Investițiile în parcuri solare au explodat în prima parte a anului 2013: de la 49,3 MW în 31.12.2012, la 378,5 MW în 30.06.2013!


panourifotovoltaicetransilvania.wordpress.com >> Oferim soluții tehnice, import Germania, montaj instalații solare, întocmire documentații, obținere Certificate Verzi, atât pentru persoane juridice cât și pentru persoane fizice! Prețul pe kw instalat, cu toate serviciile de mai sus, este de la 2000 Euro plus Tva pâna la 1600 Euro inlcusiv Tva, în funcție de calitatea componentelor, de mărimea contractului și de avansul dat la semnarea contractului. Putem importa panouri solare de la producătorii de mai jos, pentru a satisface orice cerere, la nivelul de calitate impus de piața germană. Termenul de livrare este de o saptămînă de la plata avansului.  Axitec, Bosch,Panasonic, Kyocera, InnoTech, QCells, Luxor, NexPower, SunTech, Yingli.


Articol din 14.08.2013 / business24.ro: Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos in prima jumatate a anului 2013, fiind de 7,6 ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau in functiune proiecte de 378,5 MW. Mai departe, in iulie, datele Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca institutia acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice.

Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru. In schimb, situatia nu s-a schimbat prea mult in ceea ce priveste proiectele pe biomasa, a caror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele anului trecut, la 43,2 MW. De asemenea, capacitatea instalata in microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW. In iulie, ANRE a eliberat doua autorizatii de infiintare pentru proiecte eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amane pana in 2017-2018 acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale. Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei. Potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2013, se amana temporar acordarea unui certificat verde pentru hidrocentralele noi cu o putere instalata de cel mult 10 MW, a unui certificat verde pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele electrice solare. Recuperarea certificatelor verzi amanate se va face incepand cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice si pentru cele solare si incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, esalonat, cel mult pana la 31 decembrie 2020.

Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER). Conform actului normativ, investitiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. Tranzactionarea certificatelor verzi se va face direct intre producatori si furnizori, transparent. ANRE va fi obligat sa reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National.


Iată câteva exemple de investiții în parcuri fotovoltaice.

Potrivit datelor trans­mise de Transelectrica, primele 20 de parcuri solare ca mărime insta­late în sistemul ener­getic naţional pe data de 01.04.2013 aveau o capacitate cumulată de peste 82 MW, ceea ce la un preţ me­diu de 1,5 milioane de euro pe megawatt, înseamnă investiţii to­tale de peste 127 milioane euro. Cea mai mare investiţie de acest gen se află în comuna olteană Grojdibodu, unde Energias de Por­tugal a împânzit o suprafaţă egală cu cea a 30 de terenuri de fotbal cu un proiect solar de 9,9 MW. Oamenii de afaceri Ion Ţiriac, proprietarul Ţiriac Holdings, sau Bogdan Enoiu, cel care conduce de două decenii grupul de comunicare BV McCann Erickson România, se află la rândul lor pe lista investitorilor care au pariat pe acest domeniu.

Compania chineză Unisum a construit trei parcuri fotovoltaice în judeţele Braşov şi Cluj, cu o capacitate instalată de 19,6 MW şi care ar uma să genereze anual venituri de 8 milioane de euro din vânzarea energiei şi din certificatele verzi. Citeste mai mult: adev.ro/mz2p1u

Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în ședința de miercuri, 22 ianuarie 2014, cererea companiei GRIVCO, controlată de familia președintelui-fondator al Partidului Conservator (PC) Dan Voiculescu, de eliberare a unei autorizații de înființare pentru proiectul unei centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate instalată de 2,5 MW, amplasată în extravilanul localității Limanu din județul Constanța.
Citește mai mult: Dan Voiculescu își face parc solar la mare, lângă Limanu, în timp ce colegii din USL taie subvențiile pentru regenerabile | Energy Report

Prima centrală electrică fotovoltaică din Romania se construieşte la Roşiorii de Vede de catre municipalitatea orasului care promite astfel facturi mai mici. Primul pas către realizarea investiţiei a fost făcut săptămâna aceasta, când Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a eliberat autorizaţia de înfiinţare a centralei. Unitatea va avea o capacitate instalată de 2,48 MW, valoarea medie a investiţiei într-un MW este de 1,5 milioane de euro, investiţia depăşeşte 4 milioane de euro. Citeste mai mult: adev.ro/mqif3p

Parcurile solare din Iasi incep sa produca bani.  In unele zone, energia solara aduce deja bani la comunitatile locale, in timp ce alte parcuri se afla in faza de proiectare sau de executie. Cea mai noua investitie este in comuna Miroslava, in conditiile in care autoritatea locala a lansat ieri licitatia de proiectare si asistenta tehnica pentru un parc solar care va fi construit cu fonduri europene. Investitia se ridica la 25,2 milioane lei, din care 20,7 milioane lei este finantare nerambursabila, conform studiului de fezabilitate, iar productia anuala de energie va fi de 1.640 MWh. Costurile de proiectare si asistenta tehnica ajung la putin peste un milion de lei. Panourile vor fi amenajate pe 5 ha.

“Tehnologia fotovoltaica este extrem de fiabila, cheltuielile de intretinere fiind extrem de scazute, conform experientei practice, la care se adauga cheltuieli minime de consumabile. In principiu, centrala are nevoie de doi tehnicieni, unul specializat pe echipament electric, altul pe intretinere mecanica”, se arata in studiul de fezabilitate. Acelasi studiu mentioneaza ca investitia nu ar fi fezabila, din punct de vedere financiar, daca nu ar fi existat finantare din partea Uniunii Europene. Parcul solar va alimenta institutiile publice si alte obiective socio-economice de pe raza comunei, iar surplusul de energie va fi livrat in sistemul national.

Primul parc solar din judet a fost construit in zona orasului Targu Frumos. Parcul a fost dezvoltat de compania Montana Energy pe o suprafata de 2 ha si are o putere de 2 MW. Intreaga energie produsa este livrata in sistemul national, beneficiul pentru comunitatea locala fiind reprezentat de incasarile la buget. Potrivit primarului Ionel Vatamanu, o prima transa de 10.050 lei a intrat in contul primariei dupa primele opt luni de activitate ale parcului, in conditiile in care parcul a produs energie de 670.000 lei. “Beneficiul nostru este de 1,5% din productie”, a explicat Vatamanu. Constructia parcului a durat cateva luni si a fost inaugurat in primavara acestui an. Judetul Iasi are un potential solar cu pana la 1,7% mai mic decat zona cu cel mai ridicat potential solar din tara (Constanta – Mangalia)

parc-fotovoltaic.ro : Cumparam parcuri dezvoltate, intre 2 MWp si 10 MWp, doar direct de la dezvoltatori, cu toate avizele si autorizatiile valabile. Locatii pentru care gasiti bilantul energetic si de mediu.

parcurisolare.ro : Oferim spre vanzare / asociere atat proiecte de parcuri fotovoltaice proprii, cat si intermedierea proiectelor colaboratorilor nostri.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Green Tech, Panouri Fotovoltaice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s