Calin Georgescu despre sansa istorica a Romaniei


http://culianu.wordpress.com/2011/02/04/dr-calin-georgescu-in-emisiunea-contraziceri-vorbeste-despre-distributism-ca-despre-pilonul-viitorului/

Este pentru prima data in ultimii 70 de ani cand in Romania isi face aparitia un cap politic cu viziune. Nu am auzit in ultimii 20 de ani, dar mai ales in ultimii 3 ani de criza economica, un discurs atat de exact, vizionar si tonic. O mica observatie lasind la o parte apartenenta lui CG la Clubul de la Roma. Obama s-a intilnit cu cei mai mari 2 bogati din USA. So what, de ce acesti bogati ar fi asa importanti? Si CG sigur stie ca acesti 2 bogati NU sint cei mai bogati cum zice el, sint doar niste catelusi in comparatie cu altii, sint doar executanti nu adevarati factori de decizie globali. Dar sa revenim la esenta, la mesajul lui CG care este intr-adevar exceptional.  

Citez din interviu: Prioritatile lumii sint acum 1) hrana / apa, 2) energia si 3) protectia mediului. In urmatorii 30 de ani apa va fi o resursa mai importanta decit petrolul. Criza alimentara care urmeaza in 2018-2020 va fi cu MULT mai grava decit criza actuala sau decit criza petrolului! Cea mai importanta investitie pentru viitor este investitie in educatie si stiinta, competitivitatea este cheia succesului. Categoric – neoliberalismul trebuie sa dispara, deja este un sistem nefunctional, depasit. Sistemul de consum construit in ultimii 100 de ani e gresit. Solul, cei 25 de cm care hranesc globul, este aproape distrus de chimizare, in acest sol fortat la limitele sale, doar organismele modificate genetic vor mai supravietui, ceea ce va fi cit se poate de tragic pt omenire, hrana nu va mai fi naturala. Efectele secundare ale acestei hrane artificiale vor fi catastrofale, acest lant de probleme vor genera Marea Criza. 

Natura nu produce deseuri, omul sufoca natura cu deseurile sale. Este imposibil sa continuam supravietuirea actualei civilizatii daca nu reusim sa protejam natura. Momentan Romania nefiind competitiva nu exista pe piata internationala, nu poti sa te asezi la masa negocierilor daca nu ai nimic de oferit. Totul este o cursa atletica, poti sa fii in plutonul de virf, poti sa trenezi la coada, Romania se afla in tribune, e doar spectator acum. Avind in vedere cele 3 mari prioritati pt supravietuirea omenirii, Romania are marea sansa sa devine competitiva global prin resursele pe care le are: apa, pamint/sol, inteligenta, cu conditia ca un stat responsabil sa poata planifica pe termen de 30-50 de ani. CE si NATO nu sint obiective, ar fi trebuit sa fie doar mijloace, gresit au fost considerate obiective strategice, alergind dupa mijloace s-au pierdut obiectivele. Am aderat la Uniunea Europeana dar nu ne-am integrat. Raportat la necesitatile viitorului, in 4 ani Romania poate sa devina leader european, poate sa ajunga in plutonul fruntas. Cu 3.1mil ha cernoziom ciocolatiu, cel mai bun din lume, in stare impecabila, cu 9,7mil ha total arabil, cu rezervele sale de apa, Romania poate produce de 3-4 ori mai mult decit consuma, toata tara poate trai din economia a 3 judete.

Solutia : distribuirea proprietatii productive la sate unde este un potential absolut remarcabil. Discutam de capitalism mic la firul ierbii, de o economie civica care inseamna intarirea in special a clasei de mijloc. In acest moment Romania are 5% clasa de mijloc fata de Germania care are 92% clasa de mijloc. Distributismul, aceasta distribuire catre clasa de mijloc a proprietatii productive, este absolut sigur, sansa Romaniei. Solutia consta in raportarea statului responsabil la acest producator mic ajutindu-l in toate felurile posibile inclusiv la asocieri, dezvoltind un sistem economic de jos in sus care sa-i faca pe toti bogati. Ajutind clasa micilor producatori statul va ajuta capitalul national.

Marele esec al Romaniei din ultimii 20 de ani consta in desfiintarea capitalului national, lipsa clasei de mijloc, noi nu mai producem nimic. Singura noastra sansa, nu exista alta alternativa, este ca Romania sa devina competitiva global ca producator de hrana, doar asa se poate atinge in 2030 tinta in alergare – un nivel de viata cel putin la jumatatea mediei europene. Aceasta tinta se poate atinge intr-o singura generatie, chiar daca fondul international este foarte instabil. Cu aceasta nisa imbatabila Romania se va putea aseza la masa CE devenind un partener egal pe termen lung.

Acest mare esec s-a petrecut  prin ”deprofesionalizarea” clasei politice din ultimii 20 de ani. Statul roman este in deriva si in faliment, traieste pe datorie. Solutiile ”oferite” de politicieni sint solutii pt Ei si nu pentru tara, loialitatea lor este fata de ”partid” si nu fata de tara.  Iar oamenii calificati pleaca: exista 10.000 de profesori universitari in lume plecati din Romania, la Microsoft a doua limba oficiala este limba romana… Brincusi exprima geniul poporului roman cind se ingrijoreaza – ce ma fac cind da va da gloria peste mine? Un artist fara smerenie intelectuala, cind se va considera artist nu mai are cum sa fie atist. In Romania s-a pedalat total pe proiecte individuale, totul s-a transformat in profit imediat, uitindu-se de proiectele comunitare spre binele cetatii.

Cel mai mare miracol romanesc nu a fost trecerea de la feudalism la capitalism, tardiva, partiala si deloc ireversibila. Ci explozia culturala, stiintifica venita ca o furtuna, nascuta ca din senin la jumatatea secolului 19. Intr-o tara care importa din Occident masinile industriale impreuna cu tot cu mecanici, apar ingineri de geniu, intr-o tara ce se baza mai mult pe vraci si doftoroaie apar deschizatori de drumuri in medicina moderna universala, intr-o tara avind ca principal mijloc de transport carul cu boi apar contructorii de avioane, intr-o societate a imobilismului apar mari exploratori ai lumii. Pictorii, sculptorii, scriitorii, oamenii de stiinta  si inginerii romani au dovedit intre 1860 si 1914 ca ei reprezinta adevarata valoare a unei natiuni. Sa comparam ultimii 20 de ani cu anii de virf ai Romaniei, 1918-1938, in acei 20 de ani Romania a atins maximul sau!

Ce ne poate scoate din parametrii actuali, din pasivitate si fatalism, ce mai poate stirni entuziasmul natiei? Un mare proiect national, care poate transforma Romania in 4 ani de zile in lider national! Pentru ca Romania are ceea ce altii nu au, nu pot sa aiba. Europa poate deveni dependenta de pamintul, solul nostru. Prin hrana pe care o putem produce, putem obtine leadership european, cu aceste resurse corect exploatate putem negocia orice. Un mare proiect national la care sa cupleze toti, de la vladica la opinca si in paralel investitia in educatie fara care nimic nu poate exista. Poporul roman trebuie sa fie iubit ca sa fie schimbat nu schimbat ca sa fie iubit.   

Ca si marime a resurselor, ca si viteza de adaptare, la viteza cu care in Romania aceasta nisa s-ar putea exploata, Romania are ceea ce nu prea mai au alte tari din Europa. O tara agrara nu inseamna tara subdezvoltata, ca sa faci agricultura iti trebuie industrie. Piesa de rezistenta va fi ajutorul dat mediului de afaceri, reformele nu se pot face cu o populatie nemultumita, acum polarizarea dintre bogati si saraci este atit de mare ca nu poate duce la nimic bun. Un guvern de tehnocrati ar putea fi util doar pe o perioada scurta si cu un contract de management precis, care sa pregateasca apoi alegeri bine organizate. Inca se mai pot gasi solutii practice la problemele Romaniei.

Mediul de afaceri si industria sint esentiale insa stilpul acestui mare proiect national ar fi economia civica, distributismul, modul in care micul proprietar se dezvolta in aceasta tara, ajutind la cresterea clasei mijlociii inexistente in acest moment. Clasa mijlocie reprezinta esenta democratiei, esenta functionarii institutiilor democratice.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Distributism, Green Party, GreenFuture, Romania and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s