Muzeul Mănăstirii Voivodeni – sufletul


Trecere păstă deal de la Popteleac la Strâmba. Hotarul Așchileu Mic spre Adalin – altădată..
cai si gitani langa Voivodeni

Prima atestare documentară a localității este surprinsă în anul 1320, când satul apare sub numele de Woinadhaza. Alte atestări documentare apar din anii 1437 Waydahaza, 1511 Wajdahaza, 1733 Vaydahaza, 1840 Vadahaza, 1854 Vajdahaza, 1930 Voivodeni. La S exista o localitate cu care este învecinat, dar aceasta a dispărut de pe harta datorita faptului că locuitorii au îmbătrânit și satul a fost abandonat, acela se numea Codoieni. Este bine de menționat că satul Voivodeni de-a lungul timpului nu a avut aceiasi pozitie geografică. Înainte de bătălia in care Voievodul Gelu a murit și odată cu venirea ungurimei satul era poziționat în NV fata de poziția actuală, în groapa cu numele Rimeți. În punctul „Zăpodia de la piatră”, (punctul 7 pe plan) aflat la circa 1 km nordest de sat, lângă drumul spre Voivodeni, au fost descoperite vestigiile unei villae rustica din epoca romană.
Biserica de lemn din Voivodeni se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată în 1822. Biserica este înregistrată pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05142. Lăcașul păstrează următoarea inscripție : “S-au orânduit a se zidi din pajiște în anul 1820. Și s-au zidit în cheltuiala satului fiind paroh locului Colciar Ștefan și fiul său părintele Gheorghe Colcear, si fiind curator bisericii Elci Ioan. Și s-au săvârșit această sfântă biserică de a se zidi 1822”. Fix 200 de ani.

manastirea_voivodeni.crestinortodox.ro/
209 monede argint ran.cimec.ro/voivodeni-dragu-salaj-tezaurul-monetar-de-la-voivodeni-horhaje-cod-141072.02

Toporaşe de piatră, aşezări preistorice, materiale neolitice de factură Criş, ceramică din eneoliticul final (cultura Coţofeni), din perioada târzie a epocii bronzului, respectiv din epoca romană. Topoare de cupru, (Altheim, Pločnik, Mezökeresztes, Cotiglet), depozite de bronzuri, villae rustica din epoca romană, 209 monede argint – zona Dragu…

Cotoiul iubăreț a venit la scărmănat când stăteam la soare pe o băncuță, de vorbă cu Ava. Camera muzeu este mică, ca un suflet de om ascuns în pieptul mănăstirii. Camera țnvecinată și mai intimă – locul de rugăciune iarna. Întreb pe Ava ”încăpeți toți? – ”păi suntem numa 2”, mănăstirea având zeci de chilii, loc destul pentru mulți pelerini. Aproape sunt Măn.Cristorel, Măn.Strâmba și Măn.Bălan.

și căsuța Shmif în Păduriș

De câte ori merg așa ico-colea, nu pot scăpa de un niște senzații obsesive, gen agonie si extaz. Asa cum micul muzeu mi s-a parut a fi sufletul manastirii Voivodeni, tot asa padurile sunt pentru mine sufletul unei ”țări”, de la o zona la alta parca as trece dintr-o tara in alta, se schimba culoarea. Parca si oamenii sunt mai binecuvântați, trăind relativ în armonie, echilibru si in mai multa curatenie unde padurile sunt multe. Parca locurile sunt spurcate si oamenii mai blăstămați în zone cu paduri rase distruse. Gunoaie, betoane, dealuri aride, case urate, ma fac sa ocolesc, sa vreau sa trec mai repede peste zone gen Recea Cristur / Caprioara, chiar daca in zona Panticeu mai sunt petece din vechile paduri, creste împădurite care au mai supraviețuit cumva. Trecerea pe la Berindu spre Aschileu deja e o placere, chiar si pe drum principal traseul Dragu, Hida, Sanpetru Almasului spre Strâmba e super moto si balsam, cand ajung in paduri gen Paduris sunt ”acasa” fugit de la oras. Soselele, comunele par mai bine gospodarite, cu obiective de vazut cercetat intr-o zona gen Tiocu unde mai este padure, spre Osorhel tre sa mai sap dar unele portiuni pe drum deja par ”magice”, in timp ce dealurile sterpe din jurul Clujului parca spun povestea unor secole de iobagie si abrutizare, cu un prezent in care incep sa domine ”fuck language/ fuck culture/ fucked lives”, oameni tot mai masiv cretizinati de bautura, droguri, materialism vulgar, toate tarele unei societati fara suflet si bun simt, traind in alienare si distopie.

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in 2022, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s