Via Gheo – Cristorel, Voivodeni, Strâmba


Via Gheo – Nm Cristorel, Mn Voivodeni, Mn Strâmba, Mn. Bălan și Porolissum: drumuri de coamă prin păduri de stejari, cărări din bătrâni, drumuri de oieri/lemnari, cruci de hotar ..
Berind – biserică mică dar cu farmec.
Vedere spre Berind, poză făcută la întoarcere.
Prima noapte – pe platou dupa Berind spre Cristorel
Dormit super, pat ca acasă, frigider 70L, bateri 4kwh. În zonă nu am avut internet pentru filme pe laptop seara.
gps track strava.com/activities/9241256984 De la Voivodeni revenire pe super drum de coamă în direcția Așchileu Mare. Pe ploaie am abandonat trecere sălbăticită, am revenit la drumuri ”țărănești”. E multă înțelepciune în alegerea acestor drumuri, eu care folosesc intens mai multe aplicații GPS pt orientare, pot aprecia pe cei din vechime care au ales aceste trasee.
Mănăstirea Voivodeni
a doua noapte – la intrarea Mn Voivodeni, vedere în direcția Păduriș
Ciorapi negrii dupa o zi de mers prin padure, în final si pe ploaie. Duș din sticla, urmează pus în funcțiune duș solar. Putem romanța teoretic viața în natura dar practic nu am fi în stare să trăim așa, dupa cateva zile fără comfortul obișnuit revenim ”plângând în genunchi” la baia din oraș. Pentru țânțari voi duce cu mine, mâneci lungi, plasa de țânțari pe față și mănuși.
gps track – strava.com/activities/9245557039 După urcare lină de la Fântânele, o porțiune pe lângă pășune apoi drum de coamă prin pădure suprinzător de bun. Coborârea bună spre Păduriș e cea din stânga.
Farmecul Sălajului – alternanța de păduri și fânațe, dealuri domoale care permit treceri de obicei relativ ușoare peste coame.
Stânga drum pădure – drepta drum pășune.
Mai sus 3 cruci – artâ ”naivă” din Adalin. Poza asta de pe o pantă care m-a păcălit bine…
Revenind spre Adalin de pe coama care m-a încurcat, peisaj antropic cu farmec, de obicei antropic=misantropie.
Neglijat la o stână părăsită, a fost destul să îi dau pâine și mângâiere ca să vină după mine câteva ore. I se vedeau coastele, când am ajuns în sat era îngrozit de alți câini, trebuia sa îl duc în brațe dacă era lătrat. Aproape că l-am pus în mașină ..
Intersecție. O alegere ” greșită” la dreapta a însemnat câțiva km în plus, sălbăticiș înainte de Păduriș. La revenire am urcat din Păduriș varianta ”bună” sa revin pe drumul din stânga, pe super trackul de coamă, cel ideal pentru pelerinaj de la Mn Voivodeni la Mn Strâmba. Drum ce se poate face și cu jeep sau cu cai. Pe jos 2-3h de la Fântânele la Păduriș.
Cu ”trotineta” după prune, prin Păduriș …
Am găsit pescari la balta asta ..
Drumuri de coamă prin pădurile de stejar. Cărările bătrânilor, drumurile oierilor/lemnarilor, crucile de hotar.. Via Gheo
Pentru mine atracția principală pe dealurile din Sălaj / nordul jud. Cluj, sunt pădurile de stejar. Mai cu suflet decat brazii ”reci” din Apuseni, mai cu farmec decât făgeții clujeni. (Elementele din însemnul heraldic sunt încadrate de patru rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai pentru generali, de trei rânduri de frunze de stejar dispuse în evantai pentru ofiţeri, de două ramuri de frunze de stejar dispuse în evantai pentru maiştri militari şi subofiţeri.)

About Alex Imreh

0742669918
This entry was posted in 2023, Go, Transylvania, Via Gheo and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Via Gheo – Cristorel, Voivodeni, Strâmba

  1. Adrian says:

    Foarte faine si pozele si povestea presarata pe traseu.

Leave a comment