Orasul secret de sub Sarmizegetusa de marimea Bucurestiului


2012en.ro : Pe la inceputul anilor ‘90, subsolul din zona Gradistei a fost scanat de un satelit rusesc. Ce s-a descoperit acolo ramane o mare taina caci, oficial, nu au fost date publicitatii toate rezultatele. Neoficial, s-a spus ca rusii ar fi descoperit situri antice si preistorice necunoscute inca in zona. Se cunoaste totusi ca s-a intocmit un dosar al acestor descoperiri, la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si la Ministerul Culturii de atunci, care au decis efectuarea unor cercetari. Concluzia era una socanta: fortificatiile din zona Gradiste nu erau doar cetati dispuse pe culmile muntilor din jur, ci un imens ansamblu de 200 km patrati, foarte compact, care cuprindea o asezare militara, una civila montana, cu mai multe nuclee.

Practic, muntii fusesera taiati si terasati, apoi amenajati in incredibilul ansamblu.
Mai mult, pe o suprafata de doi kilometri patrati, la o adancime de 8 metri, s-ar afla o asezare subterana. Prin anul 2001, Vasile Dragomir, general de divizie in retragere, care facuse parte din echipa de cercetatori, declara pentru un ziar central ca in zona Vartoape fusesera detectate, pe o suprafata de 4 km patrati, 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum si incinte paralelipipedice, modificate de mana omului, care comunicau intre ele, dar si cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri spre muntii din apropiere, unele, prabusite partial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane. “Vreau sa subliniez ca in urma masuratorilor noastre a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mai mare decat cele de la Sarmizegetusa”, declara atunci generalul.

Conform studiului amintit, orasul subteran si suprateran de la Vartoape ar fi centrul complexului, mult mai mare decat cel de la Sarmizegetusa. Ca este asa, ramane sa o confirme viitoarele cercetari, dar noi ne-am convins de existenta tunelurilor, in acest inceput de mai cand, ajunsi la Capalna, la un pahar de vorba, un localnic ne-a povestit cum cu ceva vreme in urma s-a prabusit un perete de munte descoperind o parte de tunel, de putea omul sa mearga in picioare prin el, intarita cu barne putrezite din lemn. Unde ducea, ce se afla la capatul lui, nu se stie.

Incinte sacre de dimensiuni impresionante, in sanctuare taiate din andezit, piatra pe care astazi o croiesti numai cu diamantul, cetati din blocuri de calcar carate de la zeci de kilometri, fasonate si imbinate perfect, dupa tehnici misterioase, podoabe din aur si argint, de mii de cosoni, furate din pamantul dacilor… hartacomorii.blogspot.com/2010/orasul-comorilor-de-sub-cetate

Sarmizegetusa_Regiasarmizegetusa harta 2

sites.google.com/site/dimensiuniparalele/sarmisegetusa-DACIA-CAPITALA  Sarmizegetusa stă pe un oraş subteran de mărimea Bucureştiului. În 1993, România demara o amplă campanie de punere în valoare a cetăţilor dacice de la Grădiştea, fără ştirea opiniei publice. Un grup de oameni de ştiinţă români a efectuat la faţa locului, până în 1999, un studiu complex cu ajutorul unor aparate speciale de detectare a zidurilor şi a obiectelor îngropate. Aşa s-a pus în evidenţă faptul că sub Sarmizegetusa şi sub celelalte cetăţi dacice pe care le cunoaştem acum există un uriaş ansamblu arhitectonic militaro-civil, compact, cu mai multe nuclee, întins pe o suprafaţă de peste 200 de kilometri pătraţi, bogat în aur şi cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor.

<< Acest articol este preluat de zeci de bloguri, sursa pare sa fie un articol semnat Dumitru Manolache in Gardianul in 08-05-2009 .>>

Editura Miracol a publicat citeva carti Dumintru Manolache: TEZAURUL DACIC DE LA SINAIA , Andrei, Apostolul Lupilor , Sfantul APOSTOL ANDREI si protocrestinismul in spatiul romanesc

victor-roncea.blogspot.com/2008/11/un-jurnalist-crestin-dumitru-manolache.htmlAndrei Apostolul Dumitru Manolache

Autor a nu mai putin de noua volume de istorie, istoria crestinismului romanesc, teatru si beletristica, ziaristul Dumitru Manolache face parte din galeria acelor oameni pe care o mare sansa iti face bucuria de a-i intilni (asa cum a fost in cazul meu cind, in primii ani post-decembristi, am intrat in viltoarea presei). Publicate in ’’Tineretul Liber’’, ’’Evenimentul Zilei’’, ’’Romania Libera’’, ’’Adevarul’’, ’’Curentul’’, ’’Bucuresti Match’’, ’’Lumea credintei’’, ’’Gardianul’’ (unde semneaza saptaminal unica si cea mai longeviva pagina religioasa din presa laica centrala din Romania), miile sale de articole, anchete, reportaje si eseuri, impregnate de experienta jurnalistica de aproape trei decenii, au marcat cititorii cu amprenta cautatorului minutios si a exegetului de mare talent.
Dumitru Manolache cerceteaza de aproape 20 de ani problematica inceputului crestinismului romanesc, activitate concretizata in cartile: ’’Dervent, o poarta a crestinismului romanesc’’, ’’La portile luminii-Miracolele de la Dervent’’; ’’Lupii Mielului-Sf. Andrei si protocrestinismul in spatiul romanesc’’, ’’Andrei, Apostolul lupilor’’. Si, drept recunoastere a ineditului adus la lumina de autor, acest ultim volum, aparut in doua editii, prima la Editura Anastasia si a doua la Editura Dacica, a intrat in bibliografia obligatorie a facultatilor de Teologie de la Constanta si Sibiu – achizitionarea acestei carti se poate face de la Editura Dacica, consultind adresa
http://www.dacica.ro.

Dumitru Manolache – secretar general de redactie al cotidianului   gardianul.md

enciclopediagetodacilor.blogspot.com/2010/12/goana-dupa-aurul-sarmisegetusei In 1993, Romania demara o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor dacice de la Gradistea. Un studiu multidisciplinar efectuat la fata locului a pus in evidenta faptul ca sub ceea ce este acum decopertat exista un urias ansamblu arhitectonic, un ansamblu militaro – civil compact, cu mai multe nuclee, intins pe o suprafata de peste 200 de kilometri patrati. Acest oras ingropat este predacic si e foarte bogat in aur. Specialistii romani au intocmit niste planuri de detaliu cu siturile subterane nedecopertate, pe care le-au strans intr-un dosar trimis Ministerului Culturii si Cultelor. O copie a planurilor a ajuns insa si la cautatorii clandestini de comori, care au relatii puternice in zona clasei politice. Hotii stiu acum cu exactitate unde sa caute.

In mod ciudat, posibilitatea ca vestigiile din Muntii Orastiei sa fie scoase de pe lista UNESCO, merge mana in mana cu deja celebrul scandal al bratarilor dacice. Dupa cum se stie, ele au fost gasite in siturile de la Gradistea de catre hotii de comori si scoase apoi clandestin din Romania. Au ajuns in Statele Unite, unde un colectionar american de buna credinta a anuntat oficialitatile ca aceste artefacte se comercializeaza pe piata neagra. Ulterior statul roman a recuperat o parte din ele si a demarat o ancheta. In mod uluitor, numele unor politicieni de calibru, precum Adrian Nastase si Dan Iosif au fost asociate cu disparitia bratarilor. Cei doi au fost banuiti ca ar fi intermediat traficarea in tara a doua tezaure sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, respectiv 15 bratari dacice de aur.

Conform unor informatii neoficiale, subsolul din zona Gradistei a fost sondat din satelit de catre rusi pe la inceputul anilor ‘90. Rusii vorbeau despre situri antice, dar si preistorice necunoscute inca in zona Gradistei. Coroborand aceste date cu informatiile unor scriitori antici, care spuneau ca dacii au taiat si au zidit muntii, Guvernul Romaniei a cerut aflarea adevarului. Astfel, intre anii 1993 si 1999, in perimetrul fortificatiilor dacice de la Gradistea s-au desfasurat cercetari pe mai multe discipline, pentru realizarea unui studiu de ansamblu privind zona arheologica. Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice, si chiar elaborarea unei strategii de punere in valoare a constructiilor preistorice de la Gradistea.

Abia in urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat, urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si transformarea zonei intr-o rezervatie arheologica nationala, punct turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori. Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare. Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro-civila montana, cu mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata de 200 de kilometri patrati. Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.

Din comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti in probleme hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti in geodezie. Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mai vechi. Pentru a avea o imagine a modului in care s-a lucrat, dam exemplul grupului format dintr-un geodez si un specialist in magnetometrie. Geodezul, regretatul general de divizie Vasile Dragomir, (foto) cauta zonele de relief care pareau transformate pentru utilitati militare. Al doilea instala magnetometrele si trasa profilul subsolului in zona indicata.


Magnetometrul este un aparat care poate radiografia si pune in evidenta elementele din subsol, la adancimea dorita de operator. In acest caz sondajul a mers pana la o adancime de opt metri. Asa au fost descoperite constructiile scufundate in pamant, dar si incintele subterane care i-au uluit pe cercetatori. Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci este situata pe masivul Sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest in Podisul Transilvaniei, intre raurile Sebes si Strei.

„La inceput ne-am intrebat cum a fost posibil ca timp de cinci ani dacii sa poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era cea a romanilor. Mai ales ca era condusa de unul dintre cei mai buni strategi pe care i-a avut Roma vreodata. Raspunsul l-am gasit la fata locului: folosirea eficienta a terenului printr-un complex militaro-civil. Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui, in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era cel mai vulnerabil in acea directie. Ceva in genul zidului lui Hadrian din Scotia, lung de 170 de km. In interior, fiecare inaltime a fost terasata de jos in sus. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata de ziduri. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu. In studiu, eu numesc «modul» fiecare aglomerare urbana. Modulul poate fi inteles si ca un cartier mai mare, intins pe cateva hectare, al imensei fortificatii. In acest fel, un modul era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta sunt mici, in general de cateva zeci de metri. Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si sanctuarele ei, asa cum apar si la Sarmisegetuza Regia, cea cunoscuta pana acum. Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase amenajate cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati. Intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice construite foarte interesant. Intr-o zi am stat mai bine de o jumatate de ora in ploaie pe un asemenea drum sa vad ce se intampla. Apa curgea la dreapta si la stanga, dar nu si pe drum, atat de bine este facut sistemul de drenaj de sub ele. Singura bresa a sistemului de fortificatii a fost neglijarea laturii sud-estice, considerandu-se ca panta abrupta a muntelui e un obstacol natural suficient. Aceasta neglijenta a fost fatala dacilor. Imparatul Traian a urcat cu trupele chiar pe acolo si a atacat apoi fortificatiile de sus in jos“, ne-a spus regretatul general de armata Vasile Dragomir.

drumul antic catre sarmisegetusa(peste 2000 de ani vechime)
discul solar-sarmisegetusa

Un oras predacic subteran. Cea mai importanta descoperire din Muntii Orastiei o reprezinta incintele subterane. In zona numita Vartoape, pe o suprafata de aproximativ patru kilometri patrati exista 75 de gropi conice, de diferite dimensiuni, unele cu diametre de pana la 70 de metri. Aparatele au detectat foarte multe incinte paralelipipedice care comunica intre ele precum camerele unei locuinte. Este vorba de incinte naturale modificate de mana omului. Multe dintre ele comunica cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite. Unul merge chiar catre sanctuarele din Sarmisegetuza Regia, unde, de asemenea, au fost detectate cateva incinte subterane. In urma masuratorilor a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai impresionante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mult mai mare deca cele de la Sarmisegetuza. Conform studiului itocmit, acest oras subteran si constructiile de la suprafata, mult mai numeroase decat cele de la Sarmisegetuza Regia, au constituit centrul fortificatiilor, cu alte cuvinte centrul mega-orasului regilor daci, sau al cui va fi fost mai inainte. Arheologii din zona au fost, si sunt, mai putin entuziasti in legatura cu aceasta descoperire si mai retinuti in declaratii.

„Pe Culmea Vartoapelor se afla o intinsa asezare dacica, iar culmea, stancoasa, calcaroasa, e impanzita de mici grote care uneori iau aspectul unor pesteri. Pe micile platouri de la gura catorva au fost descoperite fragmente ceramice dacice“, sustine arheologul Ioan Glodariu, muzeograf la muzeul din Deva. Acesta considera ca terasele si cetatile erau dens populate pe vremea dacilor. Mai mult, fiecare terasa locuita era aprovizionata cu apa, atat locuintele, cat ai atelierele de fierarie, prin conducte care captau izvoare de la distante apreciabile. Foarte interesant este faptul ca aceste conducte de apa subterane aveau, din loc in loc, chiar decantoare.

Hartile oficiale au ajuns la hotii de comori

Dosarul cu planurile siturilor antice nedecopertate, gasite de echipa speciala de cercetatori, a fost multiplicat in patru exemplare, care au fost trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii si UNESCO. Alexandru Mironov a inclus cetatile pe listele UNESCO. Urma sa se initieze o ampla campanie de sapaturi arheologice si sa se realizeze un centru turistic exceptional. Programul a fost insa stopat, iar copii ale dosarului cu hartile siturilor au ajuns la hotii de comori. Astfel reusesc acesti hoti sa mearga la punct ochit, punct lovit, pe un teritoriu atat de mare. Singurul impediment in calea acestora este acum UNESCO, care e cu ochii pe siturile de la Gradistea. De aceea se tot lanseaza ideea, de origine romaneasca, cum ca cetatile vor fi radiate din patrimoniul mondial. „Nu se scoate nici un obiect UNESCO de pe liste. Asta e o prostie. Sigur cineva incearca sa vanda si Sarmisegetuza. Asta e singura explicatie“, este de parere Alexandru Mironov. Ramane insa o intrebare extrem de importanta: cine le-a dat hotilor planurile secrete ale complexului si, implicit, planurile comorilor de la Sarmisegetuza? Din analiza ulterioara a datelor a rezultat ca cea mai mare parte a acestei asezari, uriasa pentru antichitate, a fost construita inainte de perioada dacica. Mai mult, comorile cautate acum de hoti au fost ingropate inainte de perioada clasica a civilizatiei dacice. Lucru deductibil prin logica comuna: daca romanii cuceritori au strans tot aurul gasit la fata locului, de ce se mai gasesc comori de ordinul zecilor de kilograme in aceasta zona?

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in *****, Dacia and tagged , , , . Bookmark the permalink.

63 Responses to Orasul secret de sub Sarmizegetusa de marimea Bucurestiului

 1. Despre asigurarea protectiei comorilor nici macar nu se vorbeste in RO!

 2. Pingback: Orasul secret de sub Sarmizegetusa | Cugir, amintiri din viitor

 3. Mariana says:

  Desteapta-te, romane!

 4. De fiecare data sunt surprins cate prostii se mai inventeaza despre Daci 🙂
  “Sarmizegetusa stă pe un oraş subteran de mărimea Bucureştiului”
  Roma antica, la apogeul ei era un sfert cat Bucurestiul de azi. Iar Roma antica a fost egalata ca dimensine abia de Londra anului 1800. Asa ca ce asezare subterana sub Sarmizegetusa de dimensiunea Bucurestiului?! 🙂
  Nici Dacii si nici urmasii lor nu au fost buricul pamantului, nici pe aprope, nici pe departe…. doar foarte departe!

 5. radu oltean says:

  Chestia asta e o nebunie de articol! E o speculatie si o fabulatie de la A la Z. Autorul acelui text nu stie ce vorbeste. Nu cred ca a citit nici un articol despre cercetatarile facute in zona in ultimii 50 de ani. E drept ca imprejurul tuturor cetatilor dacice din mtii Orastiei erau asezari civile. Mari! Construite pe terase artificiale, nivelate in panta dealurilor. Majoritatea erau case de lemn cu temelii de piatra, dar case temeinice si bine facute, nu cocioabe. Aceste locuiri, adevarate orasele cu drumuri, izvoare captate, cisterne, turnuri izolate, au lasat deseori urme pe sol, sub forma de chipric ars, ceramica, zgura de fier. Aceste urme sunt cele hasurate pe hartile de mai sus.
  Nu mai vorbesc de articolul si mai stupid de mai sus cu “orasul subteran”

  • Alex Imreh says:

   E bine sa se lamureasca lucrurile, am incercat sa caut si eu confirmari, aici doar am transmis mai departe ce am gasit in citeva ore de cautat pe net si ma bucur daca apar informatii serioase. 1) Este adevarat ca 3 ministere au participat la acele cercetari? Ce reuzultate au produs si de ce nu s-au publicat? 2) Este adevarat ca zona s-a adaugat la liste Unesco? Desigur ca nu e vorba de oras compact, ci de zona compacta cu fortificatii, catune, alte constructii, dar ceva e pe acolo, inca mai sint chestii de sapat si nu de neglijat. 3) Nick Dimancescu lucreaza acum la urmatorul sau documentar care este o cercetare a zonei Sarmizegetusa si o decodare a siturilor si miturilor care inca nu au fost exploatate acolo. Daca aveti informatii si nu zvonuri, poate vreti sa intrati in legatura cu el, lasati-mi un mesaj. Mai multe info despre compania de film – vezi linkul de mai jos:
   http://kogainonfilms.com/Pages/InProduction.html

 6. Sorin says:

  Chiar nu inteleg de ce aceste prostii afirmate iresponsabil de Manolache trebuie propagate. Nu inteleg de ce un astfel de articol trebuie ilustrat cu fotografii de la Ulpia Traiana, (ca nu despre asta e vorba si cu monede de aur din secolele 18-19). Afirmatiile lui Dragomir sunt una dar speculatiile si scoaterea din context a lui Manolache sunt alta. Ce a realizat acest articol ? A inflacarat doar mintile cautatorilor de aur si a incitat pe energeticienii Romaniei care vin si se caca prin padurile Sarmisegetusei si distrug monumentele. Atat a facut acest elucubrationist care este Manolache. In tot ce s-a scris mai sus sunt cel putin 30 de enormitati, ca sa nu le zic prostii. Cautatorii de comori nu aveau ce sa faca cu hartile MLPAT-ului. Eventual sa se stearga cu ele la fund. Bratarile au fost descoperite datorita ator factori decat niste harti care nu spun nimic. Si multe altele ca acestea.

  • Alex Imreh says:

   Acest articol de ani de zile este preluat de la un blog la altul, a aparut in zeci de bloguri dar nu am vazut sa fie demontat temeinic. Trebuie sa recunosc ca si pe blogul meu aceste ‘informtii/povesti’ au o vizibilitate foarte mare, uneori sute de vizionari pe zi. Poate AICI este un loc bun de a pune comment-uri de catre oameni bine informati, care punct cu punct sa demonteze povestile. Orice moneda are doua fete. Tot ce e acolo descoperit si nedescoperit este total neglijat de stat, atentia publicului chiar daca este captata pompieristic, foarte ‘ziaristic’ tot nu e rea, mai ales dca e urmata de lamuriri. Cu siguranta mai sint lucruri de sapat acolo, lucruri de lamurit, anumite discutii intre sceptici si optimisti sint necesare, cred eu. Aceste povesti ar putea sa continue, se pregateste o Enciclopedie a Dacilor carte la tipar, deci e bine sa se lamureasca lucrurile, sau macar o parte din povesti. Repet 2 intrebari: 1) au facut 3 ministere cercetari? unde sint rezultatele. 2) s-a inscris zona pe liste Unesco? Unde este documentia pt aceasta inscriere?

 7. Vladimir Brilinsky says:

  Rar mi-a fost dat sa vad atatea tampenii elucubrationiste scrise la un loc. Adunate la un loc de Dumitru Manolache si raspandite acum pe toate canalele, aceste elucubratii cu planurile secrete si cu orasul subteran sunt de fapt rodul mintilor infierbantate a celor care batjocoresc Sarmisegetusa, cu lumanari si icoane, macinand sub bocanci soarele de andezit. Rog pe toti cei cu scaun la cap sa impiedice raspandirea unor astfel de imbecilitati care pot face numai rau Sarmisegetusei. Raspunsuri la intrebari :
  1. Cercetarile MLPAT nu au continut si rezultate magnetometrice. Alte cercetari de natura arheologica nu s-au intreprins in zona in afara celor efectuate de colectivul de la Cluj.Studii pluridisciplinare au fost efectuate la nivelul anilor 1978 -1983 si ele nu au demonstrat existenta unor elemente subterane de nicio natura.
  2. Nu zona ( de peste 35 000 ha) a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO ci doar 6 cetati – Regia, Capalna, Blidaru, Banita, Costesti, Piatra Rosie. Toata documentatie este detinuta de Institutul National de Patrimoniu, poate fii consultata la fata locului, dar copierea documentelor costa de te rupe, inclusiv pentru institutii ale statului. Este in limba franceza.
  Despre toate prostiile scrise in articol nu am timp sa scriu . Atata doar ca sunt extrem de mahnit ca regretatul Vasile Dragomir cu care am 3 inregistrari in emisiuni de radio, este rastalmacit si i se pun in spate tot felul de gugumanii.

  • Alex Imreh says:

   Timp de ani de zile textul asta a trecut prin zeci de bloguri fara sa fie criticat. Pe de alta parte intimplator cei ce fac al doilea film documentar despre daci au dat de acest articol si le-am spus sa ia lagatura cu tine, mi s-a spus ca tu esti in tema. Vezi mai jos, asta s-a intimplat acu citeva zile.

   • Vladimir Brilinsky says:

    Da este adevarat ca acest articol a circulat. Uneori chiar girat de voci autoritare in domeniu. Dar asta nu inseamna ca nu cotine tampenii. Eu nu sunt istoric, ci doar un jurnalist bine documentat in aceasta problema a Sarmisegetusei. Am sprijinit si sprijin orice initiativa a celor care vor sa aduca realitatea cat mai aproape de adevar, tot asa cum ma contrez cu elucubrationistii.

  • danutz says:

   Am mai vazut o elucubraţie la Sarmis. Cineva “dăştept” a gasit un artefact din piatră si a pus-o lângă soarele de andezit, zicând, chipurile, că servea pentru sacrificii. Foarte probabil că piesa respectivă servea terma romana de mai jos, si se vede clar că nu are nicio asemănare cu textura celorlalte. D-abia încape corpul unui copil în acel loc. Respectiva piesă avea rolul de gură de ceşmea (erau pline termele din Roma de astfel de piese). Mai este acolo un figurant care mai aberează pe la gură cască cum că dacii ar fi fost canibali, că sacrificau oameni, sau că ştiau despre roţile dinţate… fără să realizeze că un astfel de angranaj mecanic ar face praf “dinţişorii” respectivei piese. Nu trebuie să fii inginer să realizezi asta. Ca să nu mai zic de alte aberaţii şi minciuni despre Daicoviciu (tatăl şi fiul), cum că ar fi furat nu ştiu ce săbii de aur şi alte bazaconii. Tataeeee, dacă erau sacrificii acolo, se găseau urme de hematii şi alte componente ale sângelui, chiar dacă ar fi fost incendiată zona. Nu a ieşit nimic la analize… Dar deh, mai pică… de la unul, de la altul…

  • Vladimir Brilinsky says:

   Mai danut, cu t si z, zii pe nume, nu te sfii. A te ascunde sub un nume scos din palarie, e cel mai usor lucru. Balacaria, anonima si atotstiutoare, ne-a adus unde suntem acum. Elucubratiile care te sperie asa de tare sunt de fapt rod al unei documentari de peste 30 de ani. E usor sa vii la Sarmis sa dai un tur, sa mananci un hamburger adus de acasa, sa arunci o tigara prin Incinta Sacra si sa pleci emanand certitudini numai de tine intelese.
   Daca te intereseaza acea piesa este un andezit si in situ a fost descoperit langa soarele de andezit. Care terma romana de mai jos ? In inchipuirea ta poate exista o astfel de terma dar nu si in realitate. Daca te referi la baia romana de mai sus acolo avem doar calcar nu si andezit. Despre roatonda de andezit dintata pe interior nu are rost sa primesti explicatii pentru ca oricum nu le-ai intelege. Iar despre Daicoviciu, (doar tatal) vorbesc, fara ocolis, oamenii care au lucrat cu el si pe care mai poti sa-i gasesti prin satele Orastioarei. Dar cel mai tare esti in hematiile care ar fi iesit la analize chiar daca ar fi fost acolo un incendiu . Care analize ? Stii ceva ce nici arheologii nu stiu ? Sau vrei cu orice pret sa dai lectii pe care singur nu le intelegi. Daca atunci cand ai scris nu ti-ai dat seama, poate ca, citind ce ti-am scris, o sa realizezi ca nu poti depasi granita unui penibil de doi bani.

   • Catalin Lichi says:

    Buna
    Nu sunt Istoric! Am fost la Sarmisegetuza si m-a afectat profund!
    Ce cred eu ca trebuie facut!!! CERCETAT! guvernul sa plateasca 100 de arheologi si vara mii de elevii organizatzii si fie voluntarii. Asa pareri pe uscat ca e asa sa Nu e usor de afirmat. Sa cercetam si sa aflam ce au fost de fapt dacii!
    Sarmisegetuza Romana este si ea imensa si neexplorat nici pe departe orasul antic!!! Official orasul avea 40000 de locuitori la aceea vreme era imens de mare. si apar numai citeva relicve la lumina!
    De ce? De ce ne este frica sa excavam si sa aflam adevarul despre Daci?
    Parerea mea de Roman!

 8. GEO FILIŞ says:

  …”munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”…
  Iată, dragi…guvernanţi, că încă mai aveţi ce şi de unde fura !!! sau…voi ştiaţi iar poporul nu ??? G.F.

 9. alexandra furdui says:

  Am citit prima data despre acest vast preconizat ansamblu din Muntii Orastiei, intr-o carte exceptional de bine documentata, intitulata “ROMANIA – Valoarea arhitecturii autohtone / La valeur de l’architecture autochtone”, scrisa de arhitecta Silvia Paun si publicata de editura PER OMNES ARTES, Bucuresti 2003. Poate ca termenul de ‘oras subteran’ provoaca incredulitate la prima vedere, tocmai pentru ca nu a fost decopertat si e greu de imaginat. Privind insa la schita de ansamblu a fortaretelor ce se cunosc (si nu numai cele 5 sau 6 mai renumite) de la pag. 181, ideea nu mai pare atat de extravaganta. Cu atat mai mult cu cat la pag. 264 este prezentata o schita a troianului de la Ponorici, considerat ca fiind cel mai complex sistem de acest fel, si in plus construit la scara uriasilor, un dispozitiv defensiv dac intre valea Streiului si Valea Luncani, la sud-vest de Sarmisegetuza Regia (un alt obiectiv arheologic trecut sub tacere). Din pacate oamenii de azi nu sunt la inaltimea stramosilor si pentru sapaturi arheologice de o asemenea importanta nationala nu se vor gasi niciodata bani.

 10. constantin says:

  pfufff!!! pro si contra! aceasta istorie poate fi reala, daca cineva o si dovedeste…pana atunci…este speculatie…. apoi…va mai amintiti, care din voi, despre “acel ceva” care se afla sub muntii Vrancei, si se poate zari din spatiu??? Merita studiata si publicata ideea!!!

 11. “elucubrationiste”. Repetati cuvantul asta cu atata ardoare exact cum fac politistii cand invata un cuvant nou: il folosesc in orice imprejurare si cat mai mult. Am avut nebuna rabdare sa citesc toate comment-urile.
  In primul rand, ca e adevarat sau fals, ca poate fi sau nu poate fi demonstrat, nu aveti si nici nu puteti sa faceti ceva cu informatia, pentru ca nu ati ajuns la un grad suficient de intelepciune. Daca v-as spune unde se afla chivotul intelepciunii, ce dracu ati face cu el?
  In al doilea rand, Vasile Dragomir (fie ca s-a cacat prin muntii Daciei – direct sau indirect -) a scris niste carti. A avut puterea de a-si crea o iluzie de karma macar, pe cand voi, stati si o lalaiti pe bloguri cu pareri care mai de care mai culte, iar cel mai probabil, nici macar o data n-ati pus mana pe o carte de istorie sau un pas pe munte.
  In al treilea rand, razboiul romanilor cu geto-dacii (asta daca stiti diferenta dintre daci si geti – si nu ma refer ca unii stateau la munte si altii la campie) a fost cel mai lung razboi al romanilor purtat vreodata. De ce? Pentru ca dacii chiar daca nu ar fi fost buricul pamantului aveau ei ceva ce ii tinea acolo, in pamantul asta.
  Mai departe, ca sa poti vorbi despre daci si geti, trebuie in primul rand sa cunosti cine a fost inaintea lor. Iar inaintea lor nu se poate afla cine a fost decat prin studiul limbilor pamantului, pentru ca ele, limbile si cuvintele nu au fost create in hazard la un fript de caprioara la ses, ci e o adevarata nebunie energetica. Sa nu mai vb despre numele pe care le poarta tara asta in orase, paduri, ape etc
  Asadar, sfatul meu este mai bine sa treceti strada o batranica sau sa cumparati un corn unui copil, ar fi mult mai bine pentru toate partile.
  Succes cu salvarea planetei!

  • GIGI says:

   cu toata stima si respectul :un comentariu simplu ;la obiect si judecat cu inima;multumesc LUI DZEU ca mai sint OAMENI adevarati.

 12. Amelie says:

  mi-au placut comentariile > pro si contra>>multumesc frumos…

 13. ion Dragan says:

  De vreo 1900 de ani se screm unii sa deznationalizeze Dacii si iata ca au aparut roadele cele otravite. Tinerii nostri cei ”cititi” stramba din nas despre orice e national, uitand ca am fost prima civilizatie din Europa (o sustin istorici straini, ca ai nostri parca-s tot aia adusi de rusi). Probabil ca din Daci, ”cei mai viteji si mai drepti dintre antici”, au mai ramas doar cei de tip Gelula! De-aia s-or fi simtind indreptatiti dusmanii sa ne numeasca pe noi tigani si pe tigani romi! Au reusit sa ne faca sa citim si sa vorbim doar ceea ce ne dicteaza ei…. Vai de noi!

 14. Vlad Getul says:

  🙂 Nu ii lasa Nunule! Fa ordine cu ei 😉
  Daca vreti sa aflati mai multe lucruri miscati-va fundurile la Sarmis, vara, e frumos, superb, magnific. Numa sa nu veniti cu lumanari sau alte prostii in cap.
  Retineti doar atat din intelepciunea Stramosilor: Credeau in Nemurirea Sufletului! Si de aia vedeau moartea doar ca pe o trecere. Putine popoare au mai ajuns la un nivel asa inalt de intelepciune.
  In rest, nu uitati ca “Nu suntem urmasii Romei!”
  Toate bune!

 15. Bogdan Cojocaru says:

  Ce usor este sa arunci cu vorbe de ocara in cineva care a avut “tupeul” de a scrie despre Sarmisegetusa. Daca este real sau nu, noi, cititorii nu stim, dar de ce nu va puneti mintile luminate la un loc, cei pro si contra care sinteti “de meserie” si sa elucidati aceasta problema – asta in loc sa va blamati unii pe altii. Cred ca ar fi mai bine pentru toata lumea… In acest fel, cititorii ar fi “iertati” in a fi nevoiti sa citeasca cometarii rautacioase cu un limbaj care lasa de dorit.

 16. cristi says:

  De ce nu s-au dat publicitatii sumele de bani care au fost achitate de catre stat pentru recuperarea bratarilor? Nu vrem sa ne cunoastem istoria,ceea ce se invata acum in scoli este o parodie firava demna de plins . Dintr-un popor mindru semet si viteaz care a tinut piept vreme de 5 ani celei mai purernice armate a acelor timpuri ne-am transformat in hirtia igienica a unor neaveniti care nu au alt scop in viata decit jaful acestor meleaguri si acumulare de bogatii materiale.Ani de-a rindul am fost indobitociti cu tot felul de sintagme si minciuni uitind asfel de unde venim si cine sintem, ne-am transformat intr-un popor fara identitate istorica, iar sentimentul de mindrie nationala a incetat sa mai existe. Nu pot intelege de ce nu se studiaza istoria inainte de Burebista ,nu se stie de infrigerea care a suferit-o Darius al Istaspe, si nici fiul acestuia Xerxes cu armata de peste un milion de soldati,istoria noastra nu pomeneste nimic se regina Tomiris,si de infringerea suferita de puternicul rege persan Cyrus.Constatam cu stupoare ca ne lipsesc citeva mi de ani din inventarul istoriei adica perioada cuprinsa intre Tartaria si Burebista si intre asazisa retragere aureliana si 1330 batalia de la Posada.

 17. Vladimir Brilinsky says:

  Sumele care s-au platit pentru bratari sunt publice. Ele variaza intre 42 si 78 de mii de euro per bucata. Despre istoria de dinaintea lui Boerebista, despre bataia pe care a luat-o Cyrus si despre Tomiris s-a vorbit la congresul de dacologie din 2010. Detalii se pot gasi pe http://www.dacia.org la razboiae uitate.

 18. Paul Buica says:

  Rauvoitori si inculti sunt pretutindeni si probabil ca exista si multe interese oculte legate de falsificarea istoriei si denigrarea civilizatiei Dacilor. Cred ca nu exista un alt popor care sa permita mai mult decat noi sa-i fie calcata in picioare istoria. Este adevarat ca istoria este scrisa intotdeauna de invingatori fie ei cu sabii si scuturi sau cu laptop-uri, concepte economice si tehnici de manipulare dar nu ne poate impiedica nimeni sa devoalam Adevarul si sa inlaturam frauda.

  Un exemplu de “barbarism”:

  Dacii detineau o tehnologie superioara de prelucrare a fierului si protectie impotriva oxidarii. Cuiele de exemplu era facut din “alfa-fier pur in proportie de 99,97% era acoperit, nu cu vopsea ci cu 3 straturi moleculare, perpendiculare, care-l protejau impecabil, pastrandu-i puritatea – aceste trei straturi fiind, tineti-va respiratia va rog:
  1. suprafata – Magnetita “Fe3O4”
  2. oxid de fier “FeO”
  3. alumo-silicati.” – Andrei Vartic a analizat un astfel de cui la Leningrad, la Institutul Metalurgic.
  “Prin cercetarile efectuate de profesorul Kiosse si de doctorul Galina Volodin, utilizand metode de iradiere cu raze X, aplicate la pelicule subtiri de semiconductori (asa numitele unghiuri mici), s-a putut observa peliculele protectoare despre care am vorbit mai sus. Profesor Daria Grabco a studiat la microscop microstructura deosebita a fierului dacic si a mai observat ca acest fier are doua straturi de “domene”, unul central si unul de suprafata. Domenele – si aici este “ciudatenia” – sunt orientate perpendicular unul pe altul, asta insemnand ca, mai intai s-a solidificat (in campul magnetic al Pamantului) stratul interior, apoi, peste el s-a aplicat in stare lichida!!! un alt strat, care s-a solidificat si el, dar … in alta pozitie fata de campul magnetic al Pamantului!”

  • GEORGE TEODORESCU says:

   Din p.v. tehnic se poate. Turnare in forme, dupa care calire in apa urmat de turnare peste a unui alt strat de metal, urmat de revenire in nisip. Aceasta structura ar da rezistenta miezului si maleabil exteriorul, adica exact ceea ce e nevoie ca sa intre usor. . Treaba cu “ciudatenia” solidificarii e deplasata.Prima turnare se face in forme probabil de pamant presat (batut) de sus in jos. dupa ce metalul se intareste, adica pe la 750 grade Celsius, forma de pamant se sparge, se colecteaza cuiele si se arunca in apa pt calire rapida. Dupa care se face alta forma de pamant, in care se baga cuiele din primul process. Se face a doua turnare , acum pe la varful cuiului. Dupa solidificarea metalului, se sparge forma , se colecteaza cuiele, si se baga in nisip, adica procedeul de revenire lenta, care probabil dureaza cam 12-14 ore. De aici apar alumo-silicatii. Moale afara, tare inauntru. E simplu, dar ingenios.Nu trebuia sa se ajunga la Moscova pt asta, mai sunt ingineri si-n Romania. Ma mir ca fraierii aia nu s-au prins..

   • GEORGE TEODORESCU says:

    Intrebarea e alta, de unde stiau dacii de tehnologia materialelor, calirea si revenirea? Vorbim despre o civilizatie , de acum 2000 ani care cunostea aceasta tehnologie., si care , pana acum nu s-au gasit dovezi ca ar fi avut un alphabet si o scriere. Chiar asa sa fie? Prelucrarea metalelor a dus la evolutia omenirii. Stramosii nostril sa fi fost chiar atat de barbari, cum ne clasificau romanii?
    Cuceritorul Daciei afirma intr-una din scrierile sale “ACUM VOM MERGE SA CUCERIM TARA STRAMOSILOR MEI”. Interesant. Iar Cezar afirma ca se trage dintr-o familie de daci, iar alti 6 imparati ai Romei la fel. Pe Columna lui Traian, solul dacilor nu apare sculptat la marele imparat cu un translator alaturi. Probabil ca sculptorul a uitat sa redea acest mic detaliu, dar pe alta placa apare un dac care ara pamantul cu un bou cu un plug de lemn. (am vazut pe viu acea imagine acum cativa ani pe Valea Hartibaciului life= nimic schimbat de ACUM 2000 DE ANI). Vorbeam cumva aceiasi limba? Cum asa? 6 legiuni romane au trecut Dunarea . Cum au putut soldatii romani sa schimbe limba unui popor raspandit pe o suprafata imensa, cand ei stateau numai in fortificatiile construite de ei? Deci?

 19. karmapolice says:

  mi se pare extrem de ciudat ca atiti binevoitori se incontreaza pe aici…..dacii nu erau buricul pamintului, articolul e o timpenie, nu exista dovezi, s.a.m.d…miroase f tare a rahat, dar nu mai intreb de ce, orice roman isi da seama.
  Actually facts;
  1-dacii AU FOST buricul lumii(know your history)
  2-nu numai ca cercetarea prin satelit a rusilor este adevarata dar, bonus ei au adus la cunostinta ministerului culturii ca exista si 3 PIRAMIDE INGROPATE
  3-Intimplator, domnul Caramitru-mason-care era ministru pe vremea aia s-a opus din rasputeri ca aceste informatii sa fie date publice.
  De unde stiu?Pe vremea aia eram ziarista la un ziar de specialitate si ni s-a spus SA NU PUBLICAM aceasta informatie.
  Asa ca lichelelor scutiti-ma.
  P,S-nu zic ca articolul nu contine probabil si greseli, dar astea sint nesemnificative. Ce vor toti romanii este ca ADEVARATA NOASTRA ISTORIE sa nu mai fie minjita cu noroi si sa fie dezgropata din sertarele celor ce nu vor binele tarii.

 20. Marin Alnitei says:

  1. Am avut onoarea sa-l cunosc personal (si ca subordonat) pe regretatul general locotenent ing. Vasile Dragomir – sef al Directiei Topografice Militare intre anii 1968-1984, inginer geodez, patriot desavarsit, care printre multele sale realizari a ordonat ridicarea topografica a Sarmizegetuzei si apoi analiza din punct de vedere geodezic si astronomic a constructiilor existente. Rezultatele sunt publicate in cateva carti aflate in biblioteca Directiei Topografice Militare. Din aceste masuratori si analize au rezultat informatii despre incredibila abilitate a dacilor de a determina precis fenomene astronomice – precum eclipsele, dar si elemente geodezice mai precise decat ale altor civilizatii contemporane si foarte apropiate de cele actuale – determinate cu instrumente de masurare extrem de precise.
  2. Pentru scopuri cartografice, Directia Topografica Militara in colaborare cu Institutul Geologic si Geofizic al Romaniei (actual Institutul Geologic al Romaniei) au efectuat masuratori de magnetism pentru determinarea anomaliilor magnetice, foarte importante pentru scopuri de aeronavigatie si militare, izogonele fiind trecute pe harti. Generalul Dragomir, indiferent cat de mult s-a implicat si cat de specialist a fost nu putea face, nici el si nici specialistii pe care i-a condus si coordonat, astfel de determinari magnetice pentru determinarea unor constructii subterane. Parerea mea este ca se exagereaza.
  3. Acum prin inregistrari satelitare si/sau aeriene in infrarosu apropiat/indepartat se pot detecta si constructii subterane, printre altele, dar acestea nu sunt decat la indemana celor care detin astfel de tehnologii de varf – SUA, Rusia, si prin conventie ONU nu pot fi comercializate tertilor.

 21. Este un banc care spune atat de multe despre “dacofili” (in gilimele):
  “La o conferinta grecii, italienii si românii se laudau cu trecutul lor istoric…
  Greci cica au gasit bucati de cupru in ruinele antice grecesti si au tras concluzia ca grecii antici foloseau comunicatiile telefonice pe fire de cupru.
  Italienii cica au gasit niste bucati de sticla in ruinele Romei antice si au tras concluzia ca romanii cunosteau comunicatiile prin fibra optica.
  Românii nu au gasit nimic in ruinele dacice si au tras concluzia ca dacii detineau secretul comunicatiilor wireless” 🙂
  Probabil din acelasi motiv nu s-au gasit inscriptii in limba daca: dacii stocau totul pe DVD-uri reciclabile! 😉

  • GEORGE TEODORESCU says:

   Esti un tip intelligent. Ai uitat sa mentionezi ca satelitul care le-a dat de furca americanilor si rusilor dupa ce si-au lansat primele rachete in spatiu avea gravat pe corpul sau numele DACIA 5.

  • Iovan says:

   Este o anecdotă fără fundație, pentru că bucăți de cupru ți de sticlă au fost descoperite și la Cucuteni și la Severin și aveau o vechime mult mai mare decât descoperirile de la greci și de la italieni. Ba mai mult, cupru prelucrat și bucăți de sticlă s-au găsit la fiecare săpătură. Nu s-au găsit documente în dacică pentru că erau în latină sau în greacă și au fost considerat romane sau grecești. Deși vechimea acelor inscripții era mai mare decât cele mai vechi urme grecești sau romane, înțelepții noștri istorici s-au făcut că plouă și că nu au umbrele.

 22. A pyramid has been discovered in Bosnia-Herzegovina that are larger, older and more perfectly oriented than Egypt’s Great Pyramid of Giza. Located near the city of Visoko, not only is it the first pyramid to be discovered in Europe, but it is also the largest valley of pyramids in the world.

  http://beforeitsnews.com/story/902/930/Pyramid_Discoveries_Will_Force_History_To_Be_Re-Written.html

  Daca urmariti cele 4 filmulete cu interviul lui Semir Sam Osmanagich, cel care a avut incredere in ceea ce banuia, veti vedea ce a descoperit. Si atunci, cum sa nu iei in considerare orice ar putea dezlega mai mult istoria acestor locuri. Ii intreb pe sceptici: cum de puteti fi atat de categorici, doar prin prisma judecatii voastre? Nu spun crede si nu cerceta. Dar nici nu crede fara sa cercetezi. In profunzime, nu doar superficial.

 23. Pingback: Secrete ascunse - Impreuna in Lumina | Impreuna in Lumina

 24. Kozma Simon says:

  Anterior intr’o replica scriam de ceramica descoperita aici sub M6(Hu) de peste 2000 si peste 5000 de ani. Am uitat sa spun ca ceramica neagra era facuta cu grafit adus din Ardeal. Arheologii stiau de provenienta grafitului.Eu personal am gasit mai multe bucati.
  Intr’o frumoasa zi petrecuta la Sarmisegetuza , cineva mi-a dat sa vad (puteam sa cumpar,dar nu am avut bani)un Kosson de o frumusete rara. Prelucrarea aurului pe aceste tinuturi intrece orice inchipuire, atat ca si cantitate, cat si calitate. A nu se uita ,ca aici au trait Agatarsii ,popor renumit in bogatiile aurifere.Extragerea aurului din apuseni dateaza mai bine de 2000 de ani.( Si acum ca sa ma dau mare, va voi soca cu o ultima descoperire, pe teritoriul Peru)Cunosteau modalitatea de aurificare electrolitica de acum 1900 de ani.
  Ca si incheiere, cred ,ca cei ce sunt preocupati de aceasta tema ,se cred intelectuali, si in acest caz ,ar trebuii sa foloseasca limbajul adegvat.

 25. Kozma Simon says:

  Intrebare retorica:- Oare avioanele Israeliene dotate cu aparatura cea mai sofisticata posibil care au survolat nu demult Romania si Ungaria (din greseala) Ce au descoperit din greseala?…….

  • Iovan says:

   Se spune, dar nu se vorbește că ar fi găsit o intrare vizavi de Om și, când s-au apropiat cu elicopterul prea aproape s-a iscat o furtună magnetică în urma căreia au murit toți și a ars și unica hartă, nu apucase să fie copiată, cu intrarea de vizavi de Omul, moșul nostru (Zal Moxe=zeul Moș, cum spune Densușianu și cum a spus și Petrache Lupu de la Maglavit) care ne mai apară!
   Este o bătălie informațională între marile puteri care speră să descopere tehnologii cunoscute de daci și care să rămână nedescoperite de celelalte puteri. De ce vor să facă praf la Roșia Montana? Dacă ar mai fi fost aur, n-ar mai fi plecat rușii prin anii 1970, mai ales că Ceaușescu îi lăsa și cu cianură și cu explozibil. De ce nu pleacă rușii de pe insula Șerpilor dacă este doar o bucată de piatră, cum zicea Băsescu. Au trecut peste 100 de ani de când s-a descoperit mormântul lui Ahile și se mai fac descoperiri și azi. Pe ascuns. De ce au venit americanii la Deveselu, ei aveau deja baze mai bine amplasate, și pentru apărarea românilor nu era nevoie de scut antirachetă, ci de scut antitanc. Cum au început? Cu săpături pentru fundații de clădiri imense…

 26. ioana says:

  Interesante comentariile si vin si intreb,poate stie cineva si ne confirma.Pentru anul acesta era anuntata o campanie de filmari, scanari si cercetari cu tehnologie avansata(pentru verificari ale subsolului,probabil magnometrie sau altceva) de catre BBC parca ? Urmau sa faca un documentar ,stiti ceva ?

  • Geanina says:

   In 1 Decembrie va fi prezentat documentarul. Din pacate nu mai situ pe ce post. Poate pe TVR2, dar nu sunt sigura.

  • Iovan says:

   Au venit, au filmat. Au descoperit marea așezare subterană. Au multiplicat documentația, erau foarte bucuroși și impresionați, au dăruit documentație guvernelor de la București și de la Londra. Cum acestea au tăcut, ba chiar cel de la București a trecut la amenințări, englezii au tăcut și au făcut un film mincinos despre stăpânirea Daciei de către Romani.

 27. valahu says:

  Ce mai tura-vura de aici pleaca radacina civilizatiei actuale si lacomia-si spune cuvantul , arme, arme, multe, multe arme, si nu mai platiti impozite la hoti si banditi, nu mai platiti nimic, oricum EI vor fugi iar noi vom fi sacrificati, asteptati-va la oprirea curentului pe tot globul pentru a creea o varsare masiva de sange, nastase impuscatu a vandut niste bratari dacice, sa vedeti ca nici nu se va aminti la dosar ca sa-i mai dea vre-o 15 ani de parnaie, eu l-as beli de viu

 28. Iovan Valeriu says:

  Atât cât se cunoaște despre religia dacilor contrazice vehement false teorii cum sunt și acelea cu sacrificiile umane. Crederea în nemurire amplifică respectul față de viață, altfel toți dacii s-ar fi sinucis fără ezitare pentru a ajunge în apropierea lui Scheau (cum cred eu că se numea zeul lor suprem…și în cinstea cărora au existat scheiuri naturale și construite). Atunci nu ar mai fi existat războaiele daco-romane pentru că teritoriul Daciei ar fi locuit alte popoare. Este posibil să fi incinerat cadavrele, dar și această presupunere contrazice teza nemuririi pentru că trecere la forma supremă de viață trebuia făcută treptat în deplină comuniune cu natura din jur. Cred că cimitirele dacice au fost subterane. Cred că au existat tunele care traversau Dunărea pe dedesubt. Și mai cred că Traian era dac și că provenea dintr-o familie cu drepturi la conducerea statului dac, altfel nu ar fi fost ajutat de trădători daci, pentru că traversarea Dunării pe un pod de bărci nu ar fi fost posibilă, dacii fiind arcași pricepuți și care aveau lemn și fier la discreție. Sunt surprins că nimeni nu vorbește despre țițeiul în Dacia, care sigur genera incendii devastatoare și care a făcut ca acele ținuturi să fie asociate iadului ( tărtăria). Să nu fi studiat preoții daci efectele petrolului și să nu fi descoperit războinicii daci săgețile de foc?

 29. GERULA says:

  este foarte posibil ca rusi sa se intereseze de zona ;GRADISTE-STREI;deoarece aici este un bogat zacamint de minereu radioactiv \in special TORIU .Din1986 pina in 1992-3[nu stiu exact] inzona baru mai exact VALEA REA[STREI] a lucrat o echipa de geologi.Asa ca nu e de mirare ca RUSI erau interesatide zona aceasta.

 30. Ion says:

  Informatiile lasate de istoricii antici se dovedesc adevarate. In zilele noastre s-au putut confirma datorita tehnicii descoperite, astfel cei care doresc sa-si insuseasca (sa fure) au intrat in actiune. Vom sti oare noi romanii, mostenitorii de drept ai dacilor, sa ni le aparam ? Daca da, atunci aceste imense comori, nu numai cele materiale, ar putea face ca tara si romanii sa renasca ca Pasarea Phoenix. Doamne ajuta-ne !

 31. newsconspy says:

  Sursa este: exactă este Sorin Golea, El a scris la începutul anilor 1990, împreună cu Emil Străinu despre aceste descoperiri. Apoi, evident fiecare – din diverse motive – au „rescris” și adăugat noi date… Însă SCHELETUL acestei informații este meritul celor doi autori amintiți mai sus.

 32. Alex Imreh says:

  Aurora Pețan
  Articolul din Formula As despre noutățile de la Sarmizegetusa Regia, generate de scanarea Lidar a celor de la BBC, http://www.formula-as.ro/2013/1085/societate-37/sarmizegetusa-regia-noutati-spectaculoase-despre-fosta-capitala-a-dacilor-16845 face bine că se străduiește să aducă la lumină astfel de informații, dar cei intervievați sunt neinformați și urmarea este că prin intermediul lor se diseminează informații eronate. Câteva extrase dintr-un interviu: „Viziunea noastră până acum era că Grădiştea de Munte va fi fost o cetăţuie ca toate celelalte, o cetăţuie în care locuiau câteva zeci de oameni, aşezarea civilă întinzându-se pe platourile secundare şi la poalele dealului.” „Recent, Simion Ştefan, în cartea sa dedicată războaielor lui Domiţian şi Traian cu dacii, redactată în franceză, arăta că la Sarmizegetusa Regia a existat o locuire foarte mare, pe care o plasează aproximativ pe toată culmea dealului Grădiştei.” „Pe fotografii se văd clădiri dincolo de zona cunoscută până acum. Totul are o anvergură incredibilă faţă de ceea ce ştiam anterior”. „Apoi, foarte spectaculos este faptul că marele drum procesional continuă mult spre vest, pe sute de metri. Către vest se văd, de altfel, mai multe clădiri monumentale de piatră de o parte şi de alta a drumului, despre care nu ştiam nimic înainte”. „…Plus că drumul dacic era pavat cu blocuri de piatră atât de fină, că parcă ar fi fost calupuri de lut tăiate cu sabia.”

  Așadar, datorită scanărilor Lidar făcute de BBC, am aflat că Sarmizegetusa Regia nu era o biată cetățuie, la fel ca toate celelalte, așa cum „credeam” până acum, ci un mare oraș, care se întindea mult spre vest, pe o mulțime de terase, direcție în care continuă și „drumul procesional”. Ce-ar fi descoperit cei care au vorbit despre asta dacă s-ar fi documentat ori și-ar fi întrebat colegii care sapă la SR, ori ar fi fost la fața locului (lucru pe care nu l-au făcut, câtă vreme nu au văzut zecile de secțiuni din așezarea civilă și nu amplasează corect pe plan „baia romană”)? Ar fi aflat că se cunoaște de multă vreme așezarea civilă, care începe din Lunca Grădiștii și se întinde până pe Căprăreața, pe un ax de aproape 4 km, însumând peste 200 de terase antropogene (lucruri spuse de cei ce sapă acolo chiar într-un interviu publicat acum câțiva ani în Formula As). Că primele cercetări s-au făcut în acea zonă în 1803-1804, iar în 1951 s-a întocmit primul plan al așezării civile vestice (foto). Că acolo s-a descoperit vasul cu inscripția „Decebalus per Scorilo”, trusa medicală, instalația de captare a apei, recuperată aproape integral, monede, multă ceramică, inclusiv pictată, unelte de tot felul, între care cuțitoaia cu inscripția Herenni și o mulțime de alte lucruri importante. Că acolo s-au săpat locuințe cu una sau mai multe încăperi, rectangulare, circulare sau poligonale, toate cu suprastructură de lemn sau lut, unele cu temelii de piatră, că s-au săpat turnuri de pază, s-au secționat valuri de pământ, s-au cercetat cuptoare metalurgice, s-a investigat drumul dacic, ce străbate pe culme întreaga așezare de pe Dealul Grădiștii, pornind de jos de la confluența celor două văi, drum al cărui traseu a fost marcat pe un plan încă în 1916, și care este format din strat de piatră locală (micașist), nu din blocuri de piatră. Și, desigur, nu e procesional, ci deservește zecile de terase locuite, aflate de o parte și de alta de el, pe lângă accesul spre cetate și aria sacră. Și, desigur, drumul pavat din zona sacră nu duce la poarta de vest, și cu atât mai puțin dincolo de ea, așa cum au arătat clar rezultatele prospecțiunilor magnetometrice din 1988, precum și rapoartele de săpătură din campaniile 2011 și 2012.

  Iată ce spun arheologii (acei arheologi, despre care se spune în articol că timp de jumătate de secol nu au săpat decât în cetate și în zona sacră) despre locuirea civilă de la SR: „Cartierele civile ale Sarmizegetusei, cu locuințele și contrucțiile gospodărești, cu instalații de captare și de transportare a apei potabile și de drenare a celei provenite din precipitații, cu ateliere de altă natură, au beneficiat de cele mai extinse săpături.” (Glodariu et al. 1996, p. 92). Cele mai extinse. E drept că s-a săpat haotic, că nu s-a publicat decât prea puțin, că nu există un plan actualizat, că nu există o cronologie clară, că prea multe sunt lipsurile cercetărilor de la SR. Dar nu este Simion Ștefan cel care a descoperit așezarea civilă, și nici BBC-ul: orice turist care se duce în vizită la cetate, poate vedea pe unul din panouri amplasarea celor două mari cartiere civile ale Sarmizegetusei Regia (vezi foto). În sfârșit, acum câțiva ani întreg Dealul Grădiștii a beneficiat de ridicare topo, și la fel și „cartierul” răsăritean. De altfel, e bine că pe imaginea Lidar nu apare și așezarea civilă de est, pentru că atunci „uluirea” ar fi fost dublă. Cât despre monedele cu „Decebalus per Scorilo”, nici în glumă nu e de zis așa ceva, pentru că unii o pot lua de bună.

  Cât privește cealaltă mare descoperire, valul de pământ despre care dna româncă de la o universitate străină spune că cercetătorii români habar n-aveau că există, lucrurile stau la fel, cu diferența că nu e singura care spune asta. Fortificația a fost cercetată de C. Daicoviciu, care a secționat-o în mai multe locuri, apoi de H. Daicoviciu și I. Glodariu, cel din urmă chiar punând pe plan o parte a ei. S. Ștefan este cel dintâi care a amplasat-o corect și integral pe plan. Scanarea Lidar nu a făcut decât să confirme ceea ce se știa deja. Că acest val e roman, asta nu se poate spune doar privind din avion, e treaba arheologilor să îl sape serios și să publice rezultatele – ceea ce până acum nu s-a văzut, deși a fost cercetat de atâtea ori. Dna de la acea universtiate spune că analizează fișierele primite de la BBC. Să sperăm că or să-i sară în ochi numeroasele secțiuni arheologice din val, făcute în anii ‘50, foarte vizibile pe planul Lidar, și pe care orice turist le putea vedea până de curând, când încă mai era permis accesul pe drumul de la sud de cetate (vezi foto). De ce s-a prefăcut arheologul de la SR că e pentru prima oară când află de acel val, când știa foarte bine de existența lui? Probabil ca să obțină planul Lidar de la BBC, la schimb cu o minciună necesară construirii scenariului filmului. Poate fi un târg avantajos pe termen lung, dat fiind că mulți ani vor trece până vom ajunge să avem acces la acea tehnologie. Cu ce preț s-a făcut târgul? Cu unul foarte mare pentru cel care și-a pus în joc reputația pentru a obține acel plan în beneficiul cercetării sitului. A meritat însă doar dacă acel plan va fi valorificat științific cât mai curând. Că alți arheologi nu știau că acel val este bine cunoscut de multe decenii, din asta nici știința, nici publicul nu are nici un câștig la schimb.

  Cu siguranță scanarea Lidar dezvăluie multe lucruri necunoscute. Însă nu cele afirmate în articol. Există în mod cert contrucții neidentificate, dar nu de piatră, monumentale, cum se afirmă, și pentru care nu avem dovezi sau analogii, ci probabil doar cu temelii de piatră. Nu e de neglijat faptul că multe dintre urmele vizibile pe planul Lidar în așezarea civilă sunt tocmai cele ale săpăturilor arheologice. Multe detalii probabil se văd doar în versiunea completă a scanării, care bănuiesc că cuprinde o suprafață mai mare și la o rezoluție ridicată. Dar e de cumpănit dacă e bine ca astfel de informații să ajungă la îndemâna tuturor (căutătorilor) înainte să se facă cercetarea acelor structuri și să se asigure protecția întregii zone.

  Problema cu acest articol este aceea că nu include și opinia unui arheolog care sapă la Sarmizegetusa Regia. Poate că aceia nu au vrut să vorbească despre subiect, situație în care sunt răspunzători și ei pentru ce a ieșit. Dacă nu au fost întrebați, atunci răspunderea este a reporterului. Filmul BBC-ului s-a difuzat în decembrie. De atunci, beneficiarii scanării ar fi trebuit să iasă la public cu câteva informații minimale despre acest proiect, măcar printr-un comunicat de presă. Poate or să o facă de acum încolo. Poate.

  P.S. Câteva repere bibliografice pentru cei care încă nu au aflat despre „cartierele” civile de la SR și despre caracterul protourban al întregii așezări: Daicoviciu et al., SCIV III, 1952, p. 303-306; SCIV IV, 1953, p. 180-187; SCIV V, 1953, p. 151-152; SCIV VI, 1955, p. 195-216 (foarte importantă!); MCA V, 1958; MCA VII, 1961 etc. etc. (să mai caute și ei); Glodariu et al. 1996; Gelu Florea, Dava et oppidum, 2011.

 33. Pingback: Orasul secret de sub Sarmizegetusa de marimea Bucurestiului | The Mirror of Darkness

 34. Valeriu Iovan says:

  Interesant și logic. Mulțumesc. Un argument aduc și eu: 9 babe=9 zile ale săptămânii. Baba (de la Baal) avea înțelesul în matriarhat de femeie conducătoare și, mai târziu, de sfântă. 40 de săptămâni (40 apare des în tradiția românească, dar și în sanctuar sunt grupuri de câte 40 stâlpi). 40 săptămâni a câte 9 zile = 360 zile. 10 luni de câte 4 săptămâni de câte 9 zile. Ultima lună? A zecea= decembre. Deci dece=10 este un cuvânt vechi folosit de daci. Avea anul doar 360 zile? Da. Doar s-a dovedit că universul este în expansiune, este firesc să ne gândim că în trecut elipsa Terrei în jurul zilei era completă în 360 zile. Asta ar însemna că strămoșii dacilor aveau cunoștințe avansate de astronomie, că dacica veche avea cuvântul dece, care se va regăsi și în latina cultă. Un calcul aproximativ, fără instrumente adecvate, ma-u condus la aproximativ 65000 ani, ceea ce cam corespunde și cu structura tectonică a Terrei. Adică, acum 60000 ani ar fi existat daci, dar nu au existat romani. Este posibil (glaciațiuni, seisme, deriva continentelor…) ca populația dacică să fi involuat (ceea ce se întâmplă și azi, priviți doar la Ponta și la Băsescu) să fi pierdut multe cunoștințe și, acum 4-5000 să mai fi cunoscut încă prelucrarea ecologică a metalelor și extragerea aurului fără cianuri.

  În data de 16 mai 2014, 15:37, Alex Imreh a scris:

  > GEORGE TEODORESCU commented: “P.S. La intrarea in Centrul Spatial Kape > Kanaveral Florida, troneaza doua tablouri: Kenedy, presedintele American > care a initiat programul spatial American, si HERMAN OBERTH din HERMANSTTAD > TRANSILVANIA, adica din Sibiu Romania, adica cel care a coordonat” >

  • LsS says:

   Bine inteles ca limba dacilor avea pe “dece”. Nu mai departe Deceneu si Decebal. Exista si astazi un cuvant romanesc autentic, decebaluire si nu are legatura cu vreo titulatura. Pe vremea dacilor, anul avea 365 zile. Stramosii dacilor nu se numeau daci. Cuvantul “dac” inseamna “invingator”, cuvantul “roman” inseamna “rasaritean”. Ambele sunt cuvinte din limba veche a preistoriei.

   • Iovan says:

    În anii din jurul schimbării erelor un an avea într-adevăr 365 zile și ceva. Erau numărate 360 de zile, atât cât avea un an dacic vechi și cât avea un an religios (Terra se îndepărtase de soare cu câteva zeci de mii ani mai înainte, odată cu expansiunea întregului univers. Legea lui Hubble spune că viteza îndepărtării este direct proporțională cu distanța, deci pe atunci, îndepărtarea se făcea mai greu – poate de aceea au dispărut animalele mari și uriașii s-au transformat în oameni mai scunzi, cele mai vechi urme de uriași aveau 7-10 metri înălțime, pentru ca mai apoi să fi schelete de 3-6 metri, mai târziu, acum 10 mii ani să ajungă la 2-3 metri; Că ne tragem din uriași, și nu din maimuțe avem dovezile contemporane ale uriașilor din baschet și a lui Cogea Mitu). De aceea ursitoarele unui nou născut trebuiesc hrănite 40 zile, nu 52; după îngropare, o fecioară aduce apă curată tot 40 zile la căpătâiul mortului, nu 52.
    Restul de 5-6 zile erau zile de sărbătoare continuă, dansuri și cântece, scenete de teatru popular (multe dintre ele se mai întâmplă și azi, să nu spun decât de capră…), începeau în ajunul crăciunului, când se aprindeau focuri mari și se trăgea cu săgeți „aprinse” către cer. În unele locuri, mai ales pe dealuri, se mai îmbătau în alaiul lui Pan, dar dacii cei mai vrednici se strângeau pe lângă Sfinx unde meditau și își reîmprospătau energia. Nu aveau loc sacrificii pentru că un popor care crede în nemurire nu batjocorește viața, care poate fi pierdută ori la chemarea Zeului Moș ori în luptă dreaptă și cinstită.
    Recunoașterea existenței anului calendaristic în istorie (se lămurește și de ce cercul are 360 grade hexazecimale, de ce ora are 60 minute și un minut are 60 secunde) înseamnă recunoașterea vechimii civilizației umane pe pământ, a vechimii civilizației dacice și a permanenței vieții românești în spațiul mioritic. Nu cred că dac însemna învingător pentru că ei au fost învinși deseori în luptă și, uneori și de forțe inferioare. Cred că dac însemna fiul Daciei (care era scrisă de greci Dokia). Și nici răsăritean pentru roman, pentru că prima cetate a Romei (despre cronicarul a zis că este Râm, de-acolo se trag moldovenii) a fost în locul unde este astăzi Roman, loc situat la nord și la vest de locul de unde s-au format primele vetre dacice: nordul mării Negre și ținutul Orheului (acolo unde se găsesc cele mai vechi situri religioase construite – templul din Insula Șerpilor și chiliile din munții Orheiului)! Mai degrabă cred că România (Ramania, Remusia) însemna țara oamenilor, că Roma însemna cetatea oamenilor și că adevăratul nume al dacilor era, totuși, români, românce.

   • LsS says:

    @ Iovan

    Informatia pe care o redati este buna, dar va scapa detalii printre degete. 360 de grade hexazecimale nu vin de la 360 de zile ci de la 4 calupuri de 90 de grade, adica o rotire perfecta. In cele mai vechi timpuri (si aici nu vorbim de acum 2000 de ani) o zi incepea sa se calculeze de la apusul Soarelui si nu de la rasaritul sau.
    Cat despre denumirea de “roman” ca insemnand rasaritean este clar ca a fost data de catre estici. Roma, ca cetate, a aparut cu mult dupa Ram si altele de aici, asta nici nu mai intra in discutie.
    Numele “dac” nu cred ca a apartinut intregului popor de la bun inceput. Pentru ca au existat mai multe regate pe teritoriul viitoarei Dacii. Cred ca s-a perpetuat in timp. Astazi, aceste regate sunt numite de catre istorici “triburi”. Eu n-as merge pana acolo.
    Cat despre uriasi, din ce stiu eu, nu cred ca ne tragem din ei. Existenta lor nu poate fi combatuta, insa erau rasa diferita. Nu mai departe ca pe vremea uriasilor au existat oameni de statura apropiata celor din zilele noastre. Este drept ca si rasa umana si alte rase au pierdut din inaltime de-a lungul veacurilor.

   • Iovan says:

    Sunt 90 grade pentru că 360:4=90 (două diametre perpendiculare descompun cercul în patru părți egale. Afirmația dumneavoastră este contrazisă de existența gradelor centesimale (un cerc are 400 grade centesimale) și de existența noțiunii de radian (numărul pi). Aveți dreptate cu porecla de dac. Ea s-a întins peste celelalte etnii dacice datorită lui Dromichete și, mai târziu, Burebista (dar această denumire este specifică lumii grecești). S-a constatat că uriașii descoperiți în China și în America de sud au același ADN ca populațiile de azi.
    Denumirea de trib este specifică lumii evreiești și descrie o grupare de 100-200 persoane. O uniune de 10-15 triburi formau o gintă. Câteva sute de ginte alcătuiau o nație. La noi, unui trib i se spunea sat pentru că un trib se forma în jurul unei așezări, iar în jurul acestei așezări se strângeau zeci de triburi. Mai multe sate formau un neam și mai multe neamuri formau un popor.
    Datele despre calendarul dacic, deși studiate de oameni foarte capabili, sunt contradictorii și nu prea luate în considerație. Contradictorietatea este cauzată pentru că s-a plecat de la premiza că anul dacic trebuia să aibă 365 zile și ceva.

   • LsS says:

    La 360 de grade ma refeream ca este o intoarcere perfecta. Spre exemplu, la 365 de grade intoarcerea ar fi o data si un pic si ca, din acesta cauza, n-ar avea de ce impartirea pe meridiane sa se fi facut dupa numarul zilelor din an.

   • Iovan says:

    Așa cum un sfert de 90 grade este 22 grade și 30 minute, tot așa un unghi drept ar fi avut 91 grade și 25 minute sau s-ar fi folosit o altă bază de numerație: o întoarcere perfectă este dată și de 400 grade centesimale sau de 18 grade în baza de numerație 20. Actualul număr de zile se va modifica după anul 7000, când orbita de revoluție va avea o lungime și mai mare (de altfel această socoteală de 365 este validă din anu 300 en și va fi valabilă până puțin după 7000, Gauss și Euler au fost de acord. Și Laplace.) Și atunci vor fi alte sisteme de calcul, dar 360 va rămânea ca amintire de prima civilizație care a construit piramide și cadrane solare.

 35. DAN REMUS says:

  Tara asta a noastra a avut,are si va avea o multime de oameni cu inteligenti (in adevaratul sens al cuvantului) .Este pacat sa utilizam acesta sursa nativa de inteligenta in eforturi zadarnice de a ne combate unii pe altii .Hai sa ne incredem in capacitatile si aptitudinile diferite ale tuturor indivizilor din care ne compunem si sa le utilizam in sensul redescoperirii adevarului istoric pe care suntem datori sa-l prezentam noua si cu atat mai mult copiilor nostri ..

 36. Tudorache Lucian says:

  Nu sunt specialist confirmat de vreo institutie ,,oficiala” dar ma consider urmas al dacilor si nu al romanilor cuceritori, iar limba latina este mai mult de sorginte ,,dacica” nu romana asa cum se tot spune inca. Raman in memoria mea ,,Tablitele de la Tartaria” ca o dovada incontestabila a ceeace reprezinta acest teritoriu locuit de noi, romanii si ma bucura faptul ca au fost recunoscute si de minti luminate din toata lumea. Faptul ca inca exista cuvinte ,,originare” in limba romana de azi care se regasesc si in ,,sanscrita” ma face si mai increzator in ceeace spun eu ca ar fi ,,flerul” natiei mele stramosesti, o natie de geniu. Nu ma intereseaza criticile pro sau contra ale nimanui atata vreme cat ceeace cred eu imi intareste dragostea fata de tzara mea Romania si de obarsia ei multimilenara.

 37. Aeleden says:

  Ce romani cuceritori? A fost mâna destinului ca dacii să piardă. De altfel ei ştiau dinainte de a veni romanii că Sarmisegetuza va cădea. De unde ştiau? Dintr-o profeţie a lui Zamolxi, după cum este scris pe o tăbliţă de plumb de la Sinaia: „A prevestit acel Zeu Strălucit că Sarmisegetuza cu forţele întunecate se va bate şi că ai noştri luptători vor muri pierind cu domnul cel mare al Daciei”.
  Dacii, fiind ramură directă din Atlanţi, au moştenit şi ceva karmă de la aceştia şi a fost un moment în care trebuia să plătească. Altfel dacii nu pierdeau Sarmisegetuza în faţa romanilor, pe care textele tăbliţelor îi numeşte doar întunecaţii, tuciurii, zdrenţăroşii, cerşetorii, „negrii soldaţi”, boaite, etc.
  Oastea romană era văzută de daci ca o haită venită la furat, nicidecum să aducă civilizaţie, aşa cum susţin latinopaţii obsedaţi. Au fost bătălii în care romanii au „încasat-o” de la femeile dacilor şi au fost alungaţi. Este scris în aceleaşi tăbliţe: „Femei îndrăzneţe au mers alături de armata Daciei, cu bărbaţii. A fost văzută sora lui Geopyr, tăindu-i la Sarmisegetuza pe jegoşi. Vrednicele Daciei femei pe Traian atunci l-au întors. Acea căpetenie a plecat fără nimic în ţările lui”.

  Să mai spună cineva că romanii au procreat cu femeile dacilor ca să rezulte românii. Nu aveau cum şi niciodată o femeie dacă nu ar fi născut progenitura unui „întunecat”, romanii fiind văzuţi ca forţe ale întunericului, comparativ cu dacii ce se considerau „fii luminii”. Probabil existau şi diferenţe fizice, dacii fiind o rasă mai curată, comparativ cu adunătura umană de fătălăi din armata lui Traian. Norocul lor a fost că au fost mulţi, au acţionat prin surprindere şi au existat trădători din rândul dacilor.

  Dacii erau cu adevărat nişte oameni cu o vastă cultură. Sanctuarele lor au fost tratate prea naiv de istorici (de unii poate chiar intenţionat, care mai susţineau şi tâmpenia că sanctuarele dacilor nu aveau acoperiş). Nu este de ajuns să fi istoric ca să înţelegi complexitatea informaţiilor din construcţiile lor. Trebuie să fi şi matematician şi fizician şi chiar piramidolog. De ce? Pentru că dacii cunoşteau proiectul Marii Piramide din Egipt şi foloseau ca etaloane de măsură pentru spaţiu cotul şi degetul piramidal. Nu, nu este exagerare. A se remarca faptul evident că raza Sanctuarului-Calendar de la Sarmisegetuza era fix a zecea parte din înălţimea Marii Piramide-Keops. Calendarul dac are 29,56 m diametru, deci o rază de 14,78 m, iar Piramida-Keops are 147,8 m înălţime (inclusiv vârful lipsă). Asta nu este o întâmplare, după cum nu este întâmplare nici faptul că raza Sanctuarului mic rotund (dedicat Lunii) are fix 10 coţi piramidali, iar diametrul plintelor (din sanctuarul cu 3 şiruri de câte 6 coloane) era de 1,27 m, ceea ce înseamnă că aveau raza de fix un cot piramidal. De asemenea, cercul pe care sunt dispuse piesele în „T” are circumferinţa de 30 de coţi piramidali, calculul având 6 zecimale exacte.

  Faptul remarcabil este că numai dacii au folosit cotul şi degetul piramidal, etaloane pe care nu le cunoşteau nici chiar egiptenii epocii faraonice. Măsura acestui etalon a fost ascunsă mii de ani în interiorul Piramidei şi a fost „preluată” de acolo abia în epoca modernă, când Napoleon a dus nişte matematicieni, în campania sa din Egipt, care să studieze Piramida. Atunci de unde cunoşteau dacii aceste etaloane şi măsurile Piramidei, când abia în anul 820 al erei noastre califul Al Mamun a reuşit să intre pentru prima dată în Piramidă, iar etaloanele erau „marcate” în relief, deasupra uşii de intrare în Camera Regelui. Dar ele au fost înţelese şi preluate mult mai târziu.

  Dacă dacii cunoşteau etaloanele Arhitectului înseamnă că este adevărat că ei aveau rădăcini atlante. De aici din munţii Orăştiei au fost preluate chiar şi unele etaloane romane şi se dădea ora exactă pe continent. Spre exemplu romanii foloseau un etalon numit PES, care era fix o sutime din diametrului Sanctuarului-Calendar de la Sarmisegetuza, adică avea 0,2957 m (cu o zecime de milimetru mai mult, calendarul dacic având 29,56 m). De asemenea, romanii mai aveau un etalon numit passus (un pas) care avea 1,4785 m, adică o zecime din raza Sanctuarului Calendar dacic. Acest pas a fost utilizat şi de daci, iar măsura etalon pentru calibrare era marcată prin diametrul cercului mic din centrul „Soarelui de Andezit”, aproximat azi incorect la 1,46 m. Acest PAS de 1,478 m a fost utilizat şi de românii epocii moderne, până la definirea metrului etalon actual. Chiar şi măsura cotului dacilor a rezistat până în epoca modernă în Muntenia având 0,664 m, iar în Moldova 0,637 m, comparativ cu valoarea exactă de pe vremea dacilor şi înscrisă în Piramida-Keops de 0,63566 m, fiind definit ca a zecea milioana parte din raza polară a Pământului.
  Romanii mai utilizau şi „mila romană” care avea 1478,5 m, adică 100 de măsuri ale razei Sanctuarului-Calendar al dacilor. Este puţin probabil ca romanii să fi dedus aceste etaloane direct din măsurile Piramidei egiptene (1 milă romană = 10 măsuri ale Înălţimii Piramidei) deoarece la acea vreme nu măsurase nimeni Piramida şi nu folosea nimeni etaloanele Arhitectului în afară de daci. Nu-i imposibil că romanii îşi calibrau (contra-cost) etaloanele după modelele etalon înscrise în sanctuarele dacilor, fapt ce nu le convenea şi de aceea au distrus ei cu atâta îndârjire aceste sanctuare.

  Dar încifrările din construcţiile dacilor sunt numeroase şi ar necesita mult spaţiu pentru a le scrie, însă faptul remarcabil este că ei cunoşteau chiar şi acel „factor obsesiv” înscris în Marea Piramidă, iar circumferinţa absidei centrale din Calendarul lor era tot o măsură etalon, ce avea legătură cu numărul π şi numărul de aur.
  Pot demonstra că şi stânjenul românilor provenea tot din măsurile Marii Piramide egiptene, reprezentând lungimea (interioară) a sarcofagului din Camera Regelui.
  Şi multe altele…

  Iar cei care se tem de daci şi susţin aberaţia că noi românii am avea ceva în comun cu romanii, în faţa evidenţei, nu vor mai avea ce spune.

  De altfel, după cum arată L. I. Cueşdean „Imperiul Roman s-a extins doar pe teritoriul gintei latine şi nu a produs el ginta latină, care exista înaintea lui. Noi, „NEOLATINII” contemporani vorbim o continuare a limbilor vernaculare de dinaintea Imperiului Roman, a cărui limbă a dispărut, fiind o creaţie artificială a Romei, grefată pe elementele latine precursoare.”
  Personal cred că limba română şi multe elemente din tradiţiile românilor descind chiar de la atlanţi, ai căror continuatori suntem. Zamolxi deţinea cunoaşterea şi spiritualitatea atlanţilor şi de aceea dacii spuneau despre el că „A băut din lumina cea divină a Atlanţilor, acest tânăr vrednic”.

  Cu respect,
  Dorel Bârsan

  P.s. Citatele sunt din cartea „Tainele tăbliţelor de la Sinaia” de Adrian Bucurescu şi „Senzaţional! Suntem români de peste 2500 de ani” de Lucian Iosif Cueşdean.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s