Ce vor, de fapt, comuniştii din Basarabia?


Petru BOGATU, pentru Radio Vocea Basarabiei 12 Ianuarie 2011

Aşadar, Voronin nu se mulţumeşte cu vreun os aruncat de AIE. Şi nici sfeşnicul, dacă e să-l cităm, nu vrea să-l ducă din urmă. Lasă să se înţeleagă, astfel, că ar accepta doar rolul de sacerdot care, după bunul său plac, umple candelabrele cu ulei, nu şi cel de copil cu poponeţul în mână.

Asta e poza. Cu alte cuvinte, poziţia pe care o ia liderul comunist în faţa jurnaliştilor pentru a părea mai prezentabil. Dar ce se ascunde îndărătul acestei atitudini? Ce vor, de fapt, comuniştii? Multe şi de toate. Câţi deputaţi în fracţiunea PCRM, cam tot atâtea dorinţe şi planuri politice personale. Unii ar vrea şi un ciolan cât mai gras cu putinţă. Alţii nu s-ar da în lături să ducă sfeşnicul la înmormântarea propriului partid.

Numai că deocamdată este luată în calcul doar vrerea lui Voronin. Iar fostul preşedinte se pare că e gata să plătească cel mai scump preţ posibil pentru a rămâne el şi familia sa cu sacii în căruţă. Este dispus să meargă pân-n pânzele albe pentru a obţine nişte garanţii ferme că nimeni nu se atinge nici cu un deget măcar de el şi de interesele sale multiple. Tocmai de aceea, în afară de speculaţiile pe tema unei coaliţii largi care nu sunt decât nişte baliverne pentru fraieri, cere doar un singur lucru şi anume: alegerea unui preşedinte neutru, neangajat politic. În caz contrar, ameninţă cu alegeri anticipate.

De fapt, Voronin îşi doreşte un şef al statului care l-ar absolvi, aidoma lui Putin pe Elţîn, de orişice răspundere pentru fărădelegile comise de la 2001 încoace. Dacă nu, pare hotărât să provoace iar alegeri anticipate. Situaţia de provizorat este singura care îi convine de minune. În cazul nealegerii preşedintelui şi perpetuării crizei constituţionale, nimic nu va funcţiona în această ţară. Toate vor fi lăsate baltă. Inclusiv abuzurile şi privatizările ilegale ale fostului preşedinte.

De aceea, în lipsă de alte soluţii mai de Doamne ajută, Voronin trage de timp, încercând să prelungească haosul şi incertitudinea. E conduita jucătorului slab care nu mai ţine la tăvăleală şi, ca să evite lovitura letală care l-ar cnocauta, caută, prin diverse tertipuri, să rămână în ring şi să nu fie scos definitiv din luptă.

Voronin, cu alte cuvinte, e la pământ. Dar se ridică încă de pe podea înainte ca arbitrul să numere până la zece.


Alex Imreh: Ar trebui ca AIE sa faca ce a facut si Basescu:
1) sa puna mina cu adevarat pe serviciile secrete, Procuratura, Politie, sa nu repete greseala lui Constantinescu. Cu ajutorul acestor pirghii de putere reala in stat, sa santajeze pe toti care au facut averi pina acum pe spatele statului. Sigur ar fi frumos sa si inchida macar citiva cu confiscarea averilor ilicite dar ma cam indoiesc de asta, avind in vedere ca in Romania nici macar un scandal de coruptie mare nu a fost finalizat.
2) sa rupa unul cite unul parlamentari comunisti dindu-le cite un ciolan sau imunitate; desigur acestia ar trebui sa treaca la Lupu nu sa se infiltreze la liberali. Asa s-a intimplat si in Romania, cu traseishtii politici, mare parte din PDL sint fosti membrii PDSR.
3) sa ameninte pe Voronin cu anchete, Voronin ca sa-si pastreze averea se va lasa pina la urma dat la o parte, daca serviciile sint real restructurate in defavoarea lui.
4) lupta mare se va da la cine fura in continuare; adica in ce masura ‘comunisti’ deveniti capitalisti vor putea sa fure in continuare dindu-se de partea partidelor europene, daca Voronin in speta se va multumi cu ce a furat pina acum.
In acest fel destul de usor, in scurt timp Lupu ar putea rupe parlamentari in asa fel incit AIE sa aiba o majoritate comoda in parlament si in continuare pina la alegerile urmatoare sa canibalizeze partidul din care s-a desprins, devenind principalul ‘partid de stinga’-in traducere libera locul unde sa se regrupeze toti cei ce au profitat pina acum, sub fatada unei demagogii populiste care prinde la ‘boborul’ naiv si slab de inger.
La urma urmei e doar o trecere de la Est la Vest, a Basarabiei, de sub influenta rusa spre unirea cu Europa, implicit cu Romania. Si Basescu ar putea avea un rol in toate treaba asta daca ar ajunge la intelegeri cu Voronin si Lupu ca la urma urmei sint din aceeasi grup de interese, avind ca ‘interes de partid’ principal puterea economica dobindita de la ‘Revolutie’ incoace. In perspectiva unei viitoare uniri a Basarabiei si Romaniei, Lupu si Basesc vor fii aliati naturali.
Cei ce au furat pina acum sub acoperirea demagogiei comuniste, defapt au vrut la fel ca peste tot in Eu de Est sa amine o prea rapida trecere la capitalism ca sa aiba timp sa transforme puterea lor politica in putere economica. Daca o luam asa ‘comunistii’ au fost chiar patrioti, am vrut sa pastreze cit mai mult din averea statului in miinile capitalismului autohton, sa nu ajunga pe mina marilor interese globaliste.

Pe ‘comunisti’ ii pun in ghilimele de fiecare data pt ca ei nu au nimic ca ideologie si interese nici macar cu bolsevismul cu atit mai putin cu ideile lui Marx si Engels. Au pastrat doar mentalitatile din statul totalitar comunist. Sint doar fosta aristocratie rosie care se transforma in capitalisti. Acum sint totusi 2 mize, daca Basarabia va trece spre Vest sau nu si a doua miza se refera la tipul de ‘democratie’. Sigur vechea aristocratie rosie care este noua ‘elita’ mafiota ar avea interes sa se ramina la tipul de stat asiatic mafiot cu tendinte totalitare unde puterea lor economica nu  ar fi amenintata de capitalul occidental. Totusi statul corporatist mafiot de tip Eltin/Putin nu se potriveste la fel de bine pe populatia Basarabiei care nu a fost in totalitate masacrata  / deportata / abrutizata / denationalizata / dez-europenizata de stalinism.

Asa ca balanta se inclina spre Vest, in masura in care populatia cu drept de vot devine mai putin naiva, mai greu de manipulat. Odata cu integrarea in Europa, marile corporatii occidentale vor prelua incet incet marile afaceri, dar totusi pentru nivelul urmator de afaceri si capitalistii autohtoni au nevoie de economia occidentala. Statul mafiot asiatic devine varianta proasta, chiar si in perspectiva mai indepartata a unui stat totalitar global condus de Grupul Bildenberg.

Pina una alta interesul principal al basarabenilor este munca in vest si tot aici este si ciinele  ingropat, ca balanta de putere : daca toti cei plecati ar fi votat constiincios, Voronin ar fi pierdut decisiv puterea politica acu citiva ani. Parerea mea.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Globalism Neoliberal, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s