“PER și Clubul Ecologist Român sunt aliați de nădejde ai proiectului Roșia Montană Gold Corporation.”


www.alfanews.ro/2011/partidul-ecologist-roman-sustine-proiectul-rosia-montana.html 

În cadrul conferinței de presă susținute joi, Partidul Ecologist Româna făcut cunoscută poziția față de exploatarea cu cianuri a aurului de la Roșia Montană. Lucian Matei, directorul departamentului oamenilor de știință a partidului, a declarat: “PER și Clubul Ecologist Român sunt aliați de nădejde ai proiectului Roșia Montană Gold Corporation.”.

Săptămânala întâlnire a ecologiștilor i-a avut întâi la tribună pe președintele, Dănuț Pop, și pe prim-vicepreședintele, Viorel Pană care au  făcut câteva scurte consideraţii cu privire la situaţia politică actuală din România. Pană a menționat în discursul său că: “în ultimii 20 de ani au fost peste 40.000 de proiecte bugetate şi nefinalizate. De aceea, putem spune că poate România nu are nevoie de bani, ci are nevoie de un alt Guvern, iar politica românească are nevoie de o altă filosofie şi, poate, de alţi oameni.”.

A doua parte a conferinței, cea dedicată Clubului Ecologist Român  a fost deschisă de academicianul Răzvan Theodorescu care s-a referit la problema românilor care manifestă o “incapacitate cronică de a duce proiectele începute la bun sfârşit” și pe care i-a denumit “neam de neispăviți”.

După amplul discurs despre geopolitică, economie şi religie cuvântul a fost luat de prof. univ. dr. Gheorghe Popescu care s-a referit la resursele minerale, la valorificarea eficientă a subsolului  şi în special a zăcămintelor de aur ale României. Prezentarea a inclus pe alocuri inserții cu exemple a cazului Roșia Montană pe care profesorul a indicat-o ca pe unul din bunurile cele mai de preț ale țării care ar putea fi folosite pentru ajutorarea economiei. El a încercat să arate și beneficiile pe care le-ar aduce o astfel de inițiativă care ar stopa fluxul de ape reziduale ce se varsă în Arieș după ce traversează vechile galerii de extracție.

Mai mult, el a declarat că exploatarea cu cianuri nu este un fenomen rar, din contră, 90% din exploatările de aur de pe glob folosesc această tehnică. Afirmațiile sale sunt întărite și de comunicatul emis de biroul de presă al partidului: “Domnia sa a prezentat într-o manieră absolut deosebită modalitatea în care resursele subsolului pot fi exploatate eficient şi în interesul naţional.”.

În același text este trasă și concluzia: “Ca urmare a materialului prezentat, PER solicită cu fermitate ieşirea din actualul blocaj de gândire al instituţiilor implicate în procesul de exploatare a zăcămintelor şi valorificarea acestora într-un mod eficient, ecologic şi în interesul economiei naţionale.”.

La întâlnirea de azi a fost prezentă și Cecilia Szentesy, director de proiectare tehnică al firmei Gold Corporation Roșia Montană, căreia Lucian Matei a ținut să-i spună că beneficiază de sprijinul celor două instituții pe care le reprezintă: Partidul Ecologist Român și Clubul Ecologist Român.

La finalul conferinței Viorel Pană a ținut să precizeze că în cadrul Clubului va avea loc o dezbatere la care vor fi invitate toate părțile implicate în această ecuație, inclusiv reprezentanții Campaniei “Salvați Roșia Montană”.

www.partidulverde.ro Partidul Verde (PV) , membru al Verzilor Europeni, a luat iniţiativa unficării mişcării verzi-ecologiste din România.

Antonio Momoc >> Partidul Verde este singurul partid recunoscut de verzii europeni şi singurul din România membru al Partidului Verde European. Noi am depus o rezoluţie la Consiliul Partidului Verde European, la Barcelona în perioada 19-21 martie 2010 care a fost preluată de grupul verzilor şi apoi votată de către Parlamentul European: noi spunem NU exploatării cu cianuri! Prin pozitia exprimata, Partidul Ecologist Roman este susţinătorul RMGC. Asta e unul dintre motivele pentru care am refuzat sa fuzionam cu ei!

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Green Party and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s