DC76 Muzeul Viu: Dealul Geoagiului, Tecșești &Cheia


Intrarea in Valea Galdei – coborâre prin pădure spre Modolești
DC76
camping Muzeul Viu Dealu Geoagiului
Valea Stremț cu Mănăstirea Remeți
super enduro trail
DC76 Tecșești – Dealu Geoagiului

Lux = baterie 12V180Ah /9kg/30x20x15cm duce frigider 75L un we prelungit.
La capacitate similara o baterie LFP ar avea dublu volum/greutate, o baterie Gel/Acid echivalentă ar fi de 10 ori mai grea! 
”double kill”

Un ”mitic” rătăcit în zona – ”Muzeul Viu ce sa fie, acolo un cuptor vechi, nimic de văzut”. Alt turist – ”pe undeva pe acolo nu știu exact unde ce”. Mai greu m-am prins și eu fără să mă documentez înainte, comunele în sine cu case vechi larg răspândite sunt acest Muzeu Viu – un proiect în lucru în Tecșești / Dealu Geoagiului.
Art din 2016 > Muzeul Viu este de fapt un sat autentic romanesc, cu locuinte construite si amenajate asa cum se traia odinioara, fara niciun fel de tehnologie moderna. Ideea acestui proiect independent de antreprenoriat social – intitulat “La Origini” – dedicat cercetarii, pastrarii si promovarii traditiilor romanesti prin construirea unui muzeu viu in muntii Apuseni le apartine celor de la Asociatia Culturala pentru Dezvoltare Durabila Groove ON si este sustinut de o comunitate pasionata de pastrarea si promovarea traditiilor noastre. Initiativa a fost lansata in decembrie 2015.

“Este ca un tunel al timpului, prin care poti calatori daca esti pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei si varcolaci”, considera fondatorii proiectului. La finalul proiectului, in spatiul de la Tecsesti vor exista mai multe sectoare amenajate in concordanta cu perioadele istorice. Spre exemplu, vor exista locuinte circulare si patrate pe structura de lemn, cu pereti de pamant si acoperisuri de paie sau de stuf – ca in perioada neolitica. Vor fi sapate bordeie in pamant si vor fi construite locuinte din piatra cu turnuri de veghe fortificate – ca in perioada Evului mediu. Perioada moderna va fi reprezentata printr-o scoala (va fi restaurata scoala din satul Tecsesti), o casa veche de 200 de ani si mai multe suri cu acoperisuri inalte de paie. Vizitatorii vor putea admira in Muzeul Viu de la Tecsesti si un atelier de ceramica, dotat cu un cuptor vechi pentru arderea lutului, mestesugul olaritului fiind unul dintre cele mai vechi traditii romanesti. De altfel, muzeul va readuce la viata o parte din stilul de viata al vechilor locuitori, unele dintre ele datand inca de pe vremea dacilor. Obtinerea diverselor uleiuri si unguente prin metode stravechi de presare la rece (metode folosite inca de pe vremea dacilor) va fi una din experientele pe care le vor incerca locuitorii care vor dori sa traiasca o vreme in Muzeul Viu. Principala sursa de hrana a viitorilor locuitori va fi gradina proprie (ecologica) cu legume, plante aromatice, pomi fructiferi, ciuperci si arbusti – bazata pe principiile permaculturii. Iar “apa curenta” pentru bucatarie va proveni din iaz si din bazinul amenajat, care va alimenta si adapatoarea pentru animale. Zona este cunoscuta in special turistilor care au ajuns in 2015 la Festivalul Nedeia – un festival in care publicul a avut ocazia sa vada cum traiau stramosii nostri. LaOrigini.org pare sa fie site-ul proiectului, cu tabere de recreatie 2019-2020.

La Cheia se poate ajunge doar per pedes-din Valea Mănăstirii prin apa, din Brădești sau din Dealu Geoagiului
Un proiect etalon, locuit 12 luni pe an, turism 5*
Casa muzeu, cand am ajuns eu acolo un cuplu venea din UK, alt cuplu de turiști din Suedia
Duș de vară
Aprovizionarea odată pe săptămână cu caii. Curent electric din panouri solare, mașină de spălat haine, …
Vedere spre Valea Mănăstirii de pe Piatra Cheii
Vedere spre Valea Mănăstirii după urcare prin Valea Uzei
Valea Uzei ..

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2022, Go, Romania, Transylvania, Trascau and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s