‘Varianta bulgărească’&Save RM versus Syriza, Front National, Podemos. De ce este în esență activismul apolitic ‘o prostie’.


De ani de zile vad in mediile de socializare un apetit insatiabil pentru solutii strategice, toata lumea se gindeste ce ar trebui facut de parca am fi toti ministrii, dar cind e vorba de CUM, raminem la proteste virtuale si uneori la proteste mai reale – la semnaturi electronice, comentarii gârla si din cand in cand ca prin minune, lumea iese prin miscare browniana la proteste de strada. Zilnic putem vedea mii, zeci de mii de oameni care se gonfleaza, dă’i si dă’i cu comentariile in mediile de socializare dar nu vad aproape pe nimeni sa vrea sa se organizeze, vad pe unii care fac izolati haiducie pana obosesc si se retrag in cochilie, dar nu vad aproape pe nimeni sa se gandeasca sa duca un razboi adevarat acolo unde se iau deciziile, acolo unde ne este decisa soarta. Da, in momente de criza am avut si proteste istorice, foarte mari chiar, cei care ar fi putut duce lucrurile mai departe au o responsabilitate – ocaziile ratate se razbuna, sau poate mai trebuie acumulari cantitative care sa duca la acel ‘salt calitativ’. Am vazut ‘varianta bulgareasca’, protestatari ecologisti care au ocupat parlamentul, au dat jos guverne si cam atit.

Au fost apoi protestele enorme Syntagma si Indignados, din care s-au nascut Syriza si Podemos. S-a ajuns la aceste proteste când cutitul a ajuns la os, cind criza a dus la somaj de 50-60% in rindul tinerilor. In Grecia PIB-ul a scazut cu 30%, veniturile la fel, o mafie de 2000 de familii a furat mii de miliarde euro in cardasie cu marile interese financiare globale, grecii de rand sunt indatorati pe 2 generatii. Ce are in comun cel mai mare partid din Grecia care a pornit si de la unele grupuri trotzkiste/anarhiste/eurocomuniste, cu cel mai mare partid din Franta care a avut la origine un vadimism xenofob?  Da au radacini ideologice opuse si extremiste, dar s-a ajuns la partide radicale anti-sistem, anti-oligarhie, impotriva colonizarii economice prin indatorare, care vor sa apere interesul economic comun al cetatenilor, impotriva elitelor locale si globale. Da Syriza are compasiune si intelegere pentru imigranti in timp ce partidul lui Marine le Pen e cam invers in aceasta privinta. Syriza a ajuns un partid radical de stinga departe de excesele ideologice ale unor grupuri extremiste, se pregateste sa preia guvernarea si nu va avea sprijin nici din partea partidului comunist de extrema stinga 5%, nici din partea partidului de extrema dreapta 7%, sustinut fervent de multi membrii ai politiei grecesti. Marine le Pen a ajuns sa-l ‘obrazniceasca’ pe tatal ei, a castigat alegerile europarlamentare in Franta, nu mai conduce un partid extremist oricat ar vrea mass media aservita sa perpetueze imaginea extremista a lui Jean-Marie Le Pen.

Au ajuns atit stinga ideologica cat si dreapta ideologica sa faca impreuna ‘nationalism economic’ si la urma urmei mie mi se pare asta firesc pt ca indiferent de valori morale, indiferent de idologie, noi toti 80% suntem la stinga acelor elite de 5% care ne duc spre un fascism corporatist controlat de marile finante, asta impreuna cu un procent relativ mic de colaborationisti, lucrurile fiind decise in final de cei care stau deoparte sau care nu stiu sa se organizeze, de cei multi manipulati sau apatici, fatalisti, bagati in ceata de mass media controlata. De aceea scarba fata de politica este indusa sistematic in interesul sistemului care se perpetueaza prin noi si noi facaturi votate disciplinat de electoratele clientelare minoritare. Dar se pare ca in Grecia si Spania, procentaje mari si-au gasit niste sperante si au iesit din letargie. Partide mari care monopolizau viata politica, controlate de mafiocratie, au cazut dramatic, au aparut ”peste noapte” Syriza si Podemos, partide noi care ajung sa fie cele mai mari din parlament, care pot inlocui clasa politica supercorupta, care au o sansa sa preia guvernarea, sa faca schimbari structurale inainte de a se corupe si ele.

Revenind la oile noastre, da e cat se poate de important sa stim ‘strategic’ unde ar trebui sa ajungem dar fara sa gandim ‘strategic’ CUM, fara sa incercam efectiv sa gasim solutii pt a face pasi reali, fara organizare/structurare, totul e doar o discutie wishful thinking, o amagire/supapa, periculoasa prin risipirea unor energii pozitive. Toate problemele serioase se pot transa in final doar politic, daca ne gindim la solutii structurale atunci trebuie odată și odată să depășim ‘prostia’ asta cu activismul civic apolitic care exclude orice implicare in politica! Sa nu ma intelegeti gresit, nu ii fac prosti pe cei care aleg calea asta de implicare, e ok sa vrei sa te implici asa, doar de aici se poate porni. Dar acest mod de a actiona e ca un țopăit într-un singur picior, atit timp cat nu exista si al doilea picior – noi partide care sa preia puterea de la actuala clasa politica, cam greu sa urci muntele intr-un singur picior. Unii se simt depasiti de complexitatea structurarii politice, se tem ca orice implicare ii va duce la compromisuri murdare. Desigur daca e sa faci politica alaturi de actuala clasa politica nu poti decât să intrii în rahat. Dar e o prostie sa spui ca DOAR, exclusiv prin activism civic apolitic se pot rezolva problemele structurale, sa crezi ca e destul sa protestezi, sa critici actuala clasa politica, sa nu intelegi ca trebuie noi partide care sa INLOCUIASCA actuala clasa politica, ca sa faca un nou fel de politica, nu in intereseul a 20% oligarhii si anexe ci in interesul a 80% populatie decenta.

Daca e sa gindim solutii structurale atunci ar trebui sa gandim si la felul in care se poate ajunge la structurare politica, la felul in care se poate ajunge la partide noi care sa implineasca solutiile structurale. Syriza/Grecia, 5*/Italia, ca model de structurare au fost mult timp o uniune de grupuri civice, de grupuri politice, de grupuri de activisti. La fel si Podemos a aparut ”subit” doar pt ca in ani de zile s-au format acele grupuri de activisti, mai ales dupa protestele Indignados.

Astfel de grupuri pot fi caramizile care pot duce la structurare mai serioasa, astfel de grupuri trebuie sa existe, sa apara cat mai multe, grupuri omogene, care sa se implice in diverse actiuni reale. Daca se face dintr-o data o oala mare in care ne aruncam cu totii, atunci grupuri obscure organizate vor sti sa preia controlul, sa deturneze constructia comuna, asa cum s-a intimplat cu FSN-ul anilor 90, controlat rapid de comunisti/securisti si urmasii lor sau cum pare sa se încerce acum cu Uniti Salvăm=noul FSNeco. Cei care vor sa faca mai mult decit sa comenteze, ar trebui zic eu, sa caute in jurul lor 5-10-50 de oameni cu care se cunosc bine, sa faca grupuri omogene, daca vor unii ideologic mai la stinga sau mai la dreapta bine si asa, da sa fie grupuri reale cu oameni in care au incredere, cu actiuni cit de cit concrete, reale. Nu poti cunoaste un om dupa ceea ce zice, dar il poti cunoaste dupa ce face si vorba aia spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti. Doar pornind de la astfel de caramizi, se poate face structurare pe nivelul urmator, grupuri de grupuri colaborând pe acțiuni mai mari și apoi noi partide care sa inlocuiasca actuala clasa politica, noi partide care trebuie sa se bazeze pe cat mai multe astfel de grupuri civice. Într-adevar este esential sa ramina cat mai multe astfel de grupuri in zona civica, fara sa se implice politic, dar sprijinind concret candidati si partide, atit timp cit acesti candidați si aceste partide ii reprezinta.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in *****, a3f, Green Party, Podemos? and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s