Legea eutanasierii câinilor, o sinistră afacere de casă. Soluția eficientă și mult mai ieftină, este sterilizarea maidanezilor.


Simbata 14 septembrie 2013, în centrul Clujului protestul pentru drepturile animalelor a strins spre 1000 de oameni in momentul de virf, pe eventul Facebook au dat going doar 600. Foarte multi! avind in vedere faptul ca in urma cu o luna cauza SRM cu greu scotea in strada mai mult de 100 de oameni in Cluj. Care este problema reala, pentru ce au iesit in strada acesti aproape 1000 de oameni?

S-a protestat impotriva legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân votata de Camera Deputaţilor cu 266 de voturi “pentru”, 23 de voturi “împotrivă” şi 20 de abţineri. “Aceasta metoda extrema (eutanasierea) este ineficienta si de citeva ori mai scumpa decit sterilizarea. In perioada 2001 – 2007 au fost redcardeutanasiati 140.000 de caini si acum tot avem mai multi decat atunci”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Andrea Duta, vicepresedinte al organizatiei “Depind de Noi”. “Este o solutie extrema prin care nu se incearca decat obtinerea de fonduri. Din bugetul pe anul acesta, de peste 3 milioane de euro, Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor -ASPA – aloca doar o mica parte efectiv pentru caini si peste 2 milioane euro pentru personal si alte cheltuieli”, a precizat Duta. Asa cum rezulta din cifrele oficiale, ASPA are in cont in acest moment 15 milioane de lei. Reprezentantii institutiei au declarat ca au cheltuit pana acum doar 170.000 de lei pentru sterilizarea a 6512 caini, in medie 26 de lei pentru fiecare animal. Asta inseamna ca daca ar aloca si restul de bani exclusiv pentru strangerea maidanezilor, ar putea ridica si steriliza 576.000 de caini, adica de aproape 10 ori numarul celor care exista in realitate pe strazile Capitalei, potrivit stirileprotv.ro. Intrebata cine castiga financiar de pe urma legii, Andrea Duta a spus ca “doar cei care se ocupa de administratie si politicienii”, motivand ca majoritatea ONG-urilor care lupta pentru drepturile animalelor nu primesc bani de la stat.

Masura sterilizarii propusa de un ONG din Oradea a reusit sa reduca drastic numarul maidanezilor din oras in sapte ani, de la peste 4.000 la sub 400. La Sibiu a mai fost aplicata si solutia adoptiilor internationale. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, considera ca eutanasierea masiva a cainilor comunitari este o solutie “barbara” si nu trebuie luata in calcul decat pentru cainii bolnavi. In Sibiu problema cainilor comunitari este bine gestionata, cainii comunitari fiind luati de pe strada, sterilizati si igienizati la Centrul din Dealu Gusteritei, tinuti acolo timp de doua saptamani, dupa care, daca nu ii adopta nimeni, sunt repusi in teritoriu, insa prin sterilizare cainii vor disparea natural. Potrivit unui calcul realizat de SOS Dogs Oradea, costul minim pentru capturarea si eutanasierea unui caine ar fi de circa 24 de euro, in vreme ce costul sterilizarii si returnarii ar fi de numai 7 euro, adica de peste trei ori mai mic. Factura eutanasierii cainilor fara stapan ar putea fi insa mult mai mare, in conditiile in care costul de 25 euro mentionat nu include si alte cheltuieli “auxiliare”, cum ar fi cele cu personalul angajat sau cu eventuala externalizare a serviciilor.

ONG-urile consideră că autorităţile române nu vor o lege pentru sterilizarea câinilor comunitari, pentru că doresc perpetuarea situaţiei actuale, care este o “afacere” de milioane de euro, relatează RomaniaLibera.ro. Eutanasierea în masă este o modalitate facilă şi imposibil de controlat în deturnarea fondurilor publice. “Este evident că toate fondurile sustrase în urma declaraţiilor false (cantităţi de hrană, produse farmaceutice, incinerare cadavrelor) ajung în buzunarele autorităţilor şi persoanelor implicate”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, Carmen Arsene. Reprezentantul Vier Photen România, Kuki Bărbucenu, a declarat că vinovate pentru oamenii omorâţi sau muşcaţi de câini pe stradă sunt doar autorităţile, care au interese uriaşe pentru menţinerea situaţiei actuale.

În forma iniţială, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii câinilor bolnavi sau bătrâni, ceilalţi urmând să fie duşi în locurile de unde au fost ridicaţi după sterilizare şi deparazitare. Potrivit ONG-urilor, între 2001 şi 2007 în Bucureşti au fost eutanasiaţi 144.339 de câini pentru care s-au cheltuit nouă milioane de euro, în Braşov între 2002 şi 2008 au fost eutanasiaţi 20.000 de câini şi s-au cheltuit 2 milioane de euro, în Arad între 2008-2010 s-au eutanasiat 2.986 de câini cheltuindu-se 308.408 de euro, în Slatina între 2008 şi 2010 au fost eutanasiaţi 1.111 câini şi s-au cheltuit 242.500 de euro, iar în Constanţa între 2008 şi 2010 s/au cheltuit 1,5 milioane de euro pentru eutanasierea a 20.000 de câini. Singurele localităţi unde numărul câinilor de pe stradă s-a redus drastic sunt cele care au aplicat sterilizarea în masă, ca de exemplu Oradea şi Lugoj.

2 iunie 2013, stirileprotv.ro – Consilierii generali au votat proiectul prin care toti proprietarii de caini cu pedigree sau nu, vor fi obligati sa isi sterilizeze companionii. Cine nu accepta este obligat sa plateasca anual 150 de lei impozit, altfel risca si 3000 de lei amenda.  Acest nou impozit este un mare abuz, nu este nevoie sa sterilizam si cainii companioni de casa, este suficient sa fie sterilizati maidanezii.


Super tunul dat de Sorin Oprescu  – Câinii fără stăpân vor umple multe buzunare atent selectate spune cotidianunl.ro. Un copil a încercat să se arunce de la etajul 2 după ce i-a fost ridicat câine cu care se juca. Va fi sesizat Avocatul Poporului pentru a trimite legea „câinilor” la CCR.

Trei firme de casă? Conform unor informaţii prezentate de Realitatea TV, capturarea unui câine fără stăpân este plătită de primărie cu 219 lei (2.190.000 lei vechi). Mai sunt şi oprescucelelalte costuri, cele legate de hrană, cazare, sterilizare şi din păcate eutanasiere. Trei firme au câştigat licitaţia pentru operaţiunile de capturare: 1] S.C. Elen Basic Business SRL, care are drept obiect de activitate: „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”; 2] S.C. Best Marketing SRL, cu obiect de activitate: „activităţi de asistenţă stomatologică” si 3] S.C. Terra Marique SRL, care are obiect de activitate: „intermedieri în comerţul cu mobilă articole de menaj şi fierărie”

Seful ASPA Răzvan Băncescu cel care a gestionat până în prezent fondurile publice primite pentru câinii fără stăpân a declarat că nu va respecta legea şi va eutanasia imediat câinii – precizăm că legea votată în Parlament NU este încă în vigoare şi nu există nici normele de aplicare ale viitoarei legi, deci până atunci câinii NU pot fi eutanasiaţi. Răzvan Băncescu a declarat conform Realitatea TV, că respectivele firme au „fie certificate de veterinar, fie de transport animale”. Când un şef de autoritate vine şi face declaraţii de genul „fie” sau „fie”, este clar că ori este în afara problemei, ori acoperă ceva. Şi credem mai mult în a doua variantă, mai ales dacă ţinem cont de obiectul de activitate. Toate cele trei firme au sediul în sectorul 3. Simplă coincidenţă? Prima firmă a avut cifră de afaceri zero până în 2011 şi a „explodat” pur şi simplu în 2012, iar celelalte două avut vârful de profit în 2011 după care au mers mai prost în 2012.

Ce se întâmplă în realitate în teren. Şeful ASPA a declarat public că vor fi capturaţi cu prioritate câinii care sunt în haite mari şi care sunt agresivi şi bolnavi. Lucrurile nu stau deloc aşa în realitate. Sunt capturaţi până în prezent doar câinii paşnici, singuratici (în proporţie de 90% dintre aceştia sunt STERILIZAŢI) şi cărora li se asigură hrană şi apă de către cetăţenii omenoşi. Această practică a fost observată în special în sectorul 6, de unde am primit cele mai multe sesizări privind „priorităţile” hingherilor de ocazie. Mai mult, conform sesizărilor primite, cei mai mulţi câinii nu sunt capturaţi prin anesteziere, ci prin mijloace rudimentare şi sălbatice, contrare legislaţiei în vigoare. Hingherii au încercat să ridice şi câini aflaţi în suprafeţe proprietate privată, câini înregistraţi (microcipaţi) şi luaţi în răspundere de cetăţeni. O echipă de hingheri a pătruns şi într-un spaţiu privat al Armatei din sectorul 6, de unde a capturat câinii care păzeau serele MApN. Menţionăm că în spaţiul respectiv era interzisă intrarea persoanelor neautorizate si câinii nu aveau posibilitate să iasă în stradă. Mai este de menţionat că dubele firmei care a operat în ultimele trei zile în Drumul Taberei (arealul cuprins între str. 1 Mai şi Bdul Ghencea) nu aveau nici un însemn distinctiv pe ele, fapt de asemenea nepermis de legislaţia în vigoare, inclusiv cea rutieră.

Cum se fac „banii”. Surse din Primăria Capitalei ne-au declarat că „afacerea maidanezul” va umple „multe buzunare” şi că primarul Sorin Oprescu „ştie foarte bine lucrul acesta”. Iată ce ne-a relatat sursa citată: „În Bucureşti nu sunt în niciun caz 65.000 de câini pe străzi, aşa cum susţin unii oficiali şi posturile tv. Este o gogoaşă umflată, o manipulare de zile mari. Sunt maximum 40.000. Dar dintre aceştia cel puţin 10.000 chiar nu pot fi consideraţi ca fiind câini care circulă liber pe străzi, pentru că sunt câini semi-adoptaţi, cu cuşti şi îngrijiţi de oameni. Din cei 40.000 cca 30.000 sunt deja sterilizaţi, iar în haite şi agresivi nu sunt mai mult de 10-12.000 aproximativ. Afacerea este însă una pe picior mare. Nimeni din afara sistemului, şi mă refer la ONG-uri, organisme fiscale, simpli cetăţeni, nu are cum să verifice cum se fac decontările. Cu siguranţă se vor raporta mereu mai mulţi câini capturaţi decât în realitate, şi de aici se vor face bani frumoşi. Şi se vor face bani frumoşi şi din faptul că nu vor fi utilizate în toate situaţiile procedurile standard de capturare. Se vor scoate bani din raportarea de sterilizări fictive, adică vor fi prezentaţi câini sterilizaţi anterior ca fiind sterilizaţi acum, se va fura din alocaţia de hrană etc. Îmi este teamă că se va fura şi la uciderea câinilor. În acte va apărea că au fost eutanasiaţi – ceea ce reprezintă o serie de costuri, în realitate ei vor fi omorâţi prin alte mijloace mult mai ieftine. Deci alţi bani băgaţi în buzunar. Sper să nu se ajungă la ceea ce s-a întâmplat nu de mult la adăpostul de la Mihăileşti, unde câinii au fost omorâţi cu lopata, iar asistentele veterinare au fost complice cu cei de acolo. Cred că vor fi câteva milioane bune de lei care vor intra în buzunare private. Mai mult nu pot să spun, dar cred că procurorii ar avea mulă «materie primă»”.

Un copil a vrut să se arunce de la etaj. În fiecare seară, în special în zona supermarketurilor se aud discuţii despre ce „rămâne” pe unde au trecut hingherii. „Copilul meu nu mai doarme de cinci nopţi de când se ridică masiv câinii. La o vecină copilul ei de opt ani a vrut să se arunce de la etajul doi după ce a fost ridicat câinele cu care se juca în faţa blocului şi care îl aştepta în faţa şcolii când termina cursurile”, ne-a relatat o doamnă care şi-a spus doar iniţialel – I.C. „Suntem în duşmănie acum cu două familii din bloc. S-au luat de mine şi de soţul meu pentru că nu am fost de acord cu omorârea câinilor. Oprescu şi Parlamentul au scindat oamenii. Unii au arătat tot ce au mai urât în ei acum” (D.M.) Astfel de discuţii nu sunt singulare, pot fi auzite în tot Bucureştiul şi atenţie, nu este vorba de persoane implicate în vreun ONG.

Se strâng semnături pentru atacarea legii. Deţinem informaţii că în Bucureşti se strâng semnături pentru atacarea la CCR a legii votate marţi în Camera Deputaţilor. „Vom merge cu o listă de semnături la Avocatul Poporului, este singura procedură de care putem uza. O serie de avocaţi vor redacta sesizarea. În principiu, Avocatul Poporului ar trebui să dea curs sesizării. În primul rând pentru că legea votată în Camera Deputaţilor nu ţine cont de dispozitivul motivării CCR pe o lege similară, unde se precizează că eutanasierea este permisă doar în condiţiile în care toate celelalte măsuri pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân nu dau rezultate. Actuala lege nu prevede aşa ceva, deci este neconstituţional articolul legat de eutanasiere”, ne-a declarat un membru al unui ONG care se ocupă de protecţia animalelor.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Green Party, Mafia and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s