România ocupă locul I în UE în topul ţărilor unde sunt posibile revolte – Asta nu e Romania NOASTRA


Brinton : trei cauze prezente in orice revolutie by Marius-Adrian Porojnicu

In “Anatomia Revolutiei” Brinton enumera trei cauze prezente in orice revolutie, mentionand ca aceste cauze sunt intregite de altele, de  natura locala, culturala sau  religioasa.

(1)intotdeauna cauza economica primeaza – statul nu este capabil sa se reformeze sau sa promoveze reforme economice necesare unui echilibru social. Reformele sunt sabotate intotdeauna de grupari oligarhice sau reprezentanti ai unor interese antagoniste interesului public;

(2) elitele intelectuale se indeparteaza de cele politice. Procesul de instrainare intelectuala incepe treptat, de la idei si pana la dizidenta fatisa. Ideile se transforma in “celule ideologice”, care promoveaza transformarea prin revolta;

(3) elitele politice incearca prin orice mijloace sa-si pastreze privilegiile obtinute, de obicei distorsionand legea sau adaptand-o la necesitatile lor. Ascendenta sociala este aproape imposibila fara apartenenta si loialitate la regimul care guverneaza. Nu conteaza aproape nimic din competentele candidatului, meritocratia este invalidata si desfintata in toate  domeniile guvernarii.


România ocupă locul I în UE în topul ţărilor unde sunt posibile revolte 

În contextul revoltelor recente izbucnite în mai multe ţări din lumea arabă, publicaţia Wall Street Journal a realizat un clasament privind probabilitatea declanşării unor revolte, fiind analizate 85 de state.

În realizarea clasamentului au fost luate în calcul trei criterii: gradul de nedreptate socială, tendinţa populaţiei de a se revolta şi ponderea produselor alimentare din totalul cheltuielilor unei gospodării (elementul declanşator).
Gradul de nedreptate a fost stabilit pornind de la premisa că într-o societate coruptă şansele de corectitudine sunt mici, fiind analizat şi decalajul dintre bogaţi şi săraci. Pentru a determina tendinţa de a se revolta au fost analizate trei aspecte: vârsta medie a populaţiei, rata şomajului unei ţari şi PIB-ul pe cap de locuitor. Premisa în acest caz a fost că posibilitatea ca tinerii şi şomerii să se revolte sunt mai mari decât în cazul populaţiei în vârstă şi că în statele sărace, unde oamenii nu au multe de pierdut, există o înclinaţie mai mare spre conflictele civile.
În ceea ce priveşte elementul declaşator, Wall Street Journal a analizat datele colectate de Food and Drug Administration (FDA) în 2008, din 85 de ţări, privind cât din consumul gospodăriilor reprezintă produsele alimentare. Astfel, conform datelor FDA, alimentele reprezintă mai mult de 30% din consumul gospodăriilor în 25 de ţări, inclusiv în Egipt, Libia, Tunisia, Algeria şi Iordania. Cifre mai îngrijorătoare s-au înregistrat în Pakistan (46%), Indonezia (44%), India (36%) şi China (34%).

România ocupă locul 37 în acest clasament, dar dacă acest top ar fi realizat la nivelul Uniunii Europene, ţara noastră ar ocupa primul loc.

Conform clasamentului întocmit de Wall Street Journal, în top 10 state unde sunt posibile răzvrătiri în rândul populaţiei, se află Kenya, Camerun, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Filipine, Guatemala, Maroc, Iordania şi Azerbaidjan.
La polul opus, o probabilitate redusa de a se confrunta cu revolte populare, se află în Suedia, Austria, Canada, Danemarca şi Germania.

Majoritatea ţărilor se află pe lista FDA, cu excepţia celor din Africa subsahariană, întrucât nu există date pentru Angola, Congo, Zimbabwe, Mauritania, Tanzania, Uganda şi Niger. Nici Irak şi Afganistan nu se află pe listă, publicaţia citată precizând că statele care nu se regăsesc pe lista FDA nu se află nici în clasament.

1. Kenya 100.0; 2. Camerun 94.5; 3. Pakistan 90.8; 4. Nigeria 88.9; 5. Indonezia 80.3; 6. Filipine 80.1; 7. Guatemala 79.2; 8. Maroc 78.7; 9. Iordania 78.6; 10. Azerbaidjan78.6; 11. Vietnam 77.9; 12. Algeria 77.4; 13. Libia 76.9; 14. India 76.6l; 15. Uzbekistan 76.4; 16. Egipt 75.3 ; 17. Bolivia 74.7; 18. Georgia 73.4; 19. Turkmenistan 71.3; 20. Republica Dominicană 69.6; 21. Tunisia 69.1; 22. Ucraina 68.2; 23. Bosnia şi Herţegovina 67.3; 24. Columbia 67.1; 25. Africa de Sud 67.0; 26. Peru 66.2; 27. Iran 65.7; 28. Venezuela 65.5; 29. Belarus 65.1; 30. China 64.3; 31. Kazahstan 64.0; 32. Macedonia 63.8; 33. Brazilia 62.0; 34. Ecuador 60.4; 35. Mexic 59.4; 36. Turcia 59.1; 37. România 59.0


9am.ro/stiri-revista-presei/Social/138649/Revolutie-pe-Facebook-Treziti-va-Asta-nu-e-Romania-NOASTRA O noua revolutie pare sa se infiripe in ultimele zile printre romani. “Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!”, spune Alexandra Svet, o tanara afacerista, al carei manifest postat online a strans peste 4.000 de sustinatori.

Alexandra stie ce vrea si spune lucrurilor pe nume:Suntem blocati, inerti, paralizati privind la doua Romanii: Romania LOR – hotii, coruptii, agramatii, tupeistii si Romania NOASTRA-a oamenilor cinstiti, muncitori, pregatiti, integri, capabili, tineri si destepti”. Poate ca avem de-aface cu o Ioana d’Arc contemporana, numai ca aceasta tine stindardul ridicat in online.
Alexandra Svet, 30 de ani, detine compania Phoenix Relocation. Ca multi alti romani care nu au curajul sau energia sa spuna,  Alexandra s-a saturat de starea de disolutie in care se afla tara noastra, pe de-o parte si din cauza lipsei unui sistem autentic de valori.
“Nu se mai poate asa! Suntem milioane de romani destepti!”
Initiativa ei a strans peste 4.000 de sustinatori pe Facebook: << 11,275 members 3.03.2011, defapt 11275 like-uri. >> “Si tu, si eu cunoastem cel putin cinci oameni inteligenti care ne-ar putea reprezenta mai bine in Parlamentul European decat EBA sau Becali”.
De ce? Pentru ca “Nu se mai poate asa! Suntem milioane de romani destepti!!! Bucurestiul nu este Teheran sau Chisinau!”. Iar manifestul este strigat “pentru o romanie de vulturi, nu de struti!”.
“Petre Tutea nu a luptat o viata pentru ca d-ra din Bamboo si un cioban sa fie alesi sa ne reprezinte in Parlamentul European. Probabil se rasuceste in mormant cand vede un popor cultivat ascultandu-si conducatorii schimonosind cuvantul Google. Toti cei care au murit la Revolutie nu au facut-o pentru ca noi sa ajungem sa fim batjocoriti si sfidati de doamne cu tupeu ce beneficiaza de bugete de milioane din banii nostri. Avem o responsabilitate fata de cei de dinaintea noastra care au crezut in noi, fata de noi insine si fata de copiii nostri, sa actionam. Ni s-a inculcat ideea ca nu putem face nimic, ca orice tentativa este sortita esecului, ca nu ne putem uni, ca suntem un popor de incapabili! Nu suntem! Trebuie spart acest tipar care le convine de minune analfabetilor si hotilor care ne conduc”, spune Alexandra in manifestul postat pe Facebook.
Cu aceasta atitudine, Alexandra a atras atentia presei. Bussiness Standard considera ca gestul ei ar putea deveni prima miscare grassroots de amploare din Romania. Aceasta tanara sustine schimbarea clasei politice si administrative iar in locul celor care ne conduc acum propune oameni de valoare care au demonstrat ca pot construi ceva pe cont propriu si ca pot mobiliza increderea si energiile celor ca ei.
Alexandra da startul si nominalizeaza 5 oameni pe care ea ii considera competenti si de valoare, acesta fiind un exemplu pentru toti cei care ii sustin curajul de a arata ca exista si o alta Romanie. Pe lista ei se aflaCamelia Sucu, femeie de afaceri de succes, muzicianul Damian Draghici, artist premiat cu Grammy, jurnalista Floriana Jucan, Edy Uzunov, proprietarul Regatta si Mihaela Nicola care este antrepenor in PR.
“Suntem milioane de romani educati- ne-am tocit coatele pe bancile scolilor, am trecut prin emotiile examenelor, prin stresul sesiunilor, multi am facut Master, Doctorate, in Romania si in strainatate, am visat sa schimbam lumea… ca sa ne conduca niste analfabeti acum?”. Aceasta este provocarea, ca oamenii care se simt nedreptatiti in acest sistem defect, sa nu mai joace rolul “strutului”.
Ce urmeaza?
Alexandra Svet nu se opreste doar la o simpla campanie in online: Am inceput demersurile pentru a infiinta o fundatie care are ca scop gasirea oamenilor de care avem atata nevoie- saptamana aceasta vom face un prim pas, foarte important, acela de a depasi sfera Facebook-ului. Odata identificate persoanele in care avem incredere ca ne pot reprezenta, urmatorii pasi sunt: partidul, campania si alegerile din toamna. Nici mai mult, nici mai putin”.
Dragos Stanca a interpretat aceasta miscare si ca pe o posibila “campanie de imagine”, dar cu siguranta gestul ramane notabil si de apreciat.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Revolucion, Romania and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s