Nu poate exista sfințenie fără eroism în plan social.


Pr. Amfilohie Brănză – Voi ce ati facut cu anii vostri? >> youtube.com/watch <<
”Nu poate exista sfințenie fără eroism în plan social”. 

Steinhardt – ”Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat crestinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tâmpă și lașă. Ca si cum menirea crestinismului n-ar fi decat sa lase lumea batjocorita de fortele raului, iar el sa inlesneasca faradelegile dat fiind ca e prin definitie osandit la cecitate si paraplegie.
Crestinismul neajutorat si neputincios este o conceptie eretica deoarece nesocoteste indemnul Domnului. Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi si cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti. Cum de-ar fi putut proslavi prostia Cel care ne da sfatul de-a fi mereu treji ca sa nu ne lasam surprinsi de satana? Slujitorilor diavolului, adica smecherilor, prea le-ar veni la indemana sa fim prosti. Dumnezeu, ne porunceste sa fim inteligenti. Pentru cine este inzestrat cu darul intelegerii, prostia e pacat: pacat de slabiciune si de lene.
Mantuitorul nu numai ca n-a spus sa dam lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu si lui Mamona ce este a lui Mamona, ci dimpotriva a stabilit ca nu poti sluji si lui Mamona si lui Dumnezeu. Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, să dăm Cezarului cele cuvenite. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, nu-i putem acorda nici o supunere, colaborare, cu Mamoma nu putem avea nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare (și împotrivire).
Lumina nu este numai Beatitudine ci si Intelegere, in contrast cu prostia din care smecherii fac o netrebnica arma diavoleasca.
Crestinismul este o religie a curajului. Pe lista celor sortiti iezerului de foc, cine figureaza primii? “Fricosii (Apoc. 21, 8) “Imparatia cerurilor se ia prin staruinta, si cei ce se silesc pun mana pe ea” (Mat. 11, 12). Crestinul este cel caruia Dumnezeu nu i-a dat duhul temerii (2 Tim. 1, 7) si poate duce razboiul nevazut (Nicodim Aghioritul); e bun ostas al lui Hristos Iisus (II Tim. 2, 3) incins cu adevarul, imbracat cu platosa dreptatii, coiful mantuirii, sabia Duhului. ”

ais: “Pasivitatea politica e culmea iresponsabilitatii civice.
Cei care se “feresc de politica” ma condamna pe mine sa traiesc intr-o Romanie in care totul e decis PSD (si PNL aceeasi mizerie). Cei care lasa Cezarului “ce e al Cezarului” sunt oi care lasa sacalii sa jefuiasca. Sa zici ca “nu te murdaresti cu politica” e o lasitate, e ca si cum ai fi barbat si ai vedea o femeie violata pe strada, un om jefuit pe strada si ai intoarce capul ca e mai comod asa. Cei care cred ca pot schimba realitati sinistre doar prin “atitudine civica” si proteste sunt fraieri.
Nu sunt intolerant, nu dau palme, doar judec la rece, logic. Nu exista salvare individuala fara salvare colectiva. Proteste, fie ele oricat de mari, nu vor conta, nu vor avea putere fara reale alternative politice. Grupul mafiot la putere va continu fix la fel cu acelasi tupeu manelist, cat timp masina lor electorala de fraieri, asistati si clientelari nu risca sa piarda majoritatea in Parlament, pe simplul motiv ca nu exista alternativa politica reala.
Foarte foarte putini vor fi “eroi” ca ND sa porneasca partide noi, dar toata lumea poate si e datoare sa mute cate o caramida in acest sens, cu acelasi efort cu care discuta despre pisicutze. Cei care au “mai multa minte”, vor trece dincolo de informari (share revolte virtuale) si vor incerca sa construiasca, sa structureze ceva.”
Scuze ca m-am exprimat “atat de clar”, suntem in aceeasi oala si viitorul copilului meu depinde de voi.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Ce e de facut?, Ortodoxie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Nu poate exista sfințenie fără eroism în plan social.

  1. Pingback: Grădina Zmeilor | Alex Imreh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s