Via Gheo. Baie de padure & glod în Toscana de Transilvania. Mn Strâmba – Mn Bălan – Chechiș spre Grădina Zmeilor


Am plecat de la Mn Bâlan, urcare pe lângă Trestia, pe drum care are chiar si parapeți de beton/tablă zincată pe o porțiune mare. Când să cobor spre Mn Strâmba am vrut sa vin pe coamă fără pădure, apoi coborâre mai abruptă scurtă lângă asfalt, dar am nimerit unde e mai rău, pe desișuri sinistre apărute după defrisări, nici padure nici pășune – doar spini, urât de tot. La revenire am găsit drumul bun lin pe vale, cu ieșire ascunsă sus pe fânațul mare pe coamă. Glod, pe pante ca pe gheață.
track pe mapy.cz La o distanta mica de Mn Stramba – sub 2km, pe drumul de asfalt este o casă cocheta, lângă ea pornește un drum pe langa o vale de pârâu, acolo e urcarea buna, pe vale destul de lin pana sus prin livezi, apoi pe coamă până la o intersecție mare de la care se poate cobori la Mn Bălan sau se poate merge mai departe pe coama spre Chechiș, Gâlgău …
De la Mn Strâmba pe drumul de asfalt mai puțin de 2km până la casa asta drăguță apoi pe lângă ea drum destul de lin pe vale de pârâu până sus pe ”highway coama mare cel mai sus”. Asta e traseul ideal Via Gheo spre Mn Bălan.
A doua zi, am făcut traseu Mn Bălan până spre Gâlgăul Almașului, am coborât spre Chechiș unde aveam deja vedere/ linie ”dreaptă” spre Grâdina Zmeilor trecând pe lângă lac balastieră. Urcarea de la Mn Bălan pe coamă am încercat să văd cât mai multe variante, 1-2 prin stânga, 2 pe lângă stână. 3 puțin la drepta mănăstirii și probabil 4 varianta cea mai bună, mai la dreapta de 4 urcarea din ziua precedentă. Dar ”ocolitul” a avut rost, cu panorame superbe spre Bălan/Mn Bălan și cu drum de coamă prin padure 5 absolut adorabil, până la intersecția cu 4 și până la ”intersecția” mare pe păsunea de sus.
Drum de la Mn Bălan la stână și coamă cu piscuri, de unde apoi trebuie să cobori pt a ajunge la orice altă coamă din jur.
Vedere spre Mn Bălan și stână și ..
.. și de pe aceeași coamă vedere spre satul Bălan
Vedere spre Gâlgăul Almașului – lac balastiera și Grădina Zmeilor
De sus Chechișul ascuns de coama cu livezi, ultima linie în zare Munții Meseșului
Gloduri, bivoleală. Fără sprijin în betze nici nu poți urca/coborâ nimic, pe noroaie picioarele se duc ca pe gheață. 9 ore pe zi, doua zile la rând am avut apă leoarcă în ”ghete impermeabile”. Ciobanii folosesc doar cizme de cauciuc dar presupun ca tot ai apă la picioare și așa cu transpirația. Întreb ciobanul ”cum e cu reuma?”, zice ”noaptea nu mai simt piciorele” ..
Salamandră. Cerbii, caprioarele, vulpile, nu au stat la pozat….
M-am abătut de pe drum crezând ca trec cumva prin desiș de sute de m. Aici abia începea, mai jos era muuult mai rău, imposibil de trecut. Poate cu macetă și topor îți poți face cale. Am găsit totuși culcușuri de animale mari .. Următoarele poze sunt ”străzi, intersecții, șosele”, căile bătrânilor …
Pe drum m-am intalnit si am povestit cu 2 ciobani. Apropo de capre, ”măgari și alte lighioane” o poveste de la Tina: ”Ieri, o femeie din sat îmi spunea ca băiatul ei nu prea învață, are probleme cu el, a terminat clasa a vI-a. Am întrebat -Unde este acum? -În casă, pe telefon! -Dar de ce nu i-ati luat 2 capre, poate 3 oi sa-i dați ceva de lucru? Eu am avut o discuție cu acest copil la școală când l-am invitat la Căminul Cultural la evenimentul cu Eminescu mi-a zis ca nu vine, ca nu-i place. -Dar ce-ti place? -Nimic. -Ce vrei sa faci? -Nimic! Dar când vei fi mare ce te faci? -Primar! -Dar trebuie măcar să știi citi ca lumea! -Îi bugat cât știu, pentru primar!”
”Toscana de Ardeal” : amestec de păduri, pășuni, pante complicate, unde au trăit cândva oamenii în armonie cu natura.
Am găsit acest CV la o persoana care propune exploratio.ro: ”Forest Bathing Guide, 3Q mindfulness trainer.
Studied at Nature & Dreams & Truth, Studied Mindfulness of breathing at 3Q Institute UK, Studied Forest Bathing Guide at Forest Therapy Hub” Ce este terapia pădurii? Este o terapie care aduce la un loc practica japoneză shinrin-yoku (baia de pădure), elemente de psihoterapie și meditația. Obții o stare interioară de flow, de prezență, de conexiune cu propria ființă folosind 3 elemente centrale: conexiunea cu natura, respirația, jocul terapeutic. Terapia pădurii este și o formă a ecoterapiei cu rădăcini în înțelepciunea și practica civilizațiilor native, studiată și validată științific în ultimele decenii.
Apropo de ”partea spirituală a mersului în pădure”: și la aceste plimbări, de 2 ori câte 9 ore de mers singur în pădure, tot discutam cu mintea mea în draci – îi ziceau ”da mai taci odata tu proasto, lasă-mă în pace, ogoieștete o țâră că mă înnebunești cu toate prostiile tale”. M-am luptat din greu cu dânsa și am pierdut lupta. Conceptul inițial nu e japonez (shinrin-yoku / baia de pădure), unii cred ca e simplă chestia dar nu e așa de simplă, sa golești mintea e o treabă serioasă. Mulți, de mii de ani, s-au tot trudit fiecare zeci de ani cu asta, budiști, călugări creștini, sau asceți din alte religii, toți în ultimă instanța tot acolo au încearcat și mai tot încearcă să ajungă, la nirvana. Unii fac sporturi extreme sau beau, sau sex / tantra, tot că să trăiasca clipa anulând constiinta. Cum zicea Constantin Țoiu într-un roman pe care l-am citit în adolescență – ”Iadul există. Există pe pământ. Este procesul proceselor de conștiință.”
John Muir sau „John of the Mountains“, cunoscut explorator, scriitor și naturalist preocupat de conservarea naturii, referindu-se la Shinrin-yoku scria: „Mii de oameni obosiți, neîncetiniți, cuprinși de civilizație, încep să înțeleagă că mergând în munți, merg de fapt acasă. Sălbăticia este o necesitate“.
S-a dovedit științific că interacțiunea cu natura diminuează activitatea cortexului prefrontal, zona funcțiilor cognitive și executive, precum planificarea, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, dar crește activitatea în alte părți ale creierului care au legătură cu emoția, plăcerea și empatia, stimulându-se astfel mai mult creativitatea decât productivitatea. De asemenea, scade concentrația de cortizol (hormonul stresului), semn că sistemul de răspuns al corpului la factorii de stres este stimulat mai puțin. paginadepsihologie.ro/shirin-yoku-baia-de-padure-sau-modalitatea-de-a-ne-reconecta-cu-natura/
Plimbându-ne prin pădure inhalăm aceste substanțe volatile, numite fitoncide care sunt de fapt uleiuri esențiale emanate de lemnul copacilor. Acești compuși organici se presupune că au efecte antimicrobiene și hrănitoare pentru organism. Ele sunt totodată și calea de comunicare dintre copaci. De asemenea, există o substanță și în sol, o bacterie comună denumită Mycobacterium vaccae, bacterie care stimulează sistemul imunitar.
Idea este simplă: dacă o persoană vizitează o zonă naturală, simpla plimbare prin natură are efect de calmare și relaxare asupra întregului organism. Acest lucru l-am știu cu toții cumva intuitiv, însă în ultima decadă studiile științifice apărute vin să susțină și să ne arate care sunt mecanismele ce stau în spatele acestui efect de vindecare prin simpla prezență a noastră în natură iar o parte din beneficiile demonstrate ale „băii de pădure“ sunt: reducerea stresului și a presiunii arteriale, îmbunătățirea creativității și a tonusului general, creșterea capacității de concentrare (chiar și în cazul copiilor cu ADHD), creșterea nivelului de energie, diminuarea tulburărilor legate de somn și nu numai.
Care este diferența dintre plimbare prin padure și forest bathing? Baia de pădure presupune un drum prin care te redescoperi și descoperi frumusețea naturii. Mergi mai lent și o faci într-un mod conștient astfel încât să-ți trezești toate simțurile. Aduci pădurii ca ofrandă toată atenția ta și poți să te odihnești sub umbra răcoritoare a copacilor. Poți să-ți speli toate șiroaiele de gânduri negative și zgomotoase în susurul apelor line. Ritmul susținut în cadrul metropolelor, cu viața agitată, cu target-uri și deadline-uri, cu modificări și zgomote ample, unde totul este sintetic, sticlos, betonat, acoperit de poluare și curpins de agitație, întreține un nivel foarte ridicat de stres ce duce inevitabil spre apariția unor afecțiuni grave. Agravarea acestor simptome și manifestări, contraintuitive firii umane, au dus la nevoia de a ne întoarce la originile noastre, de a ne reconecta cu natura și de a reînvăța (zic re pentru că e nevoie doar să aducem înapoi în atenția noastră, nu putem să învățăm ceea ce știm deja) să fim și să ne bucurăm de viață prin cele 5 simțuri. forest-villa.ro/forest-bathing-plimbare-mindful-padure/

About Alex Imreh

0742669918
This entry was posted in 2023, Go, Transylvania, Via Gheo and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Via Gheo. Baie de padure & glod în Toscana de Transilvania. Mn Strâmba – Mn Bălan – Chechiș spre Grădina Zmeilor

  1. Adrian says:

    Nu-i neaparat nevoie sa golesti mintea, cat mai degraba, dupa parerea mea, sa fii cu mintea in prezent, sa faci lucrurile in ritmul necesar, nici repede, dar nici prea molcom, exact cat e nevoie, si vei vedea cum incet incet apreciezi lucrurile marunte si monotone si vartejurile mintii se vor linisti.

Leave a comment