Noam Chomsky – Zece strategii de Manipulare


www.scribd.com/doc/48738047/Demonii-Puterii-Manipularea-si-dezinformarea

saccsiv.wordpress.com/noam-chomsky-zece-strategii-de-manipulare-a-poporului

Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr’un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate.

1.      ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2.      A cauza probleme si apoi, a oferi solutii. Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”.  La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

3. Strategia „în degradeu”. Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.

4.      Strategia actiunii cu date diferite. O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.

5.      A se adresa publicului ca unor copii mici. Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ?  Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic  ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

6.      A face apel la partea emotionala decât la gândire. Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. In plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7.      Mentinerea poporului în nestiinta si prostie. A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de cele dintâi.

8.      A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate. A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” de a fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9.      A înlocui revolta cu învinovatirea. A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria’i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

10.   Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi. In ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.

Pe scurt, a cunoaste adversarul, a-i cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie. Multumim, Comsky.

Sa ne amintim si de ceea ce spunea Bertrand Russell: “Cred ca cel mai important factor politic este psihologia maselor… Populatia nu va cunoaste felul în care i se inoculeaza convingerile. Când tehnica se va fi perfectat, fiecare guvern care a educat generatii de oameni în acest fel va putea sa controleze întreaga populatie în mod eficient si sigur,  fara a fi nevoie de armate sau politie… Propaganda educationala, cu ajutorul guvernului, va putea sa obtina rezultate într-o singura generatie. Exista însa doua puternice forte care se opun unei astfel de politici: una este religia, iar cealalta este patriotismul… O societate stiintifica nu poate fi stabila decât sub conducerea unui guvern mondial.“

În mod gradat, prin reproducere selectivă, diferenţele congenitale dintre conducători şi conduşi vor creşte până când vor deveni specii aproape diferite. O revoltă a plebei ar deveni la fel de negândită ca şi o insurecţie organizată a oilor împotriva practicii de a mânca carne de oaie.

Câştigător al premiului Nobel, Russel a scris pe larg despre cum vaccinările pline de mercur şi alte componente nocive creierului ar induce lobotomii chimice parţiale şi ar dezvolta o populaţie servilă de zombi. In cartea sa „Impactul Ştiinţei În Societate’’ acesta scria: Dieta, injecţiile şi interdicţiile se vor combina, de la vârstă foarte timpurie să producă acel tip de caracter şi tip de credinţe pe care autorităţile îl consideră dezirabil şi orice critică serioasă a puterii va deveni imposibilă psihologic.”


dantanasescu.ro/tehnici-de-manipulare-folosite-in-propaganda-pdl-ista.html

Iată 10 din tehnicile de manipulare folosite în strategia de comunicare a actualei puteri, dar care, să fim sinceri, sunt folosite din plin şi de alte partide sau grupări politice:

1. Aserţiunea. Un anunţ făcut în mod entuziast şi energic, prezentat ca fapt, chiar dacă nu este adevărat sau nu va deveni realitate. (Goebbels: “O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr’’)

2. Urmează trend-ul. Subiectului i se implementează ideea de a adopta o opinie sau de a lua o decizie, doar pentru că şi alţii fac acest lucru. Omul obişnuit doreşte mereu să facă parte din tabăra câştigătoare şi evită să fie lăsat deoparte.

3. “Palmarea cărţilor”. Se face referire doar la părţile pozitive, omiţându-se în mod intenţionat informaţiile negative.

4. Generalităţi strălucitoare. Folosirea de termeni aflaţi în strânsă legătură cu anumite principii sau concepte morale. Astfel de termeni presupun acceptarea unei idei fără a sta pe gânduri.

5. Răul cel mai mic. Sau răul cel mai puţin rău, presupune punerea în balanţă a variantei oferite, cu altă variantă ce se consideră a fi dezastruoasă.

6. Insulta. Deseori când este folosită se adoptă o atitudine de superioritate, se foloseşte şi sarcasmul şi se încearcă ridiculizarea.

7. Pasează vină. Este de preferat ca cel/cea care apelează la această tactică să ofere cât mai multe informaţii, astfel fiind mai puţin suspect/ă de dezinformare şi propagandă.

8. Omul simplu. Se încearcă apropierea de oamenii obişnuiţi şi implementarea ideii că se fac eforturi doar în beneficiul lor.

9. Simplificarea, stereotipizarea. De cele mai multe ori se foloseşte împreună cu acuzarea inamicilor şi se adresează în general maselor cu o educaţie limitată.

10. Transferul sau asocierea. Se face legătura între subiecte, încercându-se inducerea unei anumite păreri, deja existente, despre un anumit subiect şi către cel de-al doilea subiect.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Manipulari, diversiuni and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Noam Chomsky – Zece strategii de Manipulare

  1. Ce mi se pare foarte interesant de observat este ca un soarece (intr-o padure) este la fel de DESTEPT ca vulturul care il urmareste din aer. Oare ii scuteste cineva pe unii oameni de la anumite lectii si ii obliga pe altii sa le invete? Este comod sa nu inveti, sa nu te implici, sa fi spectator, sa nu iti asumi riscuri, etc, dar nu trebuie sa ai pretentii la un rezultat favorabil. Natura este plina de exemple care ne sunt oferite gratis. Cine ramane in urma este prins de lupul infometat (si, atentie, lupul nu a mancat de 7 zile!!!). Analiza de mai sus este o analiza de BIROU. Cine are curajul sa intre din cand in cand in padure (cu caietul de notite in mana) va gandi si actiona altfel. Nu poate fi numita comunitate un grup de oameni in care unii sa se uite la televizor si altii sa-si bata mintea cum sa le asigure hrana si bautura. Sunt multe de spus dar mult mai multe de facut, asa ca LA TREABA!!!!!!!!!!!

  2. Lista lui Patriciu inseamna inlocuirea unui rau cu altul. Cand il vad pe Copos cat de CAPABIL este mi se face cel putin greata. Lege unica, articol unic: Politica in Romania trebuie sa inceapa di acest moment cu oameni care nu depasesc nici cu un minut .. 40 de ani. Toti ceilalti sunt virusati iremediabil. Sa fim seriosi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s