Cărări Josefine


Căutând cărări prin păduri, pe hărți turistice cât mai detailate, mi-am dat seama că vechi drumuri țărănești de creastă nu apar pe aceste harți moderne, care ar trebui sa arate potecile cele mai obscure. Chiar și romanii umblau pe creste, valea Arieșului de exemplu pentru ei era o junglă. Sute, mii de ani văile mari au fost folosite de migratori, cuceritori, de aristocrația feudală, în timp ce drumurile bătrânești uneau comunitățile vechi peste creste, sus în păduri, pe platouri legate de astfel de drumuri, a supraviețuit ”civilizația jus valahicum”.
In Romania 60% din populatie se încălzește cu lemn, dar tăierile ilegale sunt ca volum muuult mai mari decat lemnele de foc. Prin PNRR 2021 Guvernul și-a asumat să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ care ne va constrânge să nu mai folosim lemnul ca sursă de combustibil. Nu conteaza cât se taie ilegal, acolo sunt venituri enorme care finanteaza partidele, conteaza sa fie controlată ”bătrânica care vinde usturoi la piață”.

Între Sâmcraiu Almașului și Cubleșu pe creasta din Pădurea Sâncraiului, pe hărțile Josefine apare un superb drum de creastă care nu apare pe nici o harta modernă. Am verificat pornind pe jos din Topa Mică, drumul este încă acolo, marcat din loc în loc de mici stâlpi de beton. Acum poate fi un trail ideal pentru cicloturism. O parte din aceasta pădure va fi distrusă de Autostradă.

Pe hărți satelit google maps se îtrevăd drumuri forestiere vechi sau noi.
Vechiul drum de creasta nu apare nici pe muntii-nostri.ro, care are hartile cele mai detailate.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2021, Bike Travel, Go, Transylvania, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s