Creasta Meseșului – Ziua Cânepii


O plimbare de 25km/zi este o mica lecție de istorie. Pentru omul modern moleșit de comfort / consumism, un marș de 25km cu 40kg în spate pare o corvoadă inacceptabilă. De ziua Cânepii am întâlnit la Gâlgăul Almașului pe cel care a refacut in urma cu cativa ani drumul lui Badea Cârțan până la Roma, a facut drumul de 2800km cu o medie de 25km pe zi. Legiunile romane care au cucerit Europa au facut astfel de marșuri în mod regulat.

facebook.com/ciobanasul - Când s-a născut în capul meu ideea refacerii călătoriei lui Badea Cârțan la Roma, credeam că voi face 1800 de kilometri, drumul cel mai scurt, prin Slovenia. Descoperind traseul real făcut de Badea, am dat kilometrajul peste cap. Cea mai bună prietenă a mea, din Torino, m-a întrebat când ajung acolo, ca să aibă timp să planifice un eveniment. -Prin octombrie! -Nu așa... trebuie să știu o dată mai exactă! Problema asta mi-a dat de gândit vreo doua zile... Am calculat din nou traseul care să treacă pe la toți cei care m-au invitat, mi-a ieșit că aveam de parcurs vreo 2800 kilometri. Aveam o experiență atunci de aproximativ 20 000 de kilometri merși pe jos. Din turul României îmi făcusem medii zilnice de mers. De exemplu, în primul an, timp de patru luni, am avut o medie de 22 kilometri pe zi. Cert e că, discutând cu mine(!), am fost de acord că îmi este accesibil să fac 25 de kilometri pe zi timp de două, trei luni. Am bătut asta în cuie, am luat numărul de kilometri și i-am împărțit la 25. Mi-au ieșit 112 zile. Uraaa! Dar cea mai frumoasă surpriză, pe care nu am anticipat-o niciodată, a fost ziua sosirii mele la Roma - 28 noiembrie! Adică aproape de 1 decembrie, Ziua României!

From the Summary in Observations on marching Roman Legionaries : The Roman Army had hit its sweet spot at a 15-mile (~25km) march a day. They’d force march on occasion, but this was rarely before battle. They wanted their soldiers rested before battle. The Roman legionary probably carried no more than 40 kg of clothing, equipment, food, arms and armour. A legionary in a typical campaigning day, marching on-road 29 km in approximately 7:30 h and building a temporary marching camp, probably expended between 5500 to 6000 kilocalories of energy. A typical legionary, body weight 80 kg, load weight 40 kg, had an on-road march velocity in the range of 4.59kph to 4.83kph, with the lower value being more likely to have been the more common velocity. Roman legionaries were expected to march for 7 to 9:30 h each day – these times were not exceptional, did not overly tire the soldiers, and would have been sustainable, that is, the norm for either on- or off-road marching. The legionary would require between 9 and 11 litres of water to avoid dehydration and heat stress.

Am făcut cu Leo o parte din Creasta Meseșului, cam 45km in 2 zile. Din Pasul Meseșului traseul Dungă Albastră în jos spre SV și traseul Dungă Roșie spre NE pâna la castrul roman.
”Local Legend” – 30.25km, 2:47:36, 867m Elevation – MTB fara motor!
Turnurile Romane de pe Creasta Meseșana – map.cimec.ro/Mapserver
Când am ajuns la Porolissum privind creasta – doar 8km, am avut o perspectiva frumoasă.
Pe culmea cea mai înaltă se văd în zare antenele Zalăului.
Ieșind din pădure de pe Creastă – panorama spre Porolissum / în dreapta, cariera in mijloc.
Dincolo de Măgura Stânii (716 m).
Vedere dinspre Treznea – Măgura Stânii (716 m) şi obârşia Văii Stâna
Aproape de Turnul Roman, de la care in ”30min” se ajunge la panorama castrului.
Din Turnul Roman a rămas doar o groapă.
De pe creastă se vede Zalăul.
Ce a mai rămas din ”marea pădure a Meseșului”.
Fabricat în Ro, uzat în Belgia, readus refăcut acasă.
Casa noastră 4 nopți – 2 la Gâlgăul Almașului.

O critica corecta a societății de azi se poate face doar de către cei care pot susține și soluții realiste. Sa arătăm ca se poate produce bunăstare în mediul rural printr-o noua economie sustenabila, bazata pe tradiții. Ca se poate trai bine fără capuseala.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2021, Go, Transylvania and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Creasta Meseșului – Ziua Cânepii

  1. Pingback: Limes Porolissensis | Alex Imreh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s