Marea criza economica s-a terminat! In 2016 vanzarile de imobiliare au crescut cu 35% fata de 2015.


download studiu > Remax_Evolutia_pietei_imobiliare_din_romania_in_2016-2017

Piața imobiliară a fost printre primele și cele mai puternic afectate de apariția crizei din 2008 – 2009, cand preturile si vanzarile au cazut la 50%. Dupa o usoara revenire in 2014, cu investiţii de circa 2 miliarde de euro, 2015 a confirmat iesirea din criza, printr-o accelerare vizibilă a volumului de tranzacționări. Anul 2016 a fost cel mai bun an de la declanșarea crizei economice cu o  creștere a volumului de vânzări de imobiliare de 35% față de anul 2015. În sectorul de retail nivelul livrărilor a crescut cu 40% în raport cu 2015. Răzvan Cuc: “Trendul din 2016 se păstrează și în 2017, într-o piață mai matură decât cea din anii premergători crizei.”

cluj-aerial-view-vedere-aeriana-piata-unirii-011-760x280In Cluj-Napoca se înregistrează și cele mai scumpe locuințe – în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creștere cu 13% fată de 2015. Pe piata de s-a trecut de la dezvoltarea unor proiecte de mărimi mici sau medii, la proiecte colos dezvoltate etapizat, în două sau trei faze – ex. The Office Center sau Liberty Tehnology Park. În ultimii doi ani, marile mișcări au fost făcute de companiile IT sau de servicii, care fie s-au relocat, fie și-au extins birourile.

2016 a fost un an marcat de pregătirea și aplicarea legii „dării în plată”. Această lege a influențat direct comportamentul de consum al creditelor pentru investițiile imobiliare și politica de acordare a acestora. Cea mai afectată zonă a fost cea a creditărilor ipotecare standard în euro care, deși în 2015 a cunoscut o revenire spectaculoasă – cu o creștere de peste 150% față de anul precedent – în 2016 a avut un volum de cereri semnificativ mai mic, românii fiind vizibil descurajați de avansul majorat pe care ar fi fost nevoiți să îl dea în acest sistem de creditare. Continuarea programului guvernamental „Prima casă” a stimulat tranzacționarea pe piața imobiliară, remarcânduse o creștere semnificativă a volumului de împrumuturi. Odată cu adoptarea legii „dării în plată” și cu majorarea avansului la creditele standard (la 15% – 25%), băncile au cunoscut un volum record de cereri de creditare prin programul guvernamental „Prima casă”. În 2017 nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental „Prima casă”, specialiștii așteptându-se la menținerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendință a anului în curs este definită și de orientarea băncillor către companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.

Odată cu revenirea din criză a României și, implicit, cu reanimarea pieței imobiliare se poate remarca o schimbare în planul așteptărilor finaniciare ale vânzătorilor. Aceștia speră într-o creștere a prețurilor în domeniul imobiliar pe fondul unei cereri din ce în ce mai mari. Tendința de creștere a prețurilor este confirmată și de specialiști care se așteaptă la majorări de cca 5% în cursul acestui an și care au remarcat deja în piață o serie de schimbări: # aprecierea apartamentelor vechi care în prezent sunt cu 3,7% mai scumpe decât la finalul anului trecut, # scumpirea locuințelor cu două camere cu cca 4,5% – pentru cele vechi și cu 1,4% pentru cele noi, # deprecierea garsonierelor din noile ansambluri rezidențiale cu aproximativ 4%, # creșterea constantă a pieței rezidențiale de lux, # România este în continuare în atenția investitorilor străini – ceea ce va stimula creșterea pieței imobiliare și în 2017.

ÎNCEPÂND CU 1 FEBRUARIE 2017 S-A ELIMINAT IMPOZITUL DE 3% PENTRU TRANZACȚIILE IMOBILIARE DE SUB 450.000 DE LEI – CEEA CE GENEREAZĂ PENTRU VÂNZĂTOR O ECONOMIE DE – 3.000 DE EURO LA LIMITA DE 100.000 DE EURO.
In primul trimestru al anului 2017, numărul tranzacțiilor pentru sectorul rezidențial, au crescut cu aproape 50% față de 2016!

REZUMAT
2016 a adus schimbări majore în planul tranzacționărilor imobiliare, fiind considerat de specialiști cel mai bun an de la declanșarea crizei economice. Pentru tranzacțiile imobiliare din categoria spații industriale și logistice 2016 a reprezentat cel mai bun an din istoria pieţei imobiliare. În 2016 livrările pentru spații office s-a dublat în raport cu anul precedent, iar trendul pare să se mențină ascendent și în 2017 în ceea ce privește investițiile din acest sector. Zonele cu cel mai mare interes imobliar sunt: București, Cluj, Brașov, Sibiu, Ilfov, Timișoara, Oradea și Arad. Peste 77% din tranzacțiile realizate de respondenții acestui studiu au vizat sectorul rezidențial în decursul ultimelor 12 luni. Aproximativ 58% din respondenții la studiul RE/MAX au confirmat un interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru București (21%). În 2017 nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental „Prima casă”, specialiștii așteptându-se la menținerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. Întrebați ce metodă de plată au recomandat/folosit în anul 2016, respondenții studiului RE/MAX au indicat creditele ipotecare ca fiind cele mai avantajoase mijloace de finanțare pentru o tranzacție imobiliară – după finanțarea din venituri proprii/economii. Revenirea pieței imobiliare a dus în 2016 și la o apreciere vizibilă a prețurilor pentru apartamentele cu două camere. În 2017 specialiștii estimează menținerea acestui trend al prețurilor în special în sectorul rezidențial. 85% dintre respondenții studiului RE/MAX au remarcat creșterea prețurilor la produsele imobiliare în anul precedent un procent semnificativ de răspunsuri (64%) susținând, totdată, și percepția cu privire la menținerea acestui trend și în anul 2017.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2017, imo.imreh.ro and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s