demnitate + civilitate


N.Dan a declarat la RFI în 5 noiembrie 2016– “În USR există și oameni de stânga și oameni de dreapta care au ales să fie sub aceeași umbrelă pentru a trece pragul de 5% în Parlament. Când vom fi mai mari probabil că ne vom sparge ideologic, păstrându-ne civilitatea unul față de celălalt.”

USR acum are pe țară dublu fata de pragul de 5% dar în orasele mari, universitare a avut de 4-5 ori mai mult. În București USR a făcut dublu față de PNL. În Cluj-Napoca, USR a facut 22.2%, PNL a făcut 27.32%, PSD e pe locul 3. În Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Baia-Mare, Pitești si Bucuresti, USR este al doilea partid ca numar de voturi și parlamentari. În Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Timisoara, Arad si Alba-Iulia, USR impreuna cu PNL au facut mai multe procente decat PSD. În Capitală, în 5 sectoare USR a facut între 25% și 29%. În principalele orase din România, în orașele cu populația cea mai informată, mai întreprinzătoare, PSD a făcut un procentaj bun doar din cauza absenteismului. Tinerii au mers la vot 1 din 4, cei in puterea vârstei 1 din 3. bannerO colaborare cu PNL era oricum un compromis care nu avea cum sa ducă la schimbari structurale reale. În loc de PNL e nevoie de un alt partid, de un partid nou, care sa fie partener de guvernare pentru USR peste 4 ani . 

În urma cu cateva luni USB era un grup de cateva zeci de oameni. Aceasta organizatie mica a avut o crestere exponentiala, s-a trecut la mii de membrii în câteva luni acum se vede o criză de creștere.

Urarea mea acum este: la mai mare, la dublu!  În continuare există un potențial de creștere mare, dar pe lângă un USR de centru stanga e nevoie de un partid similar de centru dreapta, ca să se dubleze procentajele de acum, ca să se ajungă la peste 40% în orasele mari și apoi toata treaba asta să iradieze către localitațile mai mici. Nu trebuie sa se ajunga la dusmanii personale, sa nu lăsăm pe cei care sunt orbiți ideologic și pe cei care fac pe proștii, să toarne gaz pe foc. Daca USR se duce spre centru stanga, cei din USR care sunt de centru dreapta se pot regrupa într-un nou partid, iar aceste doua partide vor trebui sa colaboreze strâns pentru a mătura actuala clasa politica. Aceste doua partide pot fi în oglinda dacă nu se poate amesteca apa cu uleiul în cadrul aceluiași partid. Dacă oameni cu vederi de stânga și de dreapta nu se pot respecta acum în cadrul aceluiasi partid, atunci singura soluție e să activeze cât mai repede în doua partide care să se respecte. Dar în continuare daca nu sunt eliminați din ambele partide atât extremiștii de stânga cât și cei de dreapta , ei vor produce entropie,  vor sparge unitatea civică din nou în cioburi, ne vor transforma din noi în masă amorfă. Ei poarta resoponsabilitatea de ”colaboraționiști ai sistemului FSN”, care se poate menține doar prin divide et impera.clotilde-armand-si-nicusor-danÎn loc sa avem demnitate tradiționalistă versus civilitate progresistă, eu zic că a sosit momentul sa avem demnitate+civilitate pentru a schimba clasa politică actuală, pentru a avea o majoritate parlamentară peste 4 ani, care sa poată face schimbari structurale. USR a ajuns suficient de mare ca să se dubleze, libertatea e acceptarea constrangerilor.

shereComentariul de mai sus a lui Shere Marinescu, fost M10 și candidat USR în Teleorman, e mărturie despre discuțiile care au dus la declarația lui ND din 5.11.16 și la excluderea lui Sergiu Moroianu din 16.12.16. N.Dan probabil a ales sa fie ”loial” unor activiști vechi din USB, unii dintre ei stângiști foarte vocali și a catalogat problemele ridicate de Sergiu ca ”acuzații mincinoase” în acord cu majoritatea stângistă care îl inconjoară. O alianta cu PNL fie și indirectă prin Cioloș nu avea cum sa duca la reforme structurale, Cioloșeala – subordonarea USR în relația cu Cioloș de dinainte de alegeri a fost o greșeală. În loc sa țină la o independență care sa ducă la leadership pe țară N.Dan, a ajuns sa îl invite în USR chiar și după alegeri pe nepotul lui Ardelean, pe cel care a fost lansat în politică de fostul șef al serviciului secret al Ministerului Administrației și Internelor (DGIPI), chestorul Virgil Ardelean zis Vulpea împreună cu Băsescu cînd acesta era președinte.

În câteva luni în mare grabă USR a crescut de la zeci de membrii la mii de membrii, simpatizanți și activiști. Principalul motiv care adus la excluderea lui Moroianu a fost primirea de noi membrii în USR, ”neînțelegrile” dintre progresiști care au devenit majoritari și unii tradiționaliști care au ramas în USR în minoritate. Mai jos declarația lui Sergiu Moroianu care a dus la excluderea sa.

14.12.16 : “.. S-au comis abuzuri și greșeli din partea “echipei de comunicare/campanie” coordonate de Matei Păun. Știe cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun?
Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun și echipei sale să-și depună fișa de simpatizant USR. Verbal, Păun a fost de acord pentru el personal, însă a refuzat să dezvăluie pană și numele membrilor “echipei”. In fapt, Păun nu și-a depus fisa de simpatizant.
Un membru al echipei lui Păun este Mihai Polițeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei șofer personal, ulterior trecut în slujba Monicăi Macovei, în prezent șeful ONG-ului “Inițiativa România”. Polițeanu a plecat din grupul de voluntari USR în momentul când i-a fost cerută fișa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat în secret de Păun. Matei Păun este un personaj controversat. Nu știm unde și pentru cine a lucrat, ce avere și surse de venit are, nici măcar ce cetățenie are.
Păun este susținut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din rețeaua Soros, cea care l-a adus inițial în organizație și pe Politeanu. In campania electorală, Păun a declanșat o campanie de denigrare si sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR în teritoriu. A contactat telefonic filialele pentru a le “interzice” să o invite pe Clotilde. Interdicția aceasta absurdă nu a fost respectată pentru că filialele își doreau ajutorul Clotildei.
Banii USR au fost cheltuiți prostește pe sondaje de opinie false la supra-preț și pe “servicii de consultantă” contractate fără licitație sau transparentă, inclusiv pentru salariul consistent al lui Păun, om fără nicio pregătire în conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit. (Plata lui PĂUN poate fi usor disimulata prin firmele de consultanta politica care au fost angajate in mod netransparent, chiar de el.)
Păun a purtat în privat discuții cu PNL în numele USR, afectând grav imaginea de independentă a USR fată de partidele corupte din fosta USL. In urma acestor discuții, Păun a încercat să o determine pe Clotilde să “atace” la TV niște membri PNL al căror nume ea nici măcar nu-l cunoștea, în scopul de a ajuta anumite facțiuni din PNL să-și regleze conturile. In urma refuzului primit, Păun a filtrat invitațiile Clotildei la TV în perioada campaniei electorale, neinformând-o când era invitată (în campanie CNA impune televiziunilor să se coordoneze cu partidele).
Păun a pus presiuni imense pentru a obține controlul asupra paginii de facebook Clotilde Armand, din fericire suficient de suspecte pentru a fi refuzat. Păun a asociat imaginea USR cu activiștii lgbt și cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din parlament și USR sub 10%.
Cer explicații biroului național al USR pentru tolerarea acestei situații în care o persoană străină de partidul nostru a atacat și izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii împotriva intereselor USR, a cheltuit discreționar și netransparent banii USR, în ultimă instanță afectând grav șansele de succes ale USR.”

a3f

Primul scop al USR este schimbarea clasei politice actuale. În următorii 4 ani USR ar putea crește în orașe mai mici și în zona rurală spre procentele mari obținute deja în orașele principale, dar oricât ar crește nu are cum sa obțină pe țară suficiente procente să poată guverna singur peste 4 ani. Mai ales dacă se duce spre stânga, cu cât va fi mai stângist cu atât se va plafona mai mult.  Cu sau fără ruptura USR, cu sau fara regruparea tradiționaliștilor din USR întru-un nou partid, în România este nevoie de cel puțin înca un partid de centru drepta, care peste 4 ani să colaboreze strâns cu USR, pentru a se face o majoritate parlamentară, care sa ducă în minoritate partidele FSN (PSD + PNL + UDMR + PMP).
La fel dacă USR rămâne doar un partid tehnocrat anticorupție, nu va putea face schimbări structurale, va fi iar nevoie de un partid care sa vină cu un adevărat Proiect de Țară, dincolo de superficialitatea conjucturală arătată de USR până acum în textele sale programatice. Un partid care are ca teme doar corupția, transparența și meritocrația, din punct de vedere al Istoriei nu poate fi decât o glumă patetică, va trata tehnocratic simptome fără să atace problemele de fond.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in a3f, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s