Kide și Colina Boierului


Să încep cu sfărșitul, pentru că aici e vorba despre lucruri pe care multi nu le văd, pentru că nu știu să vadă ceea ce este aproape, pentru ca trec pe lângă lucruri fără să le vadă, pentru ca nu știu să caute ”florile de lotus prin noroaie” – după cum zice ”înțelepciunea indiană”. Dimineața eram prin pădurea Chidea, ies la liziera pădurii să văd panorama și după ce vorbim cu niște vaci frumoase și cu ciobanii, după ce ne jucăm cu câinele, la un moment dat văd în depărtare aceasta ”cetate”, mi-am zis ca trebuie să ajung odată și pe acolo. Spre seară în drum spre casă îmi dau seama ca trec pe lângă ”chestia” asta, pe lângă care am trecut de atâtea alte ori fără sa o remarc din mașină/motocicleta, nu am avut de atâtea alte ori ”perspectiva bună”. De ce sa mai revin cândva în viitor, acum e cel mai bun moment pentru a mă bucura de ceva – daca nu stim să profitam de prezent, totul e doar o amăgire, doar un orizont pe care nu il atingem niciodată. Am încercat sa urc din Șoimeni acolo am dat de abrupturi de neurcat și cei cu care am vorbit au zis ca nu știu pe unde se poate urca ”sus” pe platoul care domina satul lor. Dupa google maps m-am gandit ca se poate urca doar din Băbuțiu – mi se zice ca zona e închisă luată pe 50 de ani de niște americani. Dau de cineva care întâmplator a ajutat la amenajarea potecii de urcare pentru hamericani, îl las pe Leo la mașină sa se joace fericit cu un câine frumos & iubăreț și o iau in sus cu voie bună. Urcarea asta de seara dupa o tura buna de dimineața a fost in final bomboana de pe tort, farmecul maxim nesperat pe care nici nu aș fi putut sa mi-l imaginez când am cercetat proiectat excursia.

Vedere de pe Colina Boierului către Vultureni
Frumoase văcuțele dar prea multă padure defrișata de ”oamenii” din Vultureni.
Unul din cei ”10 prieteni” noi, nu mai vroia să se dea jos de pe Leo.
Urcarea secretă și ”interzisă” pe “dealu’ Șintyeului”
Dacă nu nimerești poteca de urcare sau coborâre e nașpa ..
Colina Farms – case de 250.000Euro (cu pompe de căldură)
Jeepurile au urcat prin spate presupun, unde nu erau bariere.
Caprioara nu era speriată, a stat un minut lung la pozat.
Vedere spre Est, de pe Colina Boerului
Vedere spre Șoimeni de pe Colina Boerului
Biserica reformată din Kide – sec XIII
Biserica ortodoxa la fel ca și biserica unitariana – nefolosite dar îngrijite

Am dormit în ”rulota noastră” ca de obicei, în fața unei case frumoase. Proprietarul a venit să ne întrebe de ce am venit în sat, am încercat sa îi explic de căteva ori ca am venit doar pentru a ne plimba în pădurea din jur și pentru că am auzit de casele de piatra din sat. Nu a înteles. I-am spus si povestea veche : în urma cu vreo 10 ani un amic mi-a aratat o poza, l-am întrebat ”Ti-ai luat casa în sudul Franței?” el a raspuns ”Am luat casa la Chidea la o ora distanța de Cluj”. Am întrebat ”Mai sunt astfel de case pe acolo?” Raspunsul a fost ”Nu pentru ca a cumpărat Paskany tot”. Omul tot nu întelegea ce căutam, zicea ca probabil avem ceva interes, degeaba i-am spus ca nu caut case de vanzare, nu vreau nimic de la nimeni de acolo, nu întelegea nicicum, noroc ca a venit ploaia, s-a dus el in casa lui eu in patul meu.
In acea zi am aflat ca Paskany a luat doar ceva zeci hectare unde si-a facut conac cu garduri de care nu putea trece nimeni, cica a venit in zona sa vaneze si i-au placut padurile. Case intr-adevar nu prea mai erau de vanzare, majoritatea refacute frumos, cu gust bun si materiale bune, baza fiind piatra din zona care nu se mai exploateaza, doar se refolosesc pietrele vechi.

Si totusi am adus acasa ceva din Kida, pe langa poze si amintiri frumoase.

descopera.ro/natura/13245815-spanzul-misterioasa-planta-anticancerigena-din-romania Vracii din vechime erau conştienţi de toxicitatea ridicată a acestei plante şi nu sfătuiau pe nimeni să o ia după cum i se năzare. Fapt subliniat şi de medicii din zilele noastre, care interzic categoric autotratamentul cu spânz, din aceleaşi motive. Bazele ratamentului integral al cancerului cu ajutorul spânzului au fost puse de către controversatul teozof şi medic naturist Rudolf Steiner. Efectele curative ale spânzului negru au ieşit de mult timp în evidenţă. În vechime, spânzul era folosit în tratarea psihozelor, diareei şi hemoroizilor. Începând cu zorii secolului XX, spânzul a fost folosit în tratamentul isuficienţei cardiace, precum şi în rol de diuretic naturist. În medicina tradiţională germană, decoctul din rădăcină de spânz era un remediu faimos contra epilepsiei, crizelor de isterie, melancoliei, disfuncţiilor menstruale, constipaţiei, afecţiunilor ficatului, gutei şi reumatismului. La români, spânzul nu era doar o simplă plantă medicinală. Atât puterea, cât şi toxicitatea sa crescută i-a făcut pe români să o trateze ca pe o adevărată plantă magică. În popor se vorbea pe vremuri de o aşa numită putere ascunsă a spânzului. Forţă care, la fel ca la alte plante cu statut asemănător, putea fi orientată în bine sau în rău, în funcţie de intenţia celui care o foloseşte. La români, exista deci încă din cele mai vechi timpuri, credinţa că cele mai puternice plante din farmacopeea tradiţională, precum mătrăguna, cucuta sau spânzul au puterea de a se „răzbuna” pe cel care le foloseşte în scopuri rele, sau este măcinat de gânduri necurate atunci când le culege. Culegerea spânzului, şi prin extensie a celorlante plante, era efectuată pe vremuri doar de cei care postiseră şi se rugaseră înainte. Cutumele populare opresc culesul spânzului pe lună plină, deoarece se credea că puterea vindecătoare a spânzului era greu de controlat de către vraciul sau vrăjitoarea vindecătoare. La români, spânzul se recolta înainte de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, actul fiind săvârşit doar de către o fetiţă sau o bătrână care spunea de trei ori Tatăl Nostru înainte de a-i scoate spânzului rădăcinile din sol. 

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2021, Go, Transylvania and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s