I2/Ro – o continuitate lingvistica unica in istoria omenirii


http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

old_neolithic_map

In urma cu 7-8000 de ani (5-6k BC) cam toata Europa era ‘albastra’ adica populata doar de I2: Europa la nord de Alpi-Cultura Tardenoisian-I,I2,I2b; Italia si Dalmatia-Printed Cardium Pottery-I,I2,I2a. G2a vine din Vestul Marii Negre si se infiltreaza prin Grecia si Blacani, valoare nesemnificativa in Romania (1%) si in jurul ei, doar in Austria ajunge la 8%, Cipru 9% etc. In timpul ultimei Ice Age, Europa a fost acoperita de gheata, doar Balcanii (si S Spaniei) au ramas locuite. In Balcani s-a format I-25.000 din care tot in Balcani s-a format I2-17.000, care a urcat in sus spre Bazinul Dunarii devenind I2b-13000. Tot din Balcani a pornit si I2a-11.000, toate aceste grupe I s-au extins apoi in restul Europei. I si J provin din grupul IJ. J2 aparut in Asia Mica in urma cu 15.000 ani, pare sa corespunda expansiunii fermierilor din Mesopotania spre Balcani, expansiune care apoi se reface mai tirziu, pe aceleasi zone, prin coloniile feniciene si grecesti din Mediterana. In prezent haplogrupul J2 are maxime in Creta-44% si Cipru-37%, in Grecia-25%, Romania-24%, Bulgaria-20% in timp ce in Ungaria este numai 7%, Macedonia-12%, Croatia doar 3.5%. Fermierii J/E patrund in Europa doar dupa 5kBC, fiind net minoritari ca populatie, dar foarte importanti prin revolutia agricola generata de ei. Proto-slavii R1a intra in Europa prin vestul ei pe la –3kBC, iar viitorii celti care au dominat ulterior vestul Europei, intra in Europa la fel foarte recent, daca socotim istoria I de doua zeci de mii de ani in Europa.

late_neolithic_europe

http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml

Istoria Europei reincepe dupa ultima glaciatiune, gheata in urma cu 18mii de ani, in Paleolitic, ocupa tot nordul Europei, raminind mici populatii ca focare de rezistenta in Balkani si N Spaniei.  Gheata a inceput sa se retraga in urma cu 12k ani (10kBC), din acel moment Europa a fost recolonizata cu populatii avind ca haplogrup I2, care au reocupat Europa pe masura ce gheata s-a retras, pornind din Balkani.

early_bronze_age_europe

Distributia actuala I2a2 are maxime in Balcani si Moldova, se suprapune cu vechile culturi Vinca (5500-4500bc) si Cucuteni (5500bc-2750bc) care au aparut dupa ce vechile populatii de vinatori culegatori I2, au invatat agricultura de la populatiile J2 (G2a si E-V13) venite din Asia Mica. Distributia actuala nu reflecta neaparat vechile focare, arata mai curind unde au supravietuit mai bine vechile focare, prin conditii geografice care au ferit vechile populatii de valurile de migratori. Cultura Cucuteni a disparut odata cu aparitia razboinicilor proto-slavi R1a (2750bc), respectiv cultura Corded Ware, veniti din Nordul Marii Negre, numiti si Battle Axe culture. La N de Alpi, adn-ul I a rezistat cel mai bine invaziilor ”indo-europene” R1a si R1b, in apropiere de ”dacii” din Dutsch, adica spre Benelux si in zona ”dacilor-goti” din Scandinavia.

Distributia actuala I2a1  are maxime in Iliria, Italia, coastele mediteraneene ale Frantei si Spaniei, corespunde culturii Printed Cardium din neolitic 6000-1500bc, care a aparut dupa ce vechile populatii I2 au invatat agricultura de la fermierii E-V13 si crescatorii de animale G2a veniti din Thesalia, N Greciei. A continuat in Epoca de Bronz 1500-1000bc cu cultura Terramare, pina la venirea in anul 1000bc a celto-italicilor veniti din Nord peste Alpi.

Haplogroup_I2aHaplogroup_R1b

Deci populatiile vechi, numite de unii pelasgi, aveau adn I2, vorbeau o veche limba proto-”latina” (vorbita in Balcani, Italia, S Frantei, N Spaniei) si au fost populatie majoritara in toata Europa pina foarte recent, in Romania si Italia pina prin 1000 inainte de Christos.

Populatia actuala a Romaniei  are 4 haplogrupuri in proportii aproape egale: I2a=17.5%, R1a=22%, R1b=22%, J2=24%. In Romania aceste vechi populatii au absorbit intii valurile de fermieri din Levant, probabil in neolitic (5-3k BC) I2 era de peste 85%, procentajul de J a crescut pina la 24% prin colonizari ulterioare (fenicieni, greci), prin influenta bizantina si greaca (fanariota). Aceasta populatie a absorbit apoi valurile succesive de proto-slavi (2750 BC) si slavi dupa anul zero, au trebuit sa vina multe valuri pe parcursul a 3000 de ani ca sa ajunga R1a la 22%.

Povestea ”indo-arienilor” R1b este cea mai epica si mai noua, armele de bronz si caii le-au permis sa cucereasca militar vechea Europa, dar se pare ca desi au dominat societatea, desi descendenta lor masculina a ajuns sa domine in multe zone, descendenta feminina a vechilor populatii I a dominat numeric, in unele zone cuceritorii R1b si R1a fiind poligami, populatia I a ajuns sa inghita lingvistic!! pe cuceritori. Primul val de popoare venite din stepa au patruns pe culoarul clasic din estul Marii Negre, un amestec de R1a si R1b care a distrus culturile Gumelnita, Varna si Karanovo VI de la S si N de Dunare pe la 4kBC. Popoare Proto-Italo-Celto-Germanice R1b, au ajuns in Vestul Europei prin 2kBC si au devenit acolo majoritare genetic, pt ca au gasit zone mult mai putin populate ca zonele de la Dunare din Balcani. Au inflorit culturile lor in jurul Alpilor pt ca acolo au gasit metalele pe care se baza puterea lor.

Astfel si Dacii ar fi cotropitori R1b amestecati cu vechii rumâni I2. Dacii isi trageau puterea din prelucrarea metalelor de aceea au avut centrul economic militar si politic in zonele carierelor de fier dar fiind poligami s-a impus in final LIMBA MATERNA I2, vechea pelasga/getica/”proto-latina”/rumâna noastra. O carte care abordeaza aceasta ipoteza pe baza studiului simbolurilor sacre ”indo-europene” din toata Europa/Asia Mica – Sub semnul lui Zamolxis. Poate de aceea a putut invinge si Traian, pt ca substratul vechi I de rumâni a pactizat contra aristocratiei, vedeti si scenele de pe columna in care Traian vorbeste cu opincarii.

dacia-harta-300x211Gruppi_neolatini_balcanici(Jirecek)campaigns_of_ivan_assen_ii-copy

Cea mai buna referinta pt studiul genetic al istoriei vechi ramine eupedia.com. Indo-europenii, popoarele kurgan, sint un amestec de R1b si R1a format in jurul Marii Negre odata cu domesticirea cailor (4kBC), economie bazata pe cresterea animalelor, deplasarea cu vagoane (3kBC) si mai ales cu metalurgia (in Caucaz – cultura Maykop!?). La momentul  primelor invazii kurgane venite din stepele pontice la 4kBC, Carpatii, Balcanii si Grecia fiind zonele cele mai bine populate (de aici s-a repopulat Europa dupa Ice Age), cele mai dezvoltate din Europa (aici a intrat prima data agricultura venita din Asia Mica), au rezistat destul de bine invaziilor, au asimilat mult mai bine invadatorii, unele zone muntoase fiind si mai bine protejate geografic. Culturile Cernavoda si Ezero/Bulg sint rezultatul acestor prime amestecuri intre cuceritori kurgan si vechile populatii I2 (+J2/E-V13), primele invazii fiind limitate si datorate mai mult unor conditii climatice. Vechile populatii I2 s-au regrupat spre NE, prin cultura Cucuteni. Abia cind armele de bronz au devenit mai numeroase, invaziile din stepa au devenit si ele mult mai puternice prin 2kBC reusind sa distruga cultura Cucuteni. Exista si teorii care sustin ca invaziile nu au fost atit de distructive, ca au fost mai mult o infuzie de tehnologie. In Europa de Vest unde populatia era mult mai putin numeroasa, R1b a devenit adn-ul majoritar, cultura bronzului a avut inflorirea maxima in jurul Alpilor (unde erau minele de metal) – culturile Unetice si Hallstatt timpuriu, bazele culturilor celtice clasice.  Tot mai multe studii vorbesc de o continuitate a vechilor populatii si un amestec cu cuceritorii care au devenit clase dominante, dar au facut copii cu multe femei din populatia cucerita.

europe-map4europe-map6

Vechiul echilibru demografic in Europa si Asia mica a fost radical modificat pe la 1200BC: 1) in jurul Alpilor a aparut cultura clasica a celtilor, marea cultura Hallstatt; 2) in Italia se sfirseste cultura Terramare prin invazia italo-celtilor din Nord, apar etruscii; 3) in stepele pontice cimmerienii preiau controlul (vorbeau o limba irano/tracica?); 4) in Asia Mica sint distruse civilizatiile hitita, orasele miceniene, regatul Ugarit, Egiptul rezista cu greu asalturilor ”indo-europene” din est si din libia, apar fenicienii, toate aceste catastrofe sint produse de enigmaticele popoare ale marii; 5)  dorienii veniti din N, din Balcani distrug si inlocuiesc vechile civilizatii grecesti.

Hartile culturilor neolitice cu grupurile adn asociate, migratiile R1b si studii DNA pe oase vechi spun ca  toate culturile de pe teritoriul ”Romaniei extinse” au grupul adn I/I2 ca grup majoritar pina tirziu, G, E nu aveau cum sa fie adn-uri majoritare, din moment ce acum sint procentaj cu totul nesemnificativ. Dintre cele 4 grupuri adn care domina in mod egal structura populatiei actuale a Romaniei, grupul J nu are cum sa fie asociat cu limba romana. Haplogrupul I este elementul care face legatura cel mai logic cu limbile ”latine” din Italia, Spania si cu franca veche din Occitania, vechea limba Occ. Poate ca gotzii au putut face un regat exact pe aceste zone din S Frantei si N Spaniei, pt ca au intilnit acolo o populatie veche inrudita, asta in ideea ca gotii ar fi urmasii dacilor. Prin daci inteleg populatia formata din simbioza primilor cuceritori R1b, care cunoasteau prelucrarea metalelor cu vechile populatii rumâne I2 autohtone. Prin poligamie si densitate demografica, vechii pelasgi I2 au inghitit mai ales lingivistic pe cuceritorii R1b/R1a.  R1a nu prea are cum sa fie legat de limba romana, care presupunem ca s-a pastrat timp de multe mii de ani, din neolitic pina azi, intr-o continuitatea UNICA in istoria omenirii. Primii R1a au fost protoslavi, la 4kBC, ultimii R1a au fost slavii veniti dupa Imperiul Roman cind poporul roman era deja format.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in *****, AIS, Aryans, Dacia, ethnogenesis, Romania and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to I2/Ro – o continuitate lingvistica unica in istoria omenirii

 1. Pingback: Istoria nestiuta a getilor si genomul european | Alex Imreh

 2. Pingback: Istoria nestiuta a getilor si genomul european | Old Europe

 3. Pingback: Istoria nestiuta a getilor si genomul european | A Treia Forţă: România Profundă

 4. Pingback: URL

 5. Alex Imreh says:

  http://www.descopera.ro/dnews/10857938-a-fost-descoperita-mama-tuturor-limbilor-europene Sute de milioane de oameni din Europa şi Asia vorbesc azi limbi care derivă dintr-o limbă comună, vorbită probabil în sudul Europei, în cursul ultimei glaciaţiuni, sugerează un studiu recent al unor cercetători britanici. În studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, autorii au întocmit o listă de 23 de cuvinte care se regăsesc în cel puţin 4 limbi eurasiatice analizate; acestea sunt considerate a fi de origine foarte veche, aparţinând superfamiliei de limbi eurasiatice ce cuprinde cele 7 familii menţionate. Printre ele se numără cuvinte precum mamă, bărbat, eu, noi, foc, mână, a da, scoarţă. Pe baza acestor rezultate, oamenii de ştiinţă au trasat un arbore genealogic al celor 7 familii de limbi: toate s-au desprins dintr-o limbă comună acum 15.000 de ani şi s-au separat în limbi distincte în cei 5.000 de ani care au urmat.

 6. Pingback: Istoria nestiuta a getilor si genomul european | Extraterestrii Printre Noi

 7. Pingback: Prolog la cartea lui Petre Morar – Dacia Ariana | Alex Imreh

 8. Pingback: RO – an I2 continuity since the Ice Age.The classical Dacian Culture – a fusion between the Old Dacians & the La Tene celts | Alex Imreh

 9. Pingback: RO – an I2 continuity since the Ice Age.The classical Dacian Culture – a fusion between the Old Dacians & the La Tene celts | Old Europe

 10. Pingback: Prolog la cartea lui Petre Morar – Dacia Ariana | Alex Imreh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s