Ziua a 10a – De la Save Roșia Montană la Save România


1] Vlad Ursulean / București – Frate,am învins! Reportaj dintre 10.000 de oameni:  “Nu-mi vine să cred – solidaritate! Parcă nu suntem noi, parcă nu suntem români, să fiu al naibii!”, îmi zice un coleg de generală. Nu l-am mai văzut de nu știu câți ani, dar uite-l aici, își împinge bicicleta pe mijlocul șoselei Ștefan cel Mare, într-un puhoi de oameni care se-ntinde de la stadionul Dinamo până la Guvern și strigă în valuri “Uniți salvăm Roșia Montană!”. E primul eveniment la care văd că se prezintă in real life mai mulți oameni decât au dat attending pe Facebook (10.000+ vs. 6916). Au pornit din Piața Universității într-un marș de 8 kilometri și pe drum au găsit ceva bizar.

Undeva, între Victoriei și Obor, oamenii încep să simtă ceva în stomac, o vibrație comună. Își zâmbesc unii altora și se lasă purtați de valul de scandări. Reușesc să _MG_8683compună melodii din mers, alături de niște străini. Sunt așa absorbiți de atmosferă că nici nu-și mai scot telefoanele din buzunar să vadă ce se mai postează pe Facebook, nici nu mai discută obsesiv ce s-a dat la televizor. Pentru prima oară, momentul e mai important decât reprezentarea lui, ce simt ei e mai important decât ce-o să creadă ceilalți. Oamenii sunt drogați, cum a scris nu știu cine, dar sunt drogați unii cu alții, au descoperit o solidaritate care părea interzisă generației lor. “Sunt bucuros să mă aflu între oamenii ăștia”, spune un tip către gagică-sa, dar aproape strigă asta, ca și cum s-ar adresa tuturor. Euforia asta e contagioasă.

În juma’ de oră de marș, numărul protestatarilor s-a dublat. Nu-mi dau seama de unde tot vin. Bulevardul flancat de blocuri amplifică scandările – “Haideți cu noi! Haideți cu noi!”. Căpățânile încep să apară pe la geamuri, prin balcoane. La început se uită pe după perdea, dar cum înaintăm pe traseu devin tot mai implicați, aplaudă, flutură steaguri pe geam, unul dansează la geam cu lanterna… Ies la aplaudat angajații unui restaurant chinezesc, o doamnă într-un troleu blocat de protest și tot felul de oameni care nu știu exact ce se-ntâmplă, dar sunt luați pe sus de vibrația aia. Pe Moșilor coboară în fața blocului o brigadă de babe în capot, care bat din palme și își strâng mâinile pe piept, să nu le sară inima din loc. Tinerii care au ieșit în prima săptămână de protest și-au adus acum părinții sau copiii. În fruntea protestului sunt o ceată de bicicliști, apoi o linie de cărucioare cu bebeluși. Mai în spate sunt numeroase perechi tânăr cu steag Roșia Montană + părinte cu tricolor. Până și șmenarii cu SUV-uri de pe Dorobanți, blocați la semafor, zâmbesc și claxonează în ritmul scandărilor. Doar unul, cu un merțan alb, se bagă periculos printre oameni, ‘la o parte, fraierilor, că am treabă’. Nici nu apucă lumea să-l huiduie că sar jandarmii la el –’Dă-napoi, n-auzi? Acum!’

Jandarmii chiar își fac treaba, protejează oamenii în loc să-i fugărească. Și mai e o chestie… credeam că mi se pare, dar m-am uitat pe multe poze și așa e: jandarmii își uită din când în când pe față un zâmbet uimit și senin, care seamănă binișor cu cel al protestatarilor. Îmi amintesc ce mi-a zis unul dintre ei în ianuarie 2012, când ordinul de la șefi era reprimarea protestului: “Am vrea să iasă un milion de oameni în stradă, să nu mai avem ce face.” Se pare că-s de ajuns și 10.000.

Mulțimea se-ntoarce la Universitate și ocupă fără probleme tot rondul, printr-o manevră care include puparea gagicilor și îmbrățișarea tovarășilor. Nici fata cu “Indignați-vă” nu mai poate să se încrunte. Iarba interzisă din centru e acum forum social, se strâng diverși să discute ce-i de făcut în continuare și câte unul se mai cațără pe semafor cu portavocea să dea tonul scandărilor. Apar ad-hoc cete de lăutari, un cerc de vrăjitoare cu lumânări și bețișoare parfumate, un picnic cu dulceață și horincă, un velodrom în față la Inter, un poligon de graffiti pe asfalt, unii stau pur și simplu în iarbă și se bucură de ceea ce înțeleg ca fiind libertate.

“Frate, am învins!” Am auzit replica asta de multe ori prin piață și am tot încercat să aflu – ce anume au câștigat? N-am primit nici un răspuns, doar zâmbete ca ale copiilor în noaptea de Crăciun. Presupun că fiecare a avut propria victorie. Împreună, au construit o punte de încredere într-o societate paranoică. Urmări: – Prim-ministrul Victor Ponta declară: ”Proiectul Roșia Montană este închis. Protestele și-au atins scopul.” (sursa). Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit cu pana la 70%, luni, la bursa din Toronto si au fost oprite de la tranzactionare.


2] Nasul.tvSa recapitulam firul evenimentelor. 1> Ponta fuge cu bona filipineza la Miami in plin scandal al privatizarii CFR Marfa, cu impact dureros asupra a mii de ceferisti viitori disponibilizati. Primul gest eroic pe care il face dupa “vacanta” de la Miami este sa eludeze legile si Constitutia si sa trimita Parlamentului un proiect de lege ILEGAL si ILEGITIM privind exploatarea de la Rosia Montana. Ponta a fost ajutat de prietenul si ministrul Sova, a carui mama este exact avocatul Gold Corporation! 2> In timp ce liberalii si Crin accepta “driblingul” lui Ponta, de a fenta avizele a vreo 10 ministere, poporul iese in strada in ceea ce va ramine cea mai importanta manifestatie civica din ultimii 23 de ani. Actiunile Gold Corporation cresc puternic pe bursa, avind in vedere ca premierul si numarul 2 din Stat, impreuna cu majoritatea 70% USL-amista, sustin puternic “mineritul cu cianuri” de la Rosia Montana. 3> “Vrajit” de numarul mare de protestatari, Presedintele renunta sa mai sustina mineritul cu cianuri de la RM declarindu-se neutru!!! 4> Dupa 8 zile de proteste, culminind cu seara de duminica 8 septembrie 2013, cind au iesit pe strazile Bucurestiului aproape 20.000 de manifestanti impotriva proiectului Ponta, cuplul tragi-comic Antonescu-Ponta declara ca Parlamentul nu va sustine acest proiect de lege pontisto-antonescian! Curat murdar mon cher! Evident, actiunile Gold Corporation se prabusesc, prilej bun pentru speculatori sa cumpere ieftin. Dar…

5> Daca Ponta si Antonescu ar fi fost ingerasi, si nu parte a buboiului politic, parca i-as fi crezut. Dar fiindca ii cunosc bine stiu ca cei doi si-au facut o strategie diabolica. Fiecare separat, fiecare cu strategia lui. 6> Strategia lui Ponta e simpla. El nu ajungea premier de doua ori si nici nu vizita Miami daca nu promitea ca va gasi o smecherie prin care GC sa dea marea lovitura, o sa explic. Prin aparenta infringere in fata strazii, pe care insusi Ponta a anuntat-o, Victoras a sperat ca va demobiliza STRADA, ca va cistiga timp si ca va muta cartoful fierbinte in bratele parlamentarilor. Asfel el scapa de orice raspundere in fata legii, scapa de subminarea economiei nationale, scapa de puscarie. Prin declaratiile sale schizofrenice, Ponta mai contribuie si la influentarea pe bursa a actiunilor Gold Corporation. 7> Intr-o schizofrenie de o alta dimensiune, Antonescu respinge si el, in ultima secunda, proiectul lui Ponta, sperind sa puncteze pozitiv in fata protestatarilor si uitind ca nevasta lui a luat bani de la lobby-ul GC pentru a sustine mineritul cu cianuri in Parlamentul European! 8> Si Antonescu si Ponta stiu ca diversiunea le-a reusit si mai stiu ca, pe 17 septembrie, parlamentarii corupti, majoritari, vor vota pentru exploatarea de la Rosia Montana. 9> Protestatarii au inteles ca dupa 15 ani de lupta permanenta e greu de crezut ca vin “ingerasii” Crin si Ponta si rezolva peste noapte situatia. Daca cei doi erau cinstiti ar fi retras proiectul de lege inca din prima seara a protestelor dar amindoi sint extrem de santajabili asa ca isi joaca rolul pina la capat.

10> Ce nu se stie este ca Parlamentul nu poate primi acest proiect de lege criminal daca nu are avizele de la toate ministerele implicate, este absolut ilegal. Cu toate acestea exista mari presiuni pentru ca proiectul lui Ponta sa intre la votul parlamentar din 17 septembrie. 11> Gold Corporation are nevoie ca de aer de votul parlamentar din 17 septembrie. Pina atunci, cum spuneam, speculatorii straini dar si romani vor cumpara actiunile prabusite ieri ale GC. Sper ca realizati ca prin votul pozitiv din 17 septembrie, parlamentarii vor creste enorm actiunile GC. 12> Crin si Ponta vor incepe, dupa 17 septembrie, o ampla campanie impotriva “tradatorilor” din Parlament care au vindut resursele patriei si vor cere interzicerea exploatarii cu orice pret. 13> Abia de acum Gold Corporation da lovitura URIASA!!! Daca incep exploatarea, avind votul parlamentar, vor avea peste 90% din aceste resurse uriase! Iar daca GC se va retrage din Romania, in fata presiunilor uriase ale “patriotilor” Crin si Ponta, atunci vor fi indreptatiti, abia atunci, sa ceara despagubiri enorme din partea romanilor, de citeva miliarde de dolari, avind in vedere ca Parlamentul le-a dat verde!

14> Desi sint dusmani de moarte, fiindca si Crin si Ponta vor sa fie Presedinte de tara in 2014, soarta amindurora depinde de votul din Parlament. Abia dupa votul parlamentarilor, cind cei doi vor fi scapati de catre procurori si de linsajul public, ei vor incepe sa se bata intre ei pentru fotoliul prezidential! Pina atunci sint frati de frati in cea mai importanta tradare nationala! Amindoi sint gata sa isi sacrifice partidele, USL-ul, proprii parlamentari, pentru a spera la fotoliul prezidential. Daca cei doi vor retrage criminalul proiect de lege privind Rosia Montana de la votul parlamentar, vor fi amindoi condamnati sa piarda orice speranta la Presedintie si risca impreuna ani grei de puscarie pentru subminarea economiei nationale! Restul e cancan! Sa fiti iubiti!


3] Dumitru Cornel VîlcuNimic nu e decis. Pe 15 TREBUIE SĂ FIM ŞI MAI MULŢI DECÂT PÂNĂ ACUM. Roșia Montana continuă Revoluția! Vă rog să veniţi cât mai mulți duminică, să vă chemaţi toţi prietenii. Puterea se răsucește din nou, presa face tentative disperate de a dezamorsa şi decredibiliza mişcarea noastră. POLITICIENII VĂ MINT ÎN FAŢĂ, PERICOLUL E DEPARTE DE A FI TRECUT. Vor încerca din răsputeri să voteze legea – dacă nu în Senat (unde s-ar putea să ne mai ‘aburească’), în Camera Deputaţilor care e for decizional. E puterea banului şi a corupţiei peste puterea şi voinţa noastră. Dacă îi lăsăm chiar şi pentru câteva clipe, dacă suntem neatenţi, dacă ne destindem vom pierde tot ce (am avut iluzia că) am câştigat. E datoria fiecăruia dintre noi să facă tot ce îi stă în putinţă pentru asta.


4] Orlando BalasAcum este momentul, acum am devenit puternici! Mișcarea de solidaritate cu Roșia Montană a atins masa critică necesară pentru a face guvernul și parlamentul să țină cont de vocea străzii, de vocea cetățeanului conștient de problemele societății în care trăiește. Așa cum în Taksim s-a trecut de la defrișarea unui parc la problemele esențiale ale societății turce, tot așa trebuie să trecem și noi la susținerea masivă în stradă a unei liste de revendicări esențiale pentru sănătatea României. Acestea sînt:

  • Respingerea proiectului de lege RMGC
  • Adoptarea legii mineritului fără cianuri
  • Interzicerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică
  • Stoparea proiectelor de microhidrocentrale care ucid rîurile României
  • Interzicerea cultivării de organisme modificate genetic (OMG) și obligativitatea etichetării corecte a alimentelor
  • Adoptarea modificărilor legislative necesare pentru stoparea defrișărilor și reducerea cantității de lemn exploatate și exportate

global

PS: Cristian Calin  Parlamentarii au ADOPTAT azi pragul de 30% la referendum ceea ce inseamna ca urmatoarea Constitutie a Romaniei poate fi votata de NUMAI 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. Din punctul meu de vedere Romania se indreapta catre dictatura

About Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
This entry was posted in Revolucion and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s