OTPOR–ghid al nesupunerii civile si al revolutiilor pasnice


badpolitics.ro/mercenarii-in-civil-de-la-miscarea-otpor-au-folosit-pana-si-recuzita-ramasa-din-serbia Avangarda revolutiei egiptene, Miscarea din 6 aprilie a fost partial formata din miscarea Otpor!, cauza prabusirii Iugoslaviei in 2000, sustine Svenska Dagbladet, Stockholm. Ei au instruit activisti si rezistenti in majoritatea regimurilor dictatoriale din lume. Metodele lor au fost folosite peste tot drept “arme“, de la “Revolutia trandafirilor” din Georgia [in 2003], la cea a lalelelor in Kargazstan [in 2005]. Si astazi, in revolta care napadeste lumea araba. “Da, este adevarat. Am format tineri din Miscarea din 6 aprilie in Egipt [miscare democratica de protest lansata pe Facebook in 6 aprilie 2008, cu scopul de a genera modificari ale Constitutiei] “, dezvaluie Srdja Popovic, care este in fruntea CANVAS (Center for applied nonviolent action and strategies, Centrul pentru Actiuni si Strategii Nonviolente aplicate) la Belgrad, ai carui formatori sunt veterani ai miscarii de rezistenta civica Otpor!.

O expertiza a nesupunerii civile

Dar Srdja Popovic nu vrea sa se umfle in pene si aproape s-a suparat cand a fost intrebat daca Otpor! este un exportator de revolutii. “Noi nu debarcam cu revolutia in valize. Este revolutia lor si consultantii straini nu fac nimic in ea. Si-au riscat viata pentru libertatea lor si este victoria lor la 100%. Si asta-i adevarul !”

Srdja Popovic este un vechi specialist al nesupunerii civile si al rezistentei pasnice. In 1998, la 25 de ani, el a fondat Otpor! cu o duzina de colegi de clasa in timpul studiilor de biologie. Milosevici era la putere de aproape zece ani si se pregatea de razboi cu Kosovo. Intr-un restaurant universitar din Belgrad, ei au elaborat regulile unei noi miscari de rezistenta, inspirata de Mahatma Gandhi si de lupta impotriva apartheidului. Dar ei au dat miscarii lor o imagine proaspata si la moda care atrage chiar si tineretul apolitic.

Actiuni pline de fantezie, care atrag o atentie crescanda din partea mass-media, a devenit insemnul lor. Ei sfideaza si iau in zeflemea regimul. Dar infrunta soldatii si politia cu flori. Otpor! intelege ca Milosevici va cadea imediat ce isi va fi pierdut sprijinul orb al politiei si armatei. “Acestea sunt metodele si mesajul pe care il predam acum activistilor din alte tari“, explica Srdja Popovic. “In cursurile noastre, le cerem sa identifice stalpii regimului. Apoi le zicem : Nu-i atacati, aceasta ar duce doar la violenta, incercati sa-i puneti de partea voastra“.

Cu emuli fara frontiere

De la inceputul revoltei impotriva lui Hosni Mubarak, au putut fi vazuti pe strazile din Cairo si in Piata Eliberarii (Tahrir) membri ai Miscarii din 6 aprilie fluturand emblema Otpor! : un pumn alb strans pe fond negru. Printre acesti militanti, Mohammed Adel, un blogger de 22 de ani. “Am fost in Serbia si m-am instruit in organizarea manifestatiilor pasnice si in cele mai bune feluri de a se opune brutalitatii serviciilor de securitate“, a povestit el intr-un interviu cu Al Jazeera.

Cand s-a intors in Egipt, la sfarsitul anului 2009, el avea in bagaje un ghid al activitatilor subversive, pe care l-a transmis si celorlalti membri ai Miscarii din 6 aprilie si miscarii de opozitie Kifaya. Numai un an mai tarziu, acesta a fost exploatat. Srdja Popovic afirma ca “puterea poporului” este cea decisiva. Fiecare revolutie este unica, dar exista un arsenal de instrumente care pot fi puse in practica peste tot. “Fiecare regim, chiar si cele mai represive, pot fi rasturnate prin mijloace pasnice“, asigura acesta.

Sursa: Press Europ, Ziaristi Online

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Revolucion and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s