Orlando Balaş – Gata cu joaca de-a civismul! Trebuie mers în Piaţa Victoriei și făcut ce au făcut vecinii noștri bulgari! Daca nu obținem retragerea legii RMGC în regim de urgență, sau demisia guvernului, am făcut joc de glezne degeaba.


.. Protestul antiguvernamental a escaladat într-o blocadă a clădirii Parlamentului, iar poliţiştii au intervenit pentru a-i ţine în frâu pe demonstranţi şi pentru a încerca să-i evacueze pe cei 109 „ostatici” – foşti şi actuali miniştri, parlamentari şi jurnalişti, prinşi în interiorul clădirii. Aceştia au fost scoşi în condiţii de siguranţă din Parlament, miercuri, în jurul orei 3:30, după o noapte de confruntări între poliţie şi protestatari. “Demonstrăm împotriva unui guvern mafiot, împotriva mafiei – nu împotriva unor politicieni anume. Este vorba despre mafia care este acum în Parlament”, a declarat unul dintre protestatari .. Asta la bulgari desigur ..


Orlando BalaşJos guvernul sau nimic!  Mi-e lehamite. Mi-e lehamite de cît de ușor putem fi duși de nas și controlați. Mi-e lehamite să mai ies la manifestații “apolitice” și să fac pe civicul infantil, care crede că problema Roșia Montană e un fel de nor întîmplător pe cer și că, dacă iese el în stradă cu sufletul curat, norul va pleca. Roșia Montană, gazele de șist, OMG-urile, chiar și defrișările, sînt rezultatul unei politici criminale a partidelor și guvernelor României. Problema e cît se poate de politică, iar manifestațiile trebuie să se îndrepte împotriva clasei politice. Adică trebuie mers la parlament și la guvern și făcut ce au făcut vecinii noștri bulgari. Iar asta nu ar însemna că facem politică de partid, ci că nu ne jucăm doar de-a civismul. Din păcate nu avem ce pune în loc, dar acum ori cerem pînă cînd obținem demisia guvernului și adoptarea de către parlament a unor principii fundamentale care să protejeze patrimoniul natural, ori facem joc de glezne degeaba.

Ne complacem în a deveni tot mai penibili. Sîntem lăsați să fierbem în suc propriu, ca în obprimăvara lui 1990 în Piața Universității, de o putere care știe că ne controlează. Guvernanții își bat joc de noi, iar nouă ne e frică să cerem plecarea lor. Să nu ne pătăm cumva flamura civică, să nu cumva să ne batem capul să propunem ceva, să nu riscăm ceva! Nu, noi cerem blocarea unei legi anticonstituționale, cînd vor avea ei chef să voteze, în loc să cerem plecarea și judecarea guvernului care a excretat-o. Noi facem festival de muzică stradală, sîntem rebeli, frumoși, minunați, curați. Nu sîntem niște oameni răi care să ceară schimbarea clasei politice iresponsabile și trădătoare de țară…

Iar cei care ies pe stradă sînt tot mai puțini, tot mai dezorientați, tot mai blazați, exact cum și-au dorit cei care ne conduc cînd au propus înființarea unei noi comisii care să tergiverseze lucrurile și să îngroape revolta noastră civică în ridicol. Sîntem penibili cînd vorbim de revoluție. Pot face oile revoluție?

Da, nu avem nimic de pus în locul celor care ne conduc, pentru că au făcut în așa fel încît să nu existe alternativă. Să fie doar ei, pe vecie, împrăștiați de ochii lumii, ca să mimeze democrația, în vreo 4-5 partide. Au făcut cele mai restrictive legi ale partidelor și electorale de pe planeta Pămînt, cu excepția celor din Kazahstan, unde e dictatură pe față. Iar noi nu avem curajul să cerem schimbarea acestor legi, pentru a permite cîndva o alternativă, apariția cîtorva partide pe care să le votăm altfel decît pe principiul jos cutare, anti-cutare.

Acum o lună, după un spectacol grețos orchestrat de televiziunile de partid (adică de toate, inclusiv cea națională, pe care o plătim cu toții), au adoptat în regim de urgență o lege care permite omorîrea a sute de mii de cîini nevinovați, pentru că administrațiile locale nu au făcut ce trebuie 23 de ani. Acel spectacol a fost orchestrat tocmai ca să camufleze mediatic manifestațiile pro-Roșia Montană. Iar noi ieșim răbdători în stradă, ca niște oi lobotomizate, și cîntăm frumos și ne visăm îngeri, în loc să luăm cu asalt – fără violență, desigur! – Parlamentul și Guvernul și să le cerem să adopte DE URGENȚĂ, CĂ SÎNTEM OAMENI ȘI NU VITE CRETINE CARE SUPORTĂ LA INFINIT JUGUL – pachetul de legi care să protejeze patrimoniul natural al acestei țări în fața mafiei și a trădătorilor de țară. Și desigur și legile care să permită o democrație reală.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Forţa Ideilor, Revolucion and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s