua lor descalecare.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Dacia, Old Europe and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Teoria Continuitatii-Mario Alinei&Continuitas-O Interpretare

 1. munteanul says:

  Asta este şi adevărul, nu există indo-europeni(asta au spus-o destui cercetători) ci europeni. Migraţia(probabil mai corect este roirea) a pornit din spaţiul Carpatic către India şi nu invers.

  Ştii cum era atunci Europa? Nu? Ne spune Andrei Vărtic: “Europa era atât de tânără şi frumoasă cu unghiurile şi romburile ei. . ..”
  Aici e articolul: http://www.enciclopedia-dacica.ro/webring/Pagini/apulum/Geometrical%20revolution.htm

 2. De ce ideile de mai sus, care par la prima vedere bune, nu se pot sustine in totalitate, va arata http://www.gandirea.ro
  De altfel, o intrunire cultural-stiintifica, sustinuta de fundatia gandirea, al carei site e mentionat mai sus, va avea loc in doua saptamani. Pt cine e interesat, data si locatia exacte le voi afla in curand si le voi comunica pe facebook, pe profilul meu.
  La acest seminar, cunoscatorii dar si mai putin cunoscatorii, pot adresa intrebari dlui prof gabriel gheorghe, membru fondator fundatia gandirea: http://www.gandirea.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s