INCORUPTIBILUL PROCUROR MARIAN SÂNTION…


“NU-S CORUPT!” A SPUS BLAGA. BA EŞTI – SPUNE DOSARUL DE ÎNALTĂ CORUPŢIE FĂCUT, ÎN URMĂ CU CÂŢIVA ANI, DE CĂTRE ŞEFUL DE ATUNCI AL DGA, INCORUPTIBILUL PROCUROR MARIAN SÂNTION…

Un raport al Departamentului de Stat al SUA, întocmit la începutul anului trecut, în plin mandat al lui vasile BLAGA, susţinea că “Poliţia din România are mari probleme cu corupţia din sistem şi cu pedepsirea poliţiştilor corupţi“. Raportul – care cuprindea aspecte penale la nivel de vârf ale Ministerului de Interne, pe parcursul mai multor ani – poate că ar fi trecut neobservat, dacă el nu ar fi fost întocmit în baza “Dosarului Apartamentul”, un dosar penal – care a făcut mare vâlvă în timpul celuilalt mandat de ministru de Interne al lui BLAGA (dosar in care pedelistul-ministru aparea cap de afis) – instrumentat cu mare profesionalism de către celebrul procuror Marian SÂNTION, şi în urma căruia cel din urmă, pe vremea aceea director al Direcţiei Generale Anticorupţie, şi-a pierdut funcţia, fiind obligat de catre Blaga sa demisioneze, pe motiv că e… “nebun”. Şi secretarul de Stat de la Interne, Bogdan DRĂGHICI, cel care întocmise un raport cu infracţiuni grave săvârşite la diverse prefecturi din ţară de către acoliţi de-ai lui BLAGA, a avut parte de acelaşi tratament din partea Buldogului, care l-a demis abuziv tot pe motiv de… nebunie. Prezentăm azi aceste doua cazuri, suficiente pentru a demonstra că BLAGA poate fi, pe tabla de şah a corupţiei în vămi, doar NEBUNUL, dar cu certitudine, el a fost REGINA afacerilor murdare şi a şpăgii din sistemul poliţienesc. Poate că instituţiile abilitate ale statului ar trebui să demareze urgent o anchetă de anvergură la sediile tuturor Inspectoratelor de Poliţie din ţară, şi astfel vor avea surpriza să descopere că mai mult de jumătate din şefii de IPJ-uri au fost promovaţi în funcţii şi grade de către BLAGA, contra-cost, iar sumele colectate din teritoriu pentru cocoţarea în fruntea Inspectoratelor a unor corupţi, au fost, cu dedicaţie, din partea lumii interlope. Revenind la procurorul Sântion şi la fostul secretar de stat Drăghici, iată povestea INCREDIBILĂ în care doi oameni s-au luptat cu mafia lui BLAGA şi până unde a mers cel din urmă pentru a-i elimina din sistem:

CÂND PROCURORUL MARIAN SÂNTION, şeful, pe atunci, al Direcţiei Generale Anticorupţie DGA a M.A.I., şi-a depus demisia pe biroul Ministrului de Interne, a prezentat şi motivele care l-au determinat să plece de la conducerea DGA. Ele au ajuns la Blaga sub forma unui raport, care cuprinde 70 de pagini şi este însoţit de o anexă, de încă 30 de pagini, “cu situaţia disciplinară a DGA de la înfiinţarea acestei unităţi şi până în data de 6 martie“. Orice încercare a semnatarei acestui articol, de a afla, de la ministru, ce anume a putut scrie Sântion în cele 70 de pagini, s-a lovit de “caracterul strict secret al raportului“, motivarea lui Blaga fiind faptul că demisia şefului DGA este “clasificată sub titulatura de secret de stat“.

DEŞI AFIRMA CĂ “NU ARE NIMIC personal cu fostul şef de la DGA”, Vasile Blaga a şi trimis la Direcţia Generală Anticorupţie o comisie formată din ofiţeri din M.A.I. Aceştia, în loc să ancheteze activitatea lui Sântion (deşi, oficial, procurorul nu a fost acuzat de nimic, el prezentându-şi demisia, şi nefiind demis din diverse motive), a prezentat fiecărui angajat în parte câte un formular, cuprinzând tot 70 de puncte, dar care se refereau la “sănătatea mintală a lui Marian Sântion“. Surse din interiorul Direcţiei susţin că “oamenii lui Blaga au terorizat personalul DGA cu întrebări tendenţioase la adresa capacităţilor psihice ale fostului director Marian Sântion. Pe această temă, anchetatorii au întocmit două seturi de chestionare, unul cuprinzând nu mai puţin de 70 de întrebări cu privire la relaţia pe care noi am avut-o cu fiecare dintre cele trei persoane de la conducerea direcţiei, atât cu Marian Sântion, cât şi cu cei doi adjuncţi ai acestuia. Alte 30 de întrebări vizau exclusiv inducerea faptului că procurorul Sântion are probleme psihice“. Aceleaşi surse mai spun că, deşi întrebările grilă, în număr de 70, păreau, pe hârtie, “ca fiind concepute de Centrul de Psihologie al M.A.I., în realitate întrebările îi aparţin şefului Corpului de Control al ministrului, Constantin Manoloiu“. De remarcat este că, ulterior, de la conducerea echipei de control s-a retras chestorul Doru Dumitrescu, adjunctul lui Manoloiu, locul său fiind luat de subsecretarul de stat Vasile Gabriel Niţă, şi acesta, foarte repede, a parasit de asemenea o asemenea “comisie” …

PROCURORUL MARIAN SÂNTION a declarat insa, în momentul demisionării, că “DGA ancheta o serie de ofiţeri superiori, unii chiar şefi de inspectorate judeţene de Poliţie ori generali din minister”, şi că “Blaga a făcut presiuni asupra sa, pentru a “o lăsa mai moale“. Evident, pentru cele câteva declaraţii laconice, Blaga l-a şi ameninţat, într-un comunicat de presă, că-l va da în judecată pentru calomnie. Până una alta, ministrul era insa interesat, se pare, să demonstreze că Sântion e nebun. Şi asta în timp ce psihologi din Parchetul General –locul de muncă al procurorului, au declarat, oficial, că “Marian Sântion a fost testat psihologic în mai multe rânduri, mai ales având în vedere greutatea dosarelor pe care le-a instrumentat la DIICOT, şi a fost declarat apt psihiatric pentru munca depusă“.

Vrând să pară imparţial, Vasile Blaga spunea, la vremea aceea, că “a fost depăşit de războiul dintre serviciile secrete din MAI“. Dar nu sufla nimic despre faptul că şi-a făcut o obişnuinţă din a recurge la numeroase presiuni asupra subalternilor care sesizează actele de corupţie săvârşite de persoane cu funcţii importante în Poliţia Română sau în Administraţia Publică.

MODUL ÎN CARE MINISTRUL S-A COMPORTAT faţă de procurorul Sântion, fostul şef al DGA, seamănă izbitor cu cel al unui alt fost oficial, secretarul de stat al Internelor, Bogdan DRAGHICI. Fostul director general al Institutului Naţional de Administraţie şi secretar de stat în acelaşi timp spune că şi în cazul său, ministrul de interne s-a arătat interesat de “sănătatea mintală“. Şi asta tot datorită faptului că omul îl sesizase pe ministru cu privire la anumite infractiuni existente în administraţia publica. Conform declaraţiilor lui Drăghici, Blaga l-a ameninţat, public, chiar în şedinţe, că dacă nu încetează anchetele împotriva oficialilor pe care Buldogul ii proteja in vazul lumii, “îl zboară“.

SINGURA “VINĂ“ A FOSTULUI SECRETAR DE STAT era aceea că făcuse un raport în care îl atenţiona pe Vasile Blaga că Prefectul de Dolj de la acea vreme, Nicolae Giugea, încălcase legea incompatibilităţilor, în sensul că nu avea voie să fie şi membru în Consiliul de administraţie al Centrului Regional de Formare continuă a funcţionarilor publici Oltenia (structură aflată în subordinea INA, condusă, la acea vreme de Bogdan Drăghici) şi înalt funcţionar public“. Reacţia ministrului a fost neaşteptată chiar şi pentru Drăghici. “A început să urle la mine şi să-mi repete, obsesiv, că sunt nebun, că o să ceară să fiu expertizat psihiatric şi, dacă nu renunţ la atacurile împotriva celor din Dolj, mai bine să-mi dau demisia, ca să nu discutăm altfel“. Secretarul de stat nu şi-a dat demisia, ba chiar a înaintat raportul, ce cuprindea şi alte nume din administraţia publică craioveană, şefului corpului de control al ministrului, dar şi şefului Direcţiei de Informaţii ale MAI. La doar o zi după ce Drăghici a fost ameninţat de Blaga, a fost agresat, la ieşirea din Bucureşti, de un grup de indivizi, fiind transportat la spital, iar autoturismul fiindu-i avariat. “Era clar mesajul, cu atât mai mult cu cât poliţiştii care au anchetat cazul mi-au spus că nu-i pot depista pe agresori, deoarece camera de supraveghere a rutierei de pe şosea s-a defectat înainte de agresiune şi a fost reparată după. Oricum, după o săptămână, am fost dat afară din Minister! Demis de Blaga!“

LA RÂNDUL SĂU, PROCURORUL SÂNTION, sub presiunile făcute de oamenii lui Blaga, face declaraţii şocante: “Da, este adevărat că toată povestea se învârte în jurul Craiovei, o zonă în care există în sistem mulţi acoliţi de-ai ex-ministrului. Pentru că cercetam infracţiuni grave ale acestora – şi nu neapărat acte de corupţie, ci trafic de influenţă, luare de mită, licitaţii ilegale, averi nejustificate – am deranjat. Vă pot spune un singur nume: chestorul Codiţă, fostul şef al IPJ Dolj. De asemenea, Serviciul Teritorial Craiova al DGA avea în lucru o speţă privindu-l pe comisarul şef Constantin Rotaru, şeful Serviciului Inspecţii şi Investigaţii din cadrul Corpului de Control. Acesta era suspectat, în baza documentelor oficiale cuprinse la dosar, că, împreună cu soţia sa, agent şef Cornelia Rotaru, au facut în 2005 declaraţii notariale prin care susţineau că nu deţin, nu au deţinut şi nu au vândut vreodată locuinţe proprietate personală, deşi la acea vreme soţii Rotaru erau proprietari ai unei case în Slatina“. Deşi, oficial, ofiţerii DGA Dolj au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea celor declarate de fostul lor şef de la Bucureşti, tot acesta este cel care afirmă că “răzbunarea lui Blaga s-a abătut şi asupra lor, şi ei fiind supuşi unei aşa-zise analize a comisiei care m-a cercetat şi pe mine “.VA URMA!

Simona Ela FICA www.exploziv-news.ro

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Mafia and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s