Pig Business – dictatura ‘eficientei’


www.youtube.com/watch?v=wTLo5EvQszI&feature=player_embedded#at=79

SUA: Marile ferme industriale falimenteaza sistematic toate fermele mici, distrug societatea rurala si natura. Aceste sisteme industriale in care animale nu mai sint privite ca fiinte vii, au originea in USA, toata carnea din malluri este produsa asa. Modelul e luat de la fermele de gaini, mii de animale sint inghesuite intr-un spatiu mic. Porcii sint crescuti inchisi in conditii de stress maxim, de o cruzime feroce, care nu ar trebui acceptate de nici o societate civilizata. Cei care lucreaza in ferme ajung sa aiba numeroase boli cronice. Exista zone mici in USA pline cu mii de ferme, fiecare ferma avind zeci de mii de porci. 10mil de porci produc mai multe materii fecale decit 100mil oameni. Gazul emis este compus din 300-400 substante diferite, un amestec foarte toxic, deseurile sint pline de azot si antibiotice, afecteaza masiv toata populatia care locuieste in vecinatatea fermelor. In 2003 cind SUA a introdus noi reglementari s-a constatat ca 80% din ferme nu respectau aceste reglementari.

Alimentele au devenit o industrie uriasa, lucratori, consumatori, fermieri, toti sint doar pioni manipulati pt a se realiza uriase profituri ale acestor monopoluri uriase. Marile monopoluri avind si monopolul abatoarelor au falimentat sistematic micile ferme pt a le cumpara, tavalugul corporatist a maturat fermele mici, democratia si libertatea. De ce cind poporul este strivit de o dictatura numim asta tiranie dar cind opresorul este o corporatie multinationala numim asta ’’eficienta’’? Prin 2001 protestele fermierilor si ecologistilor din USA au avut mici succese limitind cresterea acestor monstrii, care din acel moment au inceput sa se mute in alte tari. Smithfield – cel mai mare producator din lume, cu vinzari anuale de 12 miliarde dolari, proceseaza anual 27milioane porci, are 52.000 angajati. Are ferme in 15 tari in afara de USA, una din aceste tari fiind Polonia si are planuri de extindere in Romania. In Polonia Smithfield a cumparat zeci de ferme de stat devenind cea mai mare intreprindere zootehnica din Polonia.

Ciudata coincidenta, in momentul intrarii Smithfield in Polona, legislatia s-a schimbat, deseurile zootehnice au primit titulatura de ingrasaminte, ceea ce a permis irigarea cu dejectii lichide, ceea ce tocmai fusese acceptat in SUA ca fiind tehnici catastrofale. Robert Kennedy Jr, nepot al fostului presedinte USA a dat in judecata Smithfield pt incalcari ale legislatiei ecologice si in 2001 a cistigat aceste procese. Kennedy spune: in 20 de ani 27.500 ferme in Carolina de Nord au fost complet lichidate, inlocuite de 2.200 ferme industriale din care Smithfield detine 1600, care controleaza 85% din productia statului. Fiecare noua facilitate de productie lichideaza 10 ferme, toti acei fermieri isi pierd locurile de munca si sint inlocuiti de citiva muncitori platiti cu salarii minime.

Polonia : Fermele inbolnavesc pe toti cei care locuiesc in vecinatate, distrug pinza freatica, oamenii nu mai pot sa stea in aer liber din cauza mirosurilor. In afara de boli respiratorii, din cauza apelor contaminate si a expunerii la gazele toxice, oamenii sufera de boli digestive, neurologice si de piele. Lacurile au pierdut pestele .. o doamna zice – mirosul acela ma face sa vomit mai rau decit chimioterapia. Oamenii se pling ca au pierdut controlul asupra vietii lor, fermele au cumparat, inchiriat, toate paminturile in vecinatatea lor, au un comportament monopolist. Nimeni nu mai tine animale, pretul carnii a scazut prea mult, cimpurile sint goale. ’’Ce se va alege de copii nostrii, nu mai au unde sa lucreze, peste tot e somaj. In curind va fi asa de mare saracia ca vor fura hotii de la hoti.’’ Oficialitatile au ajuns sa vorbeasca de atacul brutal al fermelor industriale asupra fermelor familiare. Peste tot in UE este la fel, nu exista standarde pentru mirosuri, autoritatile nu pot controla emisiile de gaze toxice. Fabricile de carne au preturi mici din cauza ca produc ’’calitate slaba’’, pt ca folosesc multi aditivi in furaje. Nu exista carne de calitate fara un tratament uman al animalelor. Porcii sint animale inteligente si foarte active in mediul lor natural, in fabrici sint imobilizati pe beton.

Fermele mari cu terenuri mari primensc subventii mari de la UE, BERD finantat de guvernele nationale, a creditat Smithfield cu 25milioane$ pt a facilita un alt credit de la banci private de 75milioane$! Banii celor care platesc taxe au fost folositi pt extinderea monopolurilor si pt exterminarea fermele mici, care reprezinta traditia si sufletul fiecarei tari. BERD are ca misiune declarata sa industrializeze agricultura Europei de Est, sa ajute marile monopoluri sa preia totul – productia, proprietatea pamintului, controlul societatii si al politicienilor; sa lichideze fermele mici si independente, totul in final in favoarea bancilor care finanteaza si in spatele carora se afla alte banci mai mari … Asta in timp ce fermele mici nu pot accesa credite.

Prof. Bernard Lietaer Naropa University / Colorado: Institutiile financiare sint cele care conduc masinaria. Toate guvernele le sint inadatorate. In SUA o treime din contributiile la campaniile politice provin de la institutii financiare. Nu e nici o sansa ca politicienii sa schimbe regulile jocului. As compara sistemul monetar cu un inel pe care ni-l virim singuri in nas si care ne duce unde vrea el. Uitam ca noi am creat inelul si noi l-am pus acolo in nasul nostru.

Cargill este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de furaje porcine. Unul din ingredientele principale este soia provenita in mare parte din America de Sud. Aici ca si in Polonia mici fermieri platesc pretul industrializarii in timp ce padurea amazoniana este decimata pt a face loc culturilor industriale. Totul este distrus fara sa ajute oamenii saraci, doar pt a produce furaje ieftine. Oamenii care pierd tot ce iubesc mai mult, si mediul lor natural isi doresc ca europenii sa se solidarizeze si sa boicoteze soia produsa in America de Sud. In 2006 dupa presiunile exercitate de europeni si de Greenpeace, Cargill si altii au acceptat sa nu mai cumpere soia din zonele proaspat defrisate ala Amazoniei, dar deja raul s-a produs pe un milion de hectare, paduri defrisate, oameni care au pierdut pamintul din care traiau, animalele si vegetatia ramasa fiind expuse la pesticide. Toata carnea din fabricile de carne este vinduta tot industrial prin marile lanturi de retail, alte mari monopoluri, finantate de aceleasi omniprezente banci, (in spatele carora sint alte banci mai mari …). La fel lanturile de big retail au decimat magazinele mici si pietele agricole.

Un cetatean Indignat: nu putem influenta in nici un fel marile firme care ne fac atit de mult rau. Toate protestele nu au efect pt ca aceste firme sint atit de mari si de puternice. Ne simtim realmente invadati, parca a aparut un paianjen care s-a intins pe intreaga planeta, sugind toata seva din Terra si din locuitorii sai. Un parazit urias care se hraneste cu viata noastra. In 2008 fermierii au iesit in strada cerind inchiderea marilor ferme. „Nu stiu daca sa ies la pensie, sa ma spinzur sau sa emigrez”. Carnea ieftina produsa industrial a inundat toate pietele din UE. Restaurantele, scolile, spitalele, toate cumpara carne cit mai ieftina produsa industrial. Kennedy: Carnea taiata uniform, „omogenizata”, este „apreciata” in malluri dar reduce calitatea vietii pt toata populatia. Nu e bine pt SUA, nu e bine pt alimentele noastre, nu e bine pt siguranta noastra alimentara. Daca fabricile de carne ar plati pretul integral al protectiei mediului si sa-si distruga deseurile, cred ca orice ferma de familie din lume ar fi competitiva. Distrugerea micilor ferme este sistematica, este in intentia lor, este felul in care fac bani, este marca industriei. Odata ce un monopol detine un abator urias si citeva facilitati de productie, din acel poate alege de la cine cumpara carne, din acel moment a distrus capacitatea fermierilor de a se organiza si de a colabora in cooperative. Fermierii devin ceea ce se numea „iobagi” in Europa Medievala, acesti oameni nu mai pot detine controlul vietii lor. Se da o batalie pt controlul resurselor, un sistem corporatist de tip feudal incearca sa controleze totul, cei care pierd controlul asupra resurselor sint poporul. Institutiile politice sint deturnate de rauvoitori foarte bogati, acestia sint pericolul si pt SUA zicea si Teddy Roosevelt. Lincoln in toiul razboiului de secesiune spunea ca bancherii din spatele lui sint mai periculosi pt tara decit soldatii care atacau din Sud.

UK: In 2008 fermierii au protestat in fata Downing Street. In ultimii 10 ani fermierii au pierdut 40% din efective in ultimii 10 ani. 70% din produsele de carne importate in UK sint produse prin metode care sint ilegale in UK, din motive de animal welfare. Asa cum nu se accepta la import masini care nu respecta standardele de emisie, la fel ar trebui sa fie ilegale importurile de alimente care nu respecta standardele de crestere a animalelor. Jumatatea din carnea comercializata in UK provine din importuri.

E deosebit de important sa cumparati carne de porc ecologica din cauza emergentei bacteriilor rezistente la antibiotice. Fabricile de carne folosesc masiv antibioticele, ceea ce cauzeaza infectii transmisibile la om, de exemplu salmonella sau E.coli, campilobacterii sau chiar MRSA !! In Olanda unde s-au facut studii serioase, 40% din porci sint purtatori ai unui tulpini de MRSA care se poate transmite la om. medicinenet.com/mrsa_infection Antibioticele puse in furaje ucid celelalte bacterii care ar fi constituit o concurenta naturala pentru MRSA, care e rezistenta la antibiotice. Carnea care poate parea ieftina este asadar foarte scumpa, in unele cazuri ne poate costa viata. Prin abuz de antibiotice in fabricile de carne se forteaza evolutia tulpinilor spre noi forme care nu mai pot fi controlate si antibioticele actuale, alte antibiotice noi nu se intrevad, poate urma un dezastru. Iata un adevar evident pt unii specialisti dar atit de mistificat de mass media, iata explicatie pt gripa aviara precum si pt ultimul circ cu E.coli / castraveti.

Consumatorii au puterea finala, ei pot decide ce carne vor sa consume, cu ce costuri si riscuri. Daca ei refuza sa cumpere carne care nu se stie de unde vine, cum a fost produsa si prefera sa consume carne produsa la nivele ecologice si la standarde acceptabile de animal welfare ei pot inclina balanta. viacampesina.org cere ferm si clar interzicerea fermelor de porci industriale intensive in toata Europa! Robert Kennedy Jr indeamna si el la boicot: “E o forma foarte importanta de activism, oamenii pot sa spuna supermarketurilor – “Nu vom cumpara de la voi, vom cumpara de la fermierii locali”. Trebuie dati in judecata poluatorii, creata si respectata legislatie ecologica, sa nu mai permitem marilor monopoluri sa distruga traditiile si valorile, sufletul tarilor noastre.   Am avut o revolutie in USA pt a crea democratia, avem nevoie de o noua revolutie impotriva corporatismului feudal (totalitar) cu care ne confruntam, atit de bine reprezentat de Pig Business, care erodeaza si distruge tot ce e mai important in democratie.”

PS In extinderea sa, Smithfield se concentraza acum pe Romania. (Mr.Smith / Matrix!?!?) Puteti contribui la oprirea fermelor industriale daca evitati carnea de porc fara etichete ecologice, carnea de porc din supermarketuri, cumparind de la fermieri locali pe care ii cunoasteti, care cresc animalele ecologic. Cereti restaurantelor, cantinelor, fast food-urilor sa cumpere carne ecologica. Cereti politicienilor sa legifereze etichetele care mentioneaza ‘metoda de productie’, sa oblige producatorii la reglementari privind bunastarea animalelor, la limitarea utilizarii antibioticelor.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Big Business, Consumism decadent and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s