Make Taliban Great Again


Logica Twitter: Trump interzis, purtătorul de cuvânt al talibanilor, permis – Standardele Twitter sunt puse sub semnul întrebării de utilizatorii care au sesizat că un purtător de cuvânt al talibanilor folosește platforma pentru a oferi actualizări legate de ascensiunea grupului, în timp ce contul fostului președinte american Donald Trump rămâne permanent suspendat.

smartradio.ro/afganistan-alianta-nord-atlantica-a-fost-invinsa-de-o-armata-de-pastori-de-capre Talibanii din 2021 sunt diferiți de cei din 2001. În patru zile au încheiat cel mai uimitor război-fulger de gherilă din vremurile recente. Modul afgan: multă convingere, multe acorduri tribale, fără coloane de tancuri și cu pierderi minime de sânge. În cele din urmă, nu a existat nicio luptă pentru Kabul. Mii de talibani se aflau deja în Kabul – scenariul clasic al celulelor dormante. Mare parte a efectivului a rămas în suburbii. O proclamație oficială a talibanilor le-a ordonat să nu intre în oraș, care urma să fie luat fără luptă, pentru a evita victimele civile. Kabul a fost înconjurat de o mișcare „anaconda”, așa cum a fost definită de un comandant taliban: presat din nord, sud și vest și, odată cu capturarea Jalalabad, complet paralizat. Din punct de vedere geopolitic, ceea ce contează acum este modul în care talibanii au scris o poveste cu totul nouă, arătând țărilor islamiste cum să învingă imperiul aparent invincibil al statelor Unite și NATO. Iranul urmează să adere la Organizația de Cooperare din Shanghai, ca membru cu drepturi depline – o altă schimbare majoră. Talibanii au cultivat cu atenție relații bune cu principalii actori din Eurasia – Rusia, China, Pakistan, Iran și statele din Asia Centrală, de sub protecția Rusiei. Însă, orice intrigă americană are nevoie de un țap ispășitor. NATO tocmai a fost umilită în cimitirul imperiilor de către un grup de păstori de capre. Ce a rămas? Propagandă. Iată deci noul țap ispășitor: noua “axă a răului”. Axa este Taliban-Pakistan-China.

aljazeera – The US spent $2 trillion in Afghanistan – and for what? 2 trilioane dolari din taxele poporului american doar pt a se ajunge la prabusirea in 10 zile a unui regim păpușă super corupt. La tembelizoarele noastre se aude doar propaganda imperiului umilit, repetata obsesiv. Cine vorbeste in aceasta mass media despre costuri calculate de o Universitate americana? $1 trillion costuri militare – bani care au mers in mare parte in buzunarele firmelor producatoare de armament din usa, bani veniti din buzunarele poporului american platitor de taxe. Tot din buzunarele poporului american platitor de taxe, alte sume colosale $144 miliarde au mers pt “reconstructia” Afganistanului – adica au intrat in conturile unor firme, si ong-uri clientelare, in mana unor politicieni corupti din Afaganistan care au mimat patriotismul si democratia, tinuti la putere ca slugi ale complexului militaro-politic din us. Toata gargara, propaganda “anti-terorista” din mass media imperiului doar pt a justifica un jaf organizat, sa toace banii poporului platitor de taxe. (+alte cateva scopuri mai ascunse ..) Si mercenarii romani au fost alaturi de marele nostru aliat in ”lupta pt libertate si democratie”. Tocmai aceste sume colosale explica colapsul fulminant, aceste sume devalizate au dus la asa multa coruptie incat guvernul nu mai avea nici o credibilitate. Toti banii astia s-au dus in mainile unor ”elite” din US si unor elite in oglinda din guvernul afgan si din conducerea armatei afgane. Degeaba armata guvernului era de 4 ori mai numeroasa decat armata talibana, conducerea armatei si a guvernului au ajuns sa fie atat de corupte incat soldatii nici macar nu mai primeau solde sau hrana. Din cauza coruptiei increderea populatiei in armata si guvernul papusa au fost atat de mici incat populatia a preferat in masa sa riste “disciplina talibana”, care a fost cruda dura in regimul taliban vechi, dar care macar a oferit lipsa de coruptie si securitate, nimeni nu fura pe atunci pt ca sharia taia mainile hotilor. $88.3bn pt a “echipa si antrena” armata guvernului afgan. Talibanii in final au ajuns sa se inarmeze din depozite militare guvernamentale. Sa nu zica cineva ca sunt trompeta sputnik, prima oara m-am bucurat de cafteala incasata de imperiul sovietic rusnac, incasata in Afganistan tot de la acesti ”desculti primitivi”. Pur si simplu antipatizez ”elitele” de orice fel, fie ele din Moscova, Washington/New York, Kabul sau Bucuresti.Since 2001, the United States has spent $2.26 trillion in Afghanistan, the Costs of War Project at Brown University calculates – an investment that has yielded a chaotic, humiliating end to America’s longest war.

‘World has gone Covid-mad’: Afghans fleeing Taliban need negative PCR test to board now-suspended commercial flights out of Kabul !?!
evz.ro/fostul-presedinte-a-fugit-din-afganistan-cu-123-de-milioane-de-lire-sterline⁠ „În ceea ce privește prăbușirea regimului, acesta este caracterizat cel mai elocvent prin felul în care Ghani a fugit din Afganistan. A luat patru mașini pline de bani, oamenii să-i au încercat să îngrămădească banii rămași într-un elicopter, dar nu au încăput, așa că o parte din bani au rămas întinși pe asfaltul pistei”, susține purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse la Kabul. Ambasada Afganistanului în Tadjikistan a cerut Interpol să solicite reținerea lui Ghani sub acuzația de furt din averea publică. De asemenea, ambasada afgană îi acuză de furt pe fostul consilier pentru securitate națională Hamdallah Mohib și pe politicianul Fazal Mahmood Fazli.
Ghani, cât și predecesorul său, Hamid Karzai, au fost acuzați pentru legăturile lor cu șefii milițiilor tribale, care sunt puternic implicați în traficul de heroină.

Merkel : “This is the biggest fiasco in NATO history.”

Leader of the free world. Niciodată un președinte american nu a spus atât de multe lucruri care sa fie contrazise de realitate într-un timp atât de scurt – este o frază care a fost repetată de nenumărate ori în ultimele câteva zile, pe măsură ce a devenit clar că realitatea din Afganistan a dat peste cap previziunile democratului și ale consilierilor săi. Graba de a retrage soldații americani din Afganistan fără a avea planuri de rezervă, abandonarea aliaților afgani care au ajutat trupele internaționale de-a lungul celor două decenii de prezență în regiune și incapacitatea administrației sale de a anticipa starea lamentabilă în care se află forțele de securitate locale, incapabile să se opună ofensivei rapide a talibanilor, au făcut ca decizia președintelui Joe Biden de ieșire din țara măcinată de război să se transforme într-un veritabil dezastru. Capitale de provincie care au căzut una după alta, dezertări în masă ale forțelor afgane, echipamente militare americane în valoare de miliarde de dolari capturate de talibani, un președinte care a fugit din țară,.. valuri de imigranți speriați ce vor ajunge în Europa,.. Afganistanul a (re)devenit o catastrofă de proporții inimaginabile. g4media.ro/analiza-vietnamul-lui-joe-biden

In timp ce Tembelizoarele noastre canta in cor dirijat o singura partitura, altii vorbesc de umilinta US. Defeat in Afghanistan a complete humiliation for the US. Since World War II, the US has failed to decisively win any major war, whether in Korea, Vietnam or Iraq. America’s longest war, which began in 2001, is ending in complete humiliation. This is Saigon in 1975 all over again, except the US withdrawal from Vietnam took place in 1972 and its puppet government managed to survive another three years. America’s puppet government in Kabul has fallen only four months after the announcement in April that the US would withdraw. It tells us that the Kabul government, and the American occupation, had only a tiny sliver of popular support. The successive puppet governments were rather inept and corrupt, garnering little or no confidence. The same applied to the armed forces. Despite outnumbering the Taliban four to one, corruption, nepotism and neglect reigned high, especially among the top brass. The Taliban’s blistering takeover of the country’s main cities was breathtaking in its speed and ease. The US, of course, is not alone in having failed to conquer Afghanistan. Down the ages many foreign powers have tried, including Britain and the Soviet Union. There has been speculation in the West that perhaps China might try its hand next. The chances of China being so stupid are zero. In fact, nothing better illustrates the fundamental difference between China and the US than their approach to Afghanistan.

businessinsider.com/watch-taliban-capture-opulent-palace-of-us-allied-warlord-gen-dostum

g4media.ro/analiza-de-ce-armata-afgana-este-incapabila-sa-se-opuna-talibanilor-de-la-coruptia-generalizata-la-demoralizare-lipsa-hranei-si-soldatii-fantoma Experții citați de Foreign Policy au declarat că problema armatei afgane nu constă în instruirea sau echipamentele oferite de către SUA și aliați, ci în gestionarea necorespunzătoare de la nivel local, corupția generalizată și soldații demoralizați cărora le lipsește adesea voința de a lupta. Surse citate de Foreign Policy au declarat că poliția afgană nu a fost plătită de luni de zile de către Ministerul de Interne și că același lucru este valabil și pentru Ministerul Apărării. Potrivit informațiilor, forțele afgane nu sunt adesea aprovizionate cu arme adecvate, iar uneori nu beneficiază nici măcar de hrană sau apă. Un articol din New York Times a descris situația dificilă cu care s-a confruntat membrii unei unități de poliție care apăra Kandaharul: „Nu primiseră altceva decât cartofi sub diferite forme de câteva zile, iar foamea și oboseala i-au epuizat”.
Există, de asemenea, o lipsă generalizată de încredere în guvern, iar oficiali din mai multe provincii au declarat constant că nu vor lupta pentru a apăra guvernul președintelui Ashraf Ghani. „Problema legitimității este foarte importantă,” a afirmat Enayat Najafizada, fondatorul Institute of War and Peace Studies, o organizație de tip think-tank cu sediul în Kabul. El a spus că alegerile prezidențiale din 2020 care i-au oferit lui Ghani un al doilea mandat au fost considerate corupte, o acuzație care a fost valorificată de mașina de propagandă a talibanilor. Acest lucru, combinat cu delapidarea fondurilor de către oficiali corupți, a dus la intensificarea unui sentiment de neîncredere generalizată față de guvern.
În plus, talibanii au confiscat depozite de arme de la forțele afgane, care sunt adesea furnizate de țările occidentale. În acest sens, Justine Fleischner de la grupul Conflict Armament Research a afirmat că, deși forțele americane au plecat cu echipamentul lor „sofisticat,” ofensiva rapidă a talibană a permis islamiștilor să pună mâna pe „mașini, vehicule Humvee, arme de calibru mic și arme ușoare, precum și muniție.” Un ziarist de la Bild a postat pe Twitter mai multe fotografii care arată echipamente militare americane pe care au pus mâna talibanii pe Aeroportul Kunduz în această săptămână, inclusiv vehicule Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP), drone ScanEagle și mașini Humvee. Înregistrări video postate de talibani pe rețelele de socializare au arătat și ele elicoptere capturate de la armată.

1# Americanii finanteaza grupurile cele mai extremiste (care erau si cele mai eficiente in lupta de guerila contra rusilor), nu i-a interesat nimic decat sa aiba rusii pierderi cat mai mari, ca sa se razbune astfel pe retragerea din vietnam ce a avut loc doar cu cativa ani inainte. Puteau sa sprijine si alte grupuri mai moderate daca ar fi vrut sa reconstruiasca un Afganistan mai democratic.
2# Dupa ce se retrag rusii unii din acesti warlords devin noi imbogatiti, duc intre ei razboi civil ani de zile pt influenta si afaceri.
3# Grupuri talibane ajung la putere sprijinite si de Pakistan, inlatura o parte din acesti warlords temporar apoi cad din cauza exceselor.
4# unii din warlords ca Dostum in Mazar Sharif revin la putere si fac afaceri cu americanii, constituind stalpi ai “regimului democratic afgan” sprijinit de USA.
5# 2021 noua revolutie talibana matura pe americani cu ai lor warlords. Pica si Dotsum, aici video viral cu opulenta din palatul lui. timesnownews.com/international/viral-video-taliban-fighters-invade-general-dostums-opulent-home-in-afghanistans-mazar-i-sharif⁠,
facebook.com/watch⁠
Dintre cei care au luptat contra rusilor, unii au ajuns warlords ce au purtat intre ei razboaie civile sa isi imparta teritoriile, s-au imbogatit si au ajuns “guvernatori locali” facand afaceri cu americanii. Ei bine toti acestia au ajuns sa fie tzinte ale talibanilor si acum pica prin “noua revolutie” talibana. Poate ca asta e o explicatie a ceea ce se intampla, poate ca acest ciclu este un nou razboi al “saracilor” contra “elitelor”. youtube Afghanistan: The Unknown Country (Full Documentary)
Da, primul regim taliban a avut excese, dar e si normal, la ce poti sa te astepti de la generatii care au crescut fara educatie, in saracie crunta, umbland desculti in creierii muntilor, plini de ura intr-o lupta crunta contra unor invadatori prea puternici. Sunt exact extremistii alesi de americani pt a lupta contra imperiului sovietic, atunci pe americani nu ii interesa nimic altceva decat sa aiba rusii pierderi cat mai mari, au ales grupurile cele mai feroce, cele mai extremiste, le-au inarmat finantat sa duca razboi de guerila contra rusilor, puteau sa sprijine si grupuri mai liberale, mai moderate dar aceste grupuri extremiste erau cele mai eficiente in razboiul de guerila contra rusilor. apoi duppa ce au plecat rusii la fel pe americani nu i-a interesat nimic, au lasat 5 ani la rand aceste grupuri sa se lupte intre ele intr-un razboi civil, warlords crescuti de americani s-au luptat intre ei pt a imparti zonele de influenta devenind noii imbogatiti. Si cu acesti warlords americanii au facut guvernul “democratic” care a cazut. Dupa cei 5 ani de razboi civil au ajuns la putere primii talibani care au instaurat ordine prin teroare/sharia, eliminand temporar o parte din warlords, cand talibanii au cazut unii din acesti warlords au ajunsi guvernatori ca Dostum in Mazar Sharif. youtube – return to kandahar
Privind la soldații americani, cu vehiculele lor blindate și cu elicoptere, ai impresia că ai în fața ochilor o armată foarte bogată, în comparație cu păstorii cu barbă lungă și cuțite ruginite. Ei bine, Statele Unite au cheltuit 80 de miliarde de dolari în douăzeci de ani de război pentru a instrui armata afgană, pentru a organiza ofițeri locali, trupe, polițiști și judecători; talibanii, în douăzeci de ani, au câștigat peste 120 de miliarde de dolari din opiu. Care a fost, până la urmă, armata cea bogată? g4media.ro/oroarea-nevazuta-din-afganistan-talibanii-noii-narcos-heroina-miliarde-si-geopolitica-cum-au-ajuns-luptatorii-islamisti-cei-mai-mari-producatori-si-distribuitori-de-doguri⁠

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2021, Big Business, Globalism Neoliberal, History and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s