Sursa: Sisteme solare termice – Prof. dr. ing. Mugur Balan – Universitatea Tehnica din Cluj Napoca
Utilizarea energiei solare pentru gătit, este posibilă cu ajutorul unor dispozitive care realizează conversia radiaţiei solare în căldură. Dispozitivele şi cuptoarele solare pentru gătit sunt concepute să funcţioneze cu ajutorul radiaţiei solare directe, radiaţia difuză având un conţiunt energetic insuficient pentru gătit.
Vasele recomandate pentru gătit cu ajutorul energiei solare trebuie sa fie realizate din materiale cât mai subţiri şi să aibă culoarea neagră pentru a absorbi cât mai eficient radiaţia solară. Este recomandat ca aceste vase să fie acoperite cu un capac şi să fie amplasate într-o pungă din material plastic pentru gătit sau într-o incintă (cuptor) izolată termic şi acoperită cu un material transparent (de regulă sticlă), aşa cum se indică în figura alăturată.
De regulă dispozitivele şi cuptoarele solare pentru gătit utilizează mai multe suprafeţe refelctorizante, pentru a concentra radiaţia solară şi pentru a mări potenţialul termic al energiei solare, aşa cum se observă în figura alăturată.
Cu ajutorul energie solare pot fi gătite diverse tipuri de produse, între care: legume, fructe, cereale, carne şi multe altele. Este posibil să se coacă pâine şi alte deserturi. Prin utilizarea dispozitivelor simple pentru gătit nu pot fi gătite preparate care necesită temperaturi ridicate (de exemplu nu pot fi preparate mâncăruri prăjite).
Perioadele în care se poate găti cu ajutorul soarelui sunt cele în care cerul este senin, iar umbra este mai scurtă decât înălţimea obiectelor, aşa cum se indică în figura alăturată. Perioadele cele mai potrivite pentru găti cu ajutorul energiei solare sunt între orele 10:00 şi 14:00.
>>> Gătit rapid >>> Gătit lent >>> Nu se poate găti
Există câţiva factori care infleunţează gătitul cu ajutorul energiei solare – Perioada din zi, Starea cerului, Viteza vântului, Grosimea peretelui vasului, Cantitatea de mancare şi dimensiunile, Cantitatea de apă, ..
Există numeroase modele de dispozitive şi cuptoare solare pentru gătit, însă acestea pot fi grupate în trei categorii: plate, în formă de cuti, parabolice.
Dispozitive solare pentru gătit plate – Cel mai simplu dispozitiv solar pentru gătit, denumit Cookit este prezentat în figura alăturată.
Construcţia este realizată dintr-o singură foaie de carton ondulat, acoperită cu folie reflectorizantă din aluminiu, pentru a forma o serie de panouri reflectorizante care să concentreze lumina asupra vasului pentru gătit. Se menţionează că planul de construcţie a acestui dispozitiv este public fiind prezentat alăturat. Planul de construcţie a dispozitivului solar pentru gătit Cookit este disponibil şi la următoarea adresă web: www.termo.utcluj.ro/picnicsolar/pdf.
Cuptoare solare pentru gătit în formă de cutie – Acest tip de cuptoare sunt realizate dintr-o incintă izolată termic şi acoperită cu sticlă, prevăzute cu sisteme suplimentare de reflexie a radiaţiei solare, ca în figura alăturată.
Dispozitive solare pentru gătit parabolice – Aceste dispozitive concentrează energia solară în zona în care este amplasat vasul pentru gătit. O schemă de principiu este prezentată în imaginea alăturată. Cu ajutorul dispozitivelor de acest tip pot fi atinse temperaturi foarte ridicate, asemănătoere celor atinse cu ajutorul focului, astfel încât principiile gătitului nu sunt diferite de cele clasice. Aceste dispozitive necestită ajustarea frecventă a orientării faţă de soare.
Exisită numeroase informaţii pe internet, privind modul de construcţie a dispozitivelor pentru gătit parabolice: Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, realizat dintr-o antenă de satelit, Dispozitive solare pentru gătit parabolic, realizate dintr-o umbrelă, Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, pliabil, Planuri complete pentru realizarea unui dispozitiv solar pentru gătit parabolic, Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, montat pe balcon, Program de calcul pentru profile parabolice, Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, pentru hot-dog, Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, realizat din oglinzi, Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, Parvati, Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, Dispozitiv solar pentru gătit “Fun Panel”, Dispozitiv solar pentru gătit parabolic, Primrose, Solar Cooker Construction Manual, Cooking with the Sun, Dispozitiv solar pentru gatit Fresnel, Planuri pentru construcţia unor dispozitive solare pentru gătit diverse
Advantages |
Disadvantages |
|
General characteristics |
Inexpensive Many models are collapsible for easy transport and storage Can be used to bake breads and cakes |
Achieves lower temperatures Can’t fry foods Cooks only 1-2 pots of food |
Advantages |
Disadvantages |
|
General characteristics |
Can cook multiple pots simultaneously Can be built from many different materials Can cook large quantities of food Don’t have to be turned to follow the sun while cooking Can be used to bake breads and cakes |
Can’t fry foods Simple box cookers can lack adequate reflector area. The box may shade the cookpot when the sun is lower in the sky. Manufactured box cookers often have a mechanism to tilt the glazing forward, while maintaining a flat cooking tray. |
Advantages |
Disadvantages |
|
General characteristics |
Cook as fast as a conventional electric burner Can fry foods |
More expensive than other models Can blow over in the wind Requires periodic realignment to the sun. Bread baking requires dutch oven Can damage eyes. |