MM+, Mocânița, sport touring


Ziua 1: Plecat târziu relax spre Figa Beclean prin Apahida, Mociu, Geaca, lacuri zona Țaga, am evitat drumurile naționale. Cu karting pit stop lângă Dej. Altă alternativa ar fi de la Sărmășel-Gară în sus prin Chiochiș sau Sânmihaiu de Câmpie și Lechința. În Beclean am vizitat plăcintăria, la Figa desigur băile, cazare în cort. Pe sport touring în top case spate au încăput cort (de 1.75kg), 2 saci de dormit și saltea gonflabilă, în laterale haine și mîncare ..
Ziua 2a: Figa, Salva-Vișeu prin Moisei, luat bilet la Mocănița, apoi spre Sighetu Marmației unde am intrat la Muzeul Satului, frumos, mare, mai frumos pentru mine decât orice oraș. Ușa besericii nu avea mai mult de 1.5m înălțime. Am oprit la Mănăstirea Petrova, ar fi de explorat în zona Parcul MM, Poienile de sub Munte, trasee pe jos. Apoi Pasul Gutâi de 2 ori dus întors și spre Dragomirești la culcare, total 300km. Mulțumesc lui Aurel Țiplea pentru ospitalitate. Nu știu cum calculează google timpul pentru rute eu știu că am mers mai repede decât este regulamentar și am stat în șea mai mult decât zice google maps.
Ziua 3a: Mocanița 6 ore, plus dimineata o ora de la Dragomirești. Apoi Bârsana, Ocna Șugatag, înainte de Cavnic la stânga spre Codrii Seculari Strâmbu-Băiuț. Doar vreo 7km vălurit dar nu spart, acceptabil pentru sport touring, după care asfalt bun pâna la Lăpuș. De la Lăpuș de cercetat spre Groșii Țibleșului, mai jos de Lâpuș spre Suciu de Jos/Sus ar trebui sa fie asfalt bun spre Mânăstirea Breaza, de unde e asfalt bun spre Dej-Beclean. De la Târgu Lăpuș asfalt super pâna la Glod prin Cheile Babei si Poiana Blenchii. Total aproape 700km în 3 zile, pe drumuri secundare cu viteze relativ mici, multe ore în șea. Drumuri bune în iunie 2022, după 30 de ani de ”Democrație”, în ciuda celor care au condus în mod sinistru România, în ciuda ”prostimii”, politicienii fiind oglinda boborului, a populației abrutizate de 40 de ani de comunism. Undeva niște lucruri au început să funcționeze în țara asta ”blestemată și binecuvântată” după toți acești ani tragici, în care țara a fost jefuită mai mult decât în sute de ani sub turci, tătari, habsburgi..

Documentarul Recorder l-am văzut cu inima strânsă înainte de a pleca la drum, am simțit palpitații la inimă, mai precis am simțit ca îmi crapă inima timp de 3 ore, am retrăit acum cu mai multă luciditate acei ani, pe care noi toți i-am trait cam în ceața, care acum îi înțeleg mai bine. Un lucru nu a fost spus în documentar, un lucru nu au înțeles realizatorii! Acei ani pierduți sub postcomunismul lui Iliescu FSN, nu s-a făcut privatizare dintr-un alt motiv mult mai sinistru decât ideologia acuzata de documentar. Poate unii au acționat motivați de ideologii cum descrie documentarul, dar realitatea era alta defapt. Fosta aristocrație roșie a rămas tot timpul la conducere, evident nu au vrut să se facă privatizarea pentru binele poporului. Au amânat totul cât mai mult posibil, cei care conduceau întreprinderile și economia de stat, colaborau cu, sau aveau firme câpușă, cu o mâna vindeau la prețuri de nimic produsele fabricilor care traiau din subvenții de stat si cu altă mână luau mite sau exportau la prețuri reale, fâcănd în acei ani ”capitalizare”. Prin acea câpușeală se forma capitalul propriu al celor care din nomenclaturiști și securiști deveneau capitaliști sălbatici. Cu mitele cu furturile respective acei golani ”deștepți”, ciocoi maneliști, au putut apoi să cumpere tot ce a mai ramas din averea statului, mai puțin mari afaceri gen bănci, resurse, Dacia, Petrom etc, date până la urmă la marile corporații globaliste. Nu înainte de a devaliza Bancorex și alte bănci prin credite ce nu au fost returnate și prin hiperinflație. Privatizarea pe față a fost întârziată pentru a se face adevarata privatizare pe ușa din dos, pentru a se naște ”capitalul autohton” prin jaful cel mai sinistru și mai cinic posibil.

La cîteva zeci de km, alimentare cu apă de 3 ori total 6000 litrii și o căruță de lemne.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2022, Go, Transylvania and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s